Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Brexit: London nem akar nagyon hosszú halasztást

HírekV. S./MTI

A brit Brexit-ügyi miniszter szerint London nem akarja az Európai Unióból való kilépésének nagyon hosszú ideig tartó halasztását, de a brit parlament hajthatatlansága miatt mégis számolni kell ennek lehetőségével.

Theresa May brit miniszterelnök a múlt héten a Brexit június 30-ig terjedő halasztását kezdeményezte.

Donald Tusk, az Európai Unió állam- és kormányfői alkotta Európai Tanács elnöke a Brexit ügyében szerda estére összehívott soron kívüli EU-csúcs előtt azonban a határidő egy évig terjedő hosszabbításának jóváhagyását javasolta. Tusk indoklása szerint csekély az esélye annak, hogy a londoni alsóház június 30-ig elfogadná a Brexit feltételrendszeréről szóló, eddig háromszor elutasított megállapodást. 

Steve Barclay, a brit kormány Brexit-ügyi minisztere a BBC rádió szerdai hírműsorának nyilatkozva mindazonáltal kijelentette: Theresa May változatlanul június 30-ig terjedő rövid halasztást szeretne, illetve ennél hosszabb halasztás esetén biztosítani kívánja, hogy a brit EU-tagság a kijelölt végdátum előtt is megszűnhessen.

Az EU bizonyos feltételek mellett engedne

Mint arról korábban beszámoltunk, a szerdai rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozatának tervezete szerint a hosszabbításnak feltétele, hogy a szigetország részt vegyen a május végi európai parlamenti választásokon, amennyiben a londoni parlament addig sem hagyja jóvá a kiválás feltételeit rögzítő szerződést.

Abban az esetben, ha ez nem sikerül, és a választásokon sem vesz részt az Egyesült Királyság, akkor június 1-jén automatikusan megszűnne a brit EU-tagság.

 

Borítófotó: Kaya Mar uniópárti brit művész Theresa May brit miniszterelnököt ábrázoló alkotásával a brit EU-tagság megszűnését (brexit) ellenző tüntetésen a brit parlamentnél 2019. február 26-án. (MTI/EPA/Andy Rain)