Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Az FTC közleményben szólította fel bocsánatkérésre a 444-et egy gusztustalan poszt miatt

Hírekfigyelo.hu

„Kínai vendégmunkásnak” nevezte a Soros-blog főszerkesztője Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázót. A migránsokat folyamatosan védelmező portál főszerkesztője azóta sem volt hajlandó bocsánatot kérni, hogy a hirado.hu-nak elismerte tettét.

A 444 láthatóan jókora magyargyűlöletben szenved, hiszen nem elég, hogy Soros György érdekeit szolgálják ki, de egy magyar identitású, világhíres sportoló sértegetése is belefér nekik. Ugyanez a portál volt az, amelyik a migránsválság tetőfokán azt írta a hazánkat elárasztó illegális bevándorlókról, hogy „az a baj, hogy továbbmennek”.

Uj Péter a 444 főszerkesztője beismerte, hogy ő írta az ominózus Facebook-posztot, de bocsánatkérésre nem hajlandó, mert szerinte nem sértő „kínai vendégmunkásnak” nevezni egy olimpiai bajnokot.

Az ügyben megszólalt a Ferencvárosi Torna Club is, akik közleményben fejezték ki felháborodásukat a 444 főszerkesztőjének gusztustalan magatartása miatt és bocsánatkérésre szólították fel a sorosista portál vezetőjét. A közleményt változtatás nélkül alább közöljük:

„A Ferencvárosi Torna Club megdöbbenéssel fogadta és visszautasítja a 444.hu nevű internetes oldal közösségi médiafelületén megjelent hétvégi posztot, amelyben „kínai vendégmunkásnak” titulálta a platform főszerkesztője a magyar sport első téli olimpiai bajnokainak egyikét, Liu Shaolin Sándort.

Az FTC sportolója magyar édesanyától, Magyarországon született, itt nőtt fel, ezt az országot tekinti hazájának. Erről többször, több helyen is egyértelműen nyilatkozott. Az internetes újság és annak főszerkesztőjének kirekesztő magatartását, gúnyolódását visszautasítjuk és elvárjuk, hogy az oldal és a poszt szerzője kérjen egyértelmű bocsánatot az olimpiai bajnoktól. A Ferencvárosi Torna Club elfogadhatatlannak tart bármilyen magyarázatot az ilyenfajta kirekesztésre. Az FTC álláspontja ilyen kérdésekben hosszú évek óta egyértelmű: semmilyen kirekesztő magatartást nem tartunk elfogadhatónak.

A Ferencvárosi Torna Club 2012 óta kampányol a kirekesztés ellen. Törekvéseinket díjjal is elismerték, minden évben újabb és újabb akcióval hívjuk fel a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a kirekesztés elleni küzdelem. Tavaly Groupama Arénában a családi szektorban gyermekek tartottak fel üzeneteket, valamint egy látványos molinót. A feliratokon többek között a tiszta játékra, a szenvedélyre, a tiszteletre, a becsületre és a csapatjáték fontosságára hívták fel a figyelmet. A látványos, Fradi-sast és -címert tartalmazó molinó elkészítésekor kézlenyomatokból formáltak szívet a Ferencváros sportolói, és ezúttal a zöldfestékes kezüket feltartva jelezték: a Fradiban egyek vagyunk! A kampány-videó azóta is folyamatosan látható a Fradi Média felületein.

Kampányunk 2012-es indulásakor készítettük első, kirekesztés ellen felhívó kisfilmünket. A kampányért a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-díjjal tüntette ki az FTC-t, amelyet Kubatov Gábor, a klub elnöke brazil játékosunkkal, Somaliával együtt vett át. Második kampányfilmünkben labdarúgócsapatunk tagjai hívták fel a figyelmet arra, hogy a kirekesztő magatartás nem elfogadható a lelátón sem. 2014-ben labdarúgócsapatunk edzője és játékosai mellett két Fradi-ikon, Lipcsei Péter és Dragóner Attila is szólt a szurkolókhoz. Ismét hangsúlyoztuk, hogy az életben mindenki egyenlő és „csak a Fradi számít!” Következő kisfilmünkben labdarúgóink a kirekesztés elleni küzdelem mellett azt is hangsúlyozták, hogy a rászorulók segítése is a felelősségteljes magatartásforma része. A komoly grafikai munkával készült 2015-ös videóban labdarúgócsapatunk hét játékosa a labdát használva tisztította meg környezetünket a kirekesztő jelképektől. Somalia és Gera Zoltán főszereplésével hangsúlyoztuk, hogy „csak a szívünk zöld-fehér!” A 2017-es kampányban rekordszámú fradista vett részt. A videó Lotfi Begi: Mi vagyunk a Ferencváros című számára készült. Játékosaink és edzőink elmondták, hogy a Fradiban egyek vagyunk, és hogy nálunk az öltözőben nem téma, ki honnan jön.”

Borítófotó: Liu Shaolin Sándor a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság férfi 1000 méteres elődöntőjében 2019. március 10-én. (MTI/Illyés Tibor)