Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Átverés volt a 20 ezer dolláros bitcoin

HírekHalaska Gábor

A Texasi Egyetem kutatói szerint a múlt év végén, amikor 20 ezer dollárig ugrott az árfolyam, látványosan manipulálhatták a bitcoin kurzusát.

Ha ennek a fele igaz, már akkor is érdemes kapaszkodnia azoknak, akik a bitcoin mindenhatóságában feltétel nélkül hisznek. A Texasi Egyetem kutatói, élükön John Griffinnel, egy pénzügyi közgazdaságtannal foglakozó professzorral igen erős megállapítást tettek egy frissen közölt kutatásban. Én dobtam egy hátast.

A lényege a dolognak, hogy a CNBC friss tudósítása szerint tavaly év végén erősen, látványosan manipulálhatták felfelé a legismertebb kriptovaluta árfolyamát. Talán emlékeznek, akkor, amikor 20 ezer dollárig is szárnyalt egyetlen bitcoin. Jelenleg 6,4 ezer dollár körül tanyázik, és e hír kapcsán is éppen esésben van.

Mert miről is van szó: a blokkláncokon futó összes tranzakció nyilvános, követhető, legalábbis a mennyiségek és különböző pénzek kiáramlása, cseréje.

A hatalmas adathalmazt éppen ilyen csalási mintázatok után kutatva elemezték összetett szoftverekkel a texasi kutatók. Arra jutottak, hogy az egyik legnagyobb kriptotőzsde, a Bitfinex körül gyanús események történtek. Pontosabban e (társaihoz hasonlóan) szabályozatlan tőzsde ugyanis maga is egy új kriptopénz, a Theter kibocsátásában volt érdekelt. A kutatók pedig azt figyelték meg, hogy amikor nagyobb Tehter mennyiség kikerült a piacra, hogy, hogynem a bitcoin, sőt az Ether és a Zcash nevű, legnépszerűbbek közé tartozó kriptopénzek árfolyama „meg let támasztva” alulról, tehát nem engedték leesni, még tovább lökték felfelé.

A kisbefektető pedig sohasem akar kimaradni a nagy felívelésből, és ha azt látja, hogy folyamatosan megy fel az árfolyam, miközben nem tud esni, ő maga is beszáll. És minél több az új beszálló, annál jobban fenntartható a magas árfolyam, hasonlóan a piramisjátékokhoz.

Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy egy ilyen digitális, szabályozatlan tőzsdén a tulajdonosoknak maguknak is elég sok pénzük, vagyonuk volt, vagy van kriptovalutában, és könnyen lehet, hogy igyekeztek a maguk malmára hajtani a vizet. Erre persze a kutatóknak sincsen bizonyítékuk, nincsenek emailek vagy más dokumentumok a tőzsde ellen, csupán a hatalmas adathalmazban talált „furcsaságokra” hívták fel a figyelmet.

Ami azonban érdekes, hogy az adatok szerint az áremelkedés akár felét is okozhatta csupán a Theter mozgása, hiszen a piac még nem olyan hatalmas, hogy egy jelentős entitás ne tudná viszonylag könnyen befolyásolni...