Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Aranyérmet kapott a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik házasítása

HírekV. S.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (SZBKI) a villányi Bock-birtokon termelt rezisztens szőlőfajtákból összeállított házasítással aranyérmet nyert a Villányi Hegyközségi Borversenyen.

 

Ötvenegyedik alkalommal rendezték meg április elején a Villányi Hegyközségi Borversenyt, amelyen a nyolc bizottság összesen 318 mintát bírált. A nívós megmérettetésen aranyérmet kapott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (SZBKI) is a villányi Bock-birtokon termelt rezisztens szőlőfajtákból összeállított házasítással. A PTE közleményében kifejti: az elnyert díj talán a legrangosabb, amit az innovatív fajtákból készített vörösbor elért Magyarországon.

Hevér László, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet főborásza az aranyérem kapcsán elmondta: „Kutatóintézetünk és a Bock Pince összefogásának eredményeként először nyert aranyérmet rangos borversenyen az intézetben nemesített rezisztens, vagyis a főbb gombabetegségeknek ellenálló szőlőből készült vörösbor. A Bock birtokon termett, és a Kutatóintézet pincéjében készült rezisztens kékszőlőfajtákból álló cuvée újabb bizonyítéka PTE SZBKI innovatív munkájának, és a villányi borvidék újító szellemének.” 

A közleményből az is kiderül: a főborász úgy véli, a Bock birtokon tájkísérletbe állított ellenálló szőlőfajták szőlészeti tulajdonságai már jól ismertek, borászati értékei azonban csak az elmúlt néhány évben kerültek kiértékelésre.


Szőlőt szüretelnek a Baranya megyei Palkonyán 2018. augusztus 1-jén. Ezen a napon kezdődött a szüret a villányi borvidéken. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

 

Borítófotó: a díjnyertes szőlőfajta