Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Az elektronika húzza az ipari termelést

HírekSzajlai Csaba

A várakozásokat meghaladó mértékben, 7,6 százalékra  gyorsult az ipari termelés növekedése októberben az előző havi 5,4 százalékról.

 

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,2 százalékkal nőtt. A KSH előzetes közlése alapján a növekedést az elektronikai termékek, gépgyártás, fémipar, gumiipar és műanyaggyártás húzta, míg a járműgyártás átlag alatt növekedett.

A Takarékbank elemzése alapján a következő hónapokban dinamikus maradhat az ipari termelés növekedése újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása miatt (élelmiszeripar, gumiipar, elektromos autó akkumulátor gyártás), részben pedig az egyre erősebb európai konjunktúra hatására, amit tükröz, hogy történelmi csúcsot döntött a német Ifo index, valamint a hazai ipari bizalmi index. Az ipari termelést a kirobbanó építőipari konjunktúra is támogathatja. “Az adatok alátámasztják azon várakozásunkat, hogy a negyedik negyedévben lényegesen gyorsulhat a gazdasági növekedés, így elérhető az idei évre vonatkozó négy százalékos GDP növekedési előrejelzésünk” - fejtette ki Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki ismertette: idén 5 százalék feletti növekedésre számítanak az iparban.

A közgazdász hozzátette: lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számítanak, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe. Ugyanakkor az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.

Borítófotó: A LED-panel minőségét ellenőrzik a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyárában 2017. november 8-án. Éves termelését jelentősen meghaladó mennyiségre kapott megrendelést a GE nagykanizsai fényforrásgyára, az itt készülő LED-lámpákkal szerelik fel ugyanis a brit Sainsbury's áruházlánc több száz üzletét a következő három évben. (MTI Fotó: Varga György)