Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Árnyékra vetődött a német publicista

HírekKiss Adorján

A német Die Welt című napilap egyik szerzője egy hosszú cikkben fejtegeti miért is kéne kizárni Orbán Viktort az Európai Néppártból (EPP). Az elefántcsonttoronyban élő újságíró véleménye azonban nem találkozik az olvasókéval, a mindennapi német állampolgárokéval.

Christoph B. Schiltz, a Die Welt munkatársa nemrég jegyzett cikkében az Európai Néppárt előtt álló egyik legnagyobb kihívásáról értekezett. A vita tárgya nem más, mint az, hogy vajon ki kéne-e zárni Fidesz-KDNP-t a kereszténydemokraták európai köréből.

A német szerző természetesen látja a valóságot: megemlíti, hogy Orbán megvédte a határokat, hogy Magyarország gazdasága javul és erősödik, valamint azt, hogy a külföldi befektetők egymás sarkát tapossák hazánkban. Képzelhetjük, mit írhatott 2015-ben az újságíró, hiszen négy éve Németországban még „nem volt migrációs válság”.

Ám ekkor jön az egész Európai Unióra jellemző álszentség: Orbán Viktor és a Fidesz nem tartja tiszteletben az európai értékeket - állítja Schiltz.

A szerző szerint a Néppártnak ki kéne zárni a magyarokat a soraik közül, mivel eltávolodtak a kereszténydemokrata és néppárti értékektől. Nem tudjuk, mire gondol Schiltz, talán a családok támogatása nem elég európai a számára?

Még tavaly májusban Manfred Weber a támogatásáról biztosította a magyar kormányfőt, ahogy Orbán Viktor is támogatásáról biztosította a pártcsaládot. A Fideszt azonban most olyan pártok akarják kizárni a néppártból, akik fele annyi képviselőt delegálnak Brüsszelbe, mint amennyit a magyar kormánypártok.

A nyugati, talajt vesztett jobbközép pártokon kívül azonban senki nem akarja kizárni Orbánékat, főleg nem a választópolgárok. A Die Welt ominózus cikke alatti szavazáson több, mint hússzor annyian akarják a Fidesz-KDNP néppárti tagságának megtartását, mint ahányan nem szeretnék a magyar jobboldalt az EPP sorai között látni. Így a Fidesz-KDNP kizárása nem más, mint néhány, a valódi jobboldali értékektől eltávolodott, 3-4 képviselőt delegáló néppárti erő és pár újságíró fantazmagóriája.

A német olvasók, a német választók, akik látják Európa átalakulását; ők a Fidesz-KDNP-vel képzelik el az Európai Néppártot.

"Osztja a cikkírók véleményét?"

 

Borítófotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda