Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Csütörtökig még pályázhatnak az Új Nemzeti Kiválóság Programra

Hírekfigyelo.hu

Az alap-, mester- és doktori képzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók és kutatók 2019. június 6-ig pályázhatnak az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjaira – közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH).

A programon belül külön kiírás szól a felsőoktatásba most belépő diákoknak, erre június 20-ig lehet pályázatot benyújtani. A program fő célja, hogy az egyéni kutatói-alkotói kiválóság támogatásával fokozza az egyetemek tudományos teljesítményét. 

„Szeretnénk, hogy a fiatalok számára vonzó karriercél legyen a tudományos életpálya, mert csakis így biztosítható az a kutatói utánpótlás, amely a kutatás-fejlesztés és az innováció motorja lehet. Ez a kezdeményezés segíthet abban is, hogy egyrészt a pályán tartsuk, másrészt itthon marasztaljuk a legkiválóbb oktatókat és kutatókat” – idézi a közlemény Szabó Istvánt, a programot szakmai operatív irányítóként kezelő NKFIH elnökhelyettesét. A 4 milliárd forintos teljes keretösszegből várhatóan közel kétezren jutnak majd támogatáshoz.

Az elnyerhető 5 vagy 10 havi ösztöndíjra olyan, az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók és kutatók pályázhatnak, akik a programban részt vevő 25 felsőoktatási intézmény valamelyikében folytatnak eredményes kutatási és alkotói tevékenységet. A pályázatokat a fogadó felsőoktatási intézményhez kell benyújtani.

A nyertes pályázók konstrukciótól függően havi 50-300 ezer forint nettó támogatásban részesülnek, míg az őket fogadó felsőoktatási intézmények a saját pályázóik által elnyert ösztöndíj 40 százalékának megfelelő kutatási-működési támogatást kapnak. A 2016-ban indított program keretében eddig több mint 4600 ösztöndíjat ítéltek oda – olvasható az NKFIH közleményében.

(Borítókép: Pixabay)