Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Álom maradhat a Romániából importált földgáz

Hírekfigyelo.hu / MTI

Magyarország ismét kénytelen lehet Oroszországgal tárgyalásokat kezdeni egy újabb hosszú lejáratú földgázszállítási megállapodásról.

Ha az Exxon Mobil szeptemberig nem dönti el, befektet-e a román fekete-tengeri földgázmező projektbe, akkor Magyarország ismét kénytelen lesz Oroszországgal tárgyalásokat kezdeni egy újabb hosszú lejáratú földgázszállítási megállapodásról – jelentette ki  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek Houstonban, ahol részt vett a magyar képviselet megnyitóján.

A magyar diplomácia vezetője azt mondta, hogy "az Exxon Mobil megváltoztathatja Európa energiaellátását. Az amerikai cégnek azonban most már meg kell hoznia a végső döntését a befektetésről".

"Ha ezt nem teszi meg szeptemberig, akkor egy újabb hosszú távú megállapodást kell kötnöm Oroszországgal" – tette hozzá. 

Az Exxon Mobil és az OMV alkotta amerikai-osztrák konzorcium tulajdonában van Románia fekete-tengeri földgázmezőből történő kitermelési joga. A földgázmező 42-84 milliárd köbméter földgázt rejthet. 

Szijjártó elmondta, hogy Magyarország importra szorul földgázból, aminek a 85 százalékát a háztartások fogyasztják.

A magyar diplomácia vezetője szerint "az a kérdés, hogy képesek leszünk-e a földgázimport diverzifikálására, négy szövetségesünkön múlik: Horvátországon, Románián, az Egyesült Államokon és Ausztrián".

Szijjártó hozzátette: a horvátországi Krk-szigeti LNG-terminál megépítése hozzájárulna a kelet-nyugati logisztikai rendszer diverzifikálásához, amit még a hidegháború idején alakítottak ki, amikor a Szovjetunió dominált Kelet- és Közép-Európában.

Borítókép: Hivatalos személy egy szivattyúállomás előtt a romániai Jászvásár (Iasi) és a moldovai Ungheni közötti földgázvezeték avatóünnepségén a moldovai Ungheni járásban fekvő Zagarancea faluban 2014. augusztus 27-én. (MTI/EPA/Dumitru Doru)