Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Csökkent a brit szolgáltatási szektor teljesítménye a Brexit-mizéria miatt

HírekV. S./MTI

Márciusban, több mint két és fél éve először csökkent a brit szolgáltatási szektor teljesítménye a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) övező bizonytalanságok miatt.

Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) szerdán ismertetett közös felmérése szerint a brit hazai össztermék (GDP) csaknem 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 48,9 pontra süllyedt a februárban mért 51,3 pont után. 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Utoljára 2016 júliusában, a Brexit-népszavazást követő hónapban fordult elő, hogy a brit feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexének értéke 50 pont alá esett.

A brit szolgáltatási ágazat mélyrepülését az magyarázza, hogy a vállalatok elhalasztották beruházási döntéseiket, mert nem látják világosan, hogy miként alakul a Brexit és milyen gazdasági következményei lesznek. 

Chris Williamson, az IHS Markit főközgazdásza az adatokhoz fűzött kommentárjában rámutatott: a BMI-felmérések összességében azt mutatják, hogy Nagy-Britannia bruttó hazai terméke (GDP) csökkent márciusban, az első negyedévben pedig stagnált, és a következő hónapokban mélyülő recesszióba csúszhat.

Borítókép: A brit EU-tagság megszűnését (Brexit) támogató tüntetés egyik résztvevője a londoni parlament előtt 2019. március 29-én. (MTI/EPA/Neil Hall)