Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Brutális szinten a magyar lízing

Hírekfigyelo.hu/MTI

Folytatta a növekedést az európai lízingpiac 2018-ban, a végleges adatok szerint a kihelyezett összeg 7,3 százalékkal 355 milliárd euróra emelkedett.

A tőkekintlévőség pedig 3 százalékkal 512 milliárd euróra gyarapodott Európában, ennek csaknem kétszerese, 700 milliárd forint volt a magyar piac bővülése – ismertette a vezető európai lízingcégeket tömörítő szervezet, a Leaseurope legfrissebb adatait a Magyar Lízingszövetség. 

Az európai lízingpiaci adatokból az is látható, hogy a kockázati költségek alacsonyak maradtak, de 2018-ban a bevételeket meghaladó mértékben emelkedtek, ez pedig a piaci szereplők jövedelmezőségére is hatással volt. Az úgynevezett jövedelmezőségi mutató, amely az adózás előtti profit bevételekhez viszonyított arányát mutatja, a Leaseurope adatai szerint 2018-ban az európai lízingcégeknél átlagosan 41,9 százalékos volt, ami csökkenést jelent a 2017-es 43,9 százalékhoz képest. A jövedelmezőségi mutató a múlt év utolsó negyedében 36,4 százalék volt, szemben az előző három negyedév 38,8-48,8 százalékos mutatójával. 

A Leaseurope szakértői arra számítanak, hogy az európai gazdaság lanyhulása és a bizonytalanságok miatt a tavalyinál mérsékeltebb lehet a növekedés 2019-ben.

A magyar piaci bővülés elsősorban a járműfinanszírozásnak volt köszönhető, továbbá az építőipari fellendülés is rekordot eredményezett az építőipari gépek lízing-finanszírozásában. A Lízingszövetség még februárban ismertetett várakozása szerint az idén 10 százalékkal bővülhet a szektor, – akárcsak évek óta – idén is jóval meghaladva az európai átlagot és a régiós piacot.

 

Borítókép: dremstime.com