Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Alig nőnek az árak hazánkban

HírekSzajlai Csaba

Éves alapon 2,4 százalékos volt az infláció tavaly Magyarországon. A drágulás mértéke az év második felében érheti el a jegybank három százalékos középtávú célját.

 

A KSH közleménye szerint a fogyasztói árak decemberben havi szinten nem változtak, az éves inflációs ráta ezzel 2,1 százalékra lassult a novemberi 2,5 százalékról. Az éves adat pedig 2,4 százalékos lett.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője kifejtette, astagnáló havi inflációhoz két tényező járult leginkább hozzá: egyrészt az élelmiszerek árai a novemberi nagyobb megugrás után összességében már csak mérsékelten nőttek az év utolsó hónapjában. Emellett a járműüzemanyagok esetében 1,2 százalékos árcsökkenést mért a KSH.

“Összességében a legfrissebb adatok – bár némileg alacsonyabbak lettek a vártnál - nem írják felül inflációs előrejelzéseinket. Az idei évben továbbra is egy lassú, fokozatos emelkedésre számítunk az inflációban” - hangsúlyozta a közgazdász, aki szerint a teljes index visszafogott emelkedését támogatja az Európából importált alacsony infláció, illetve a kormányzati áfacsökkentések. A lassú emelkedés eredményeképpen azonban az infláció az év második felében feltehetően tartósan is eléri majd a jegybank 3 százalékos középtávú célját.

A fenti adatok várhatóan nem változtatnak a hazai monetáris politikán: a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájának általában vett laza irányultsága véleményünk szerint továbbra is megmarad. “Előrejelzésünk szerint a bankközi kamatok 2018 végéig nem változnak, 2019 végére pedig kismértékben emelkedhetnek” - tette hozzá a szakértő.

MTI Fotó: Balázs Attila