Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Bejött a tőzsde az AutoWallisnak

HírekSzajlai Csaba

Helyben topogó árak jellemezték a februári kereskedést a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényszekciójában, pedig a hazai és a nemzetközi hangulat kifejezetten jó volt - derül ki a tőzsde összefoglalójából, miszerint a kisforgalmú papírok közül az AutoWallis volt a legpörgősebb.

Vegyes előjelű híreket, de mégis összességében inkább optimizmust hozott a február a világ tőkepiacain, ami elsősorban az amerikai – kínai kereskedelmi háború enyhülésével kapcsolatos információknak tudható be. Nem csoda, hogy a legjobban ezúttal a kínai tőkepiac teljesített. Érkeztek azért negatív hírek is a nemzetközi piacokról, elég csak a „no deal brexit” egyre közelítőbb forgatókönyvére, vagy a félbemaradt amerikai-észak-koreai tárgyalásokra gondolni. A nemzetközi piacok azonban felfelé korrigáltak, nem csak a kínai, de a vezető nyugati tőzsdeindexek is 5-7 százalékos pluszban zárták a februárt.

Magyarországon szintén a pozitív hírek voltak túlsúlyban, de vélhetően a befektetők már számítottak ezekre, mert sem a nemzetközi hitelminősítők várva várt felminősítéseit, sem a forint erősödését, sem a hazai blue chipek összességében pozitív gyorsjelentéseit nem követte hurráoptimizmus, illetve érdemi emelkedés.

Februárban a BUX 40 856 pontról, 40 333 pontig ereszkedett. A legnagyobb forgalmú hazai blue chipek közül az OTP szerepelt a legjobban, de az emelkedés mértékét tekintve egy immár új néven futó papír, az autóipari AutoWallis tűnt ki a leginkább. Februárban 193,6 milliárd forint volt az összesített, 9,7 milliárd forint az átlagos részvényforgalom. A brókercégek forgalmi rangsora megint változott a megelőző hónaphoz képest, most a Wood nyert, maga mögé utasítva a Concorde és az Erste kereskedési aktivitását.

A vezető részvények közül egyedül az OTP nem publikálta februárban a gyorsjelentését, így a második havi 84,5 milliárd forintos forgalmat és a 3,3 százalékos áremelkedést még legfeljebb csak a várakozások hajthatták. A Mol 35 milliárd forintos kereskedési érték mellett 1,9 százalékkal esett, pedig elsősorban a jó kitermelési eredmények miatt az olajipari cég felülteljesítette a 2018-as célkitűzéseit. A Magyar Telekom és a Richter Gedeon is erős 2018-as évről számolt be.

A kisebb forgalmú papírok közül ezúttal az AutoWallis volt a legizgalmasabb, amely egyetlen hónap alatt 18,9 százalékkal drágult. Az autóipari részvény látványosan helyet kér a legfontosabb hazai részvények között, februárban „becsengetett”, illetve sajtótájékoztatón is bemutatkozott a tőzsdei közvélemény előtt. Az Est Media hónapról, hónapra hullámzó teljesítményt mutat, ezúttal lefelé mozdult nagyobbat az ár, csakúgy, mint a Waberers esetében.

Borítófotó: origo.hu