Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Átlag feletti növekedésre van szükség

Hírekfigyelo.hu

Az EXIM a 2018-ban elért eredmények alapján díjazta pénzügyi intézményi partnereit.

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib) intézménypárosa kedd délután Budapesten rendezte meg az EXIM AWARDS gáláját, ahol a 2018-as évben elért eredmények alapján díjazta pénzügyi intézményi partnereit.

"Magyarország abszolútértéken a 34. legnagyobb exportőr a világon" – idézi Magyar Leventét, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesét a VG.hu tudósítása. Szerinte ugyanakkor a lemaradásunk még mindig nagy azokhoz az országokhoz képest, amelyek életszínvonalát el kívánjuk érni.

Elmondta, hogy 2013 óta stabil a gazdaság bővülése, jobban is növekedünk, mint a többi régiós állam, viszont úgy véli, erre szükség is van, hiszen előtte – főként a válság éveiben – hazánk leszakadt a versenytársakhoz képest.

Az elmúlt 8 évben több mint 30 százalékkal növekedett a kkv-k termelékenysége szemben a 9 százalékos uniós átlaggal – mondta a miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy a GDP egyre nagyobb hányadát adják kis- és középvállalatok.

Változik a világ

Súlypontok tolódnak nyugatról keletre, olyan országok törnek vezető szerepre, akiket korábban feltörekvő, fejlődő gazdaságként tartottunk számon – hangsúlyozta köszöntőjében Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója. Szerinte ezért is fontos, hogy minél több olyan bankárunk legyen, akik az exportpiacokra szakosodtak.

2002-ben még alig több mint 200 ügyfél használta az EXIM termékeit, ez ma már több mint 1600-ra tehető, amelynek több mint 80 százalékát a kkv-szektor adja. Az intézmény 970 milliárd forint feletti mérlegfőösszeggel zárta a tavalyi évet – sorolta az EXIM főbb eredményeit Jákli Gergely, hangsúlyozva, hogy 2018-ban mintegy 20 milliárd forintba került az adófizetőknek az EXIM működése, de az intézmény nemzetgazdasági hatása 316 milliárd forintot tett ki.

Az EXIM AWARDS díjazottjai 2019-ben

  • Az év KKV finanszírozója 2018: Budapest Bank Zrt.
  • MEHIB 2018: K&H Bank Zrt.
  • Az év ügylete 2018: OTP Bank Nyrt.
  • Az év lízing cége 2018: Budapest Lízing Zrt.
  • Az év bankja 2018: Raiffeisen Bank Zrt.
  • EXIM 25 lízing kategória: Deutsche Leasing Hungaria Zrt.
  • EXIM 25 banki kategória: UniCredit Bank Hungary Zrt.
  • Urbán Zoltán-díj: Kulbert Miklós, az UniCredit Bank Hungary Zrt. igazgatóhelyettese

Az Urbán Zoltán-emlékdíjat idén az a kereskedelmi banki szakember kapta, aki annak a pénzügyi intézmény EXIM-kapcsolatokért felelős csapatának munkatársa, aki 2018-ban a legnagyobb Eximbank hátterű refinanszírozott hitelállománnyal rendelkezett, és aki a 2018-as évben kimagasló teljesítményével segítette elő a hazai exportképes ügyfelek finanszírozását.

(Borítókép: MTI / Mónus Márton)