Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Conte marad a miniszterelnök

Hírekfigyelo.hu/MTI

Az olasz államfő kormányalakítási megbízást adott az ügyvezető kormányfőnek.

Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítási megbízást adott csütörtökön Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) előző napi megállapodása alapján.

Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból. Emiatt az államfőnek konzultálnia kellett minden jelentős párttal a válság megoldásáról.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője szerda este jelentette be, hogy pártja hajlandó kormánykoalíciót alakítani a PD-vel, és az új kabinetben is Giuseppe Conte jelenlegi ügyvezető kormányfő lesz a miniszterelnök. Di Maio közölte, hogy mozgalma végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások.

A PD-t vezető Nicola Zingaretti pedig már előtte kijelentette, hogy a két pártnak eltökélt szándéka egy közös platform kialakítása az ország érdekében.

 

Borítófotó: Az olasz elnöki hivatal által közreadott képen Sergio Giuseppe Conte ügyvezető olasz miniszterelnök Sergio Mattarella olasz államfőhöz érkezik tárgyalásra a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2019. augusztus 29-én. Előző nap megállapodás született a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt között az új olasz kormánykoalíció felállításáról. Az olasz államfő várhatóan a nap folyamán kormányalakítási megbízatást ad Giuseppe Conténak. (MTI/EPA/Francesco Ammendola)