Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Dinamikusan bővülnek az agrárberuházások

HírekTóth László Levente

A mezőgazdasági termelők beruházásai 2017. első negyedévében jelentősen növekedtek, ami kedvezően hat az ágazat versenyképességére, egyúttal a gazdák pozitív jövőképét is jelzi.

A mezőgazdaság beruházásainak volumene (változatlan áras értéke) közel felével, 46,3 százalékkal bővült 2017 első negyedévében, a KSH adatai szerint összesen 64,5 milliárd forintot költöttek fejlesztésre a gazdálkodók. Ennek hátterében elsősorban a gépberuházások, azon belül is a traktorok, kombájnok, permetezőgépek növekvő beszerzése áll. A beruházások növekedése több éves távlatban is kiemelkedő, 2010-es évhez képest a 2017 első negyedévi növekedés az elmúlt hét év legmagasabb értéke, még az igen kedvező 2014-es év első negyedévének értékét is nagymértékben meghaladta.

A mezőgazdaság növekvő beruházásait támasztják alá az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) gépforgalmazási adatai is. Az idei év első három hónapjában a gazdálkodók 31 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, folyó áron 75 százalékkal nagyobb összegben, mint egy éve. A traktorok és a gabonakombájnok értékesítése is mintegy másfélszeresére nőtt. Összesen 735 darab traktort vásároltak a termelők, 56 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, az értékesítés minden méretkategóriában bővült. A gabonakombájnokból az előző év azonos időszakánál 46 százalékkal többet, 35 darabot állítottak üzembe a gazdálkodók. Jelentősen emelkedett, több mint másfélszeresére bővült a vető- és ültetőgépek, valamint a talajművelő gépek értékesítése. Az idei év első negyedéve szinte minden gépkategóriában az elmúlt évek legkedvezőbb forgalmát hozta.

A beruházások bővülésének köszönhetően javul a mezőgazdasági termelés technológiai színvonala és ennek köszönhetően hatékonysága, ami tovább növeli a gazdálkodók versenyképességét és jövedelmét. A növekedés elsősorban a mezőgazdasági termelés 2016. évi kedvező alakulásának, az agrártámogatások által biztosított kiszámítható finanszírozásnak, így a gazdák javuló pénzügyi helyzetének, a Növekedési Hitelprogram által nyújtott kedvező finanszírozási lehetőségnek és az alacsony piaci kamatoknak köszönhető.

A Földművelésügyi Minisztérium várakozásai szerint a mezőgazdasági beruházások növekedése egész évben folytatódik, amihez kedvező hátteret biztosít a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének emelkedése, a nemzetközi piaci válságokból történő kilábalás, az alacsony vállalati hitelkamatok, valamint az intézményi kezességvállalás rendkívül kedvező feltételei. A nemzetközi versenyben való helytálláshoz elengedhetetlen a termelékenység növelése, ehhez pedig jelenleg rendkívül kedvezőek az üzleti és a támogatáspolitikai feltételek – közölték a tárcánál.