Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Az Egyesült Államok visszaállítja az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státusát

Hírekfigyelo.hu/MTI

„Egyesült Államok azonnali hatállyal visszaállítja az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státusát" - jelentette be hétfőn Gordon Sondland, az EU mellé rendelt amerikai nagykövet.

Levelében Sondland üdvözölte Sztavrosz Lambrinidisz kinevezését a távozó David O'Sullivan washingtoni uniós nagykövet helyére, illetve arról számolt be, hogy országa Mike Pompeo külügyminiszter utasítására visszaminősíti az EU külképviseletét állami szintre a nemzetközi szervezetek szintjéről.
   
„Az Európai Unió páratlanul fontos szervezet, az Egyesült Államok egyik legértékesebb partnere a globális biztonság és prosperitás garantálásában" - írta Sondland.

   
„Komoly erőt képvisel, amikor az Egyesült Államok és az Európai Unió együttműködik, a munkahelyteremtéstől és a gazdasági növekedéstől egészen a nemzetközi normák megállapításáig és a destabilizáló rezsimek ellenőrzés alatt tartásáig" - emelte ki.

   
„Európa biztonsága és sikeressége elválaszthatatlan az Egyesült Államok biztonságától és sikerességétől" - hangsúlyozta.

    
Az amerikai külügyminisztérium tavaly mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU washingtoni külképviseletét. A lefokozás tényére decemberben derült fény, miután gyanússá vált, hogy David O'Sullivan nagykövetet a több mint 150 megjelent diplomata közül legutolsóként szólították George H. W. Bush néhai amerikai elnök gyászszertartásán, hogy leróhassa kegyeletét.

    
Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta sokat romlott a kapcsolat az Atlanti-óceán két partja között.

Borítófotó: Gordon Sondland, az EU mellé rendelt amerikai nagykövet