Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Diplomatákat végeztek ki Észak-Koreában

Hírekfigyelo.hu/MTI

Több munkatársával együtt kivégezték Észak-Koreában Kim Hjok Csol diplomatát, aki korábban a nukleáris leszerelésről szóló nemzetközi tárgyalások egyik delegációvezetője volt, és részt vett a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök közti februári hanoi csúcstalálkozó előkészítésében – közölte pénteken a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap, amely a legújabb tisztogatási hullámot a hanoi találkozó kudarcának tulajdonítja.

A lap szerint a politikust – akit a nukleáris tárgyalások egyik kulcsemberének tartottak – az Egyesült Államoknak való kémkedés vádjával végezték ki márciusban a phenjani repülőtéren. Értesülései szerint további négy külügyminisztériumi tisztségviselő is erre a sorsra jutott, akik szintén részt vettek a februári csúcs előkészítésében.

A Csoszun Ilbo úgy tudja, hogy munkatáborba került több más diplomata, köztük a korábban Kim Dzsong Un jobbkezének tartott Kim Jong Csol is, akit áprilisban már leváltottak a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának alelnöki tisztségéről.

A dél-koreai kormány egyelőre nem kommentálta a hírt. Az elnöki hivatal részéről csupán annyit mondtak, előbb szeretnének megbizonyosodni a hír hitelességéről.

Korábban elemzők már valószínűsítették, hogy az amerikai-észak-koreai tárgyalások zsákutcába jutásáért a phenjani vezetés felelősségre fogja vonni az azokat előkészítő diplomatákat.

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben – köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében – született megegyezés. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélte, Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait. Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem vezetett kézzelfogható eredményhez, noha a felek azóta többször hangoztatták a párbeszéd folytatása iránti készségüket.

 

Borítófotó: Yuri Smityuk, Getty Images