Hirdetés átugrása →
Bezár ×

A vártnál nagyobb osztalékot termelt az államnak a Mol, az MVM és a Szerencsejáték Zrt.

Hírekfigyelo.hu

A költségvetés osztalékelvárásait minden évben ultrakonzervatívan tervezik, így gyakori a felülteljesítés.

Az idei költségvetésben tervezett 35,3 milliárd forinttal szemben a magyar állam akár 78 milliárd forint osztalékjövedelemre is szert tehetne a napokban elkészült céges beszámolók tanúsága szerint – írta a Világgazdaság.

A május végéig benyújtott beszámolókból kiderül, hogy az állam legjövedelmezőbb cége idén is a Mol Nyrt., de messze a tervek felett jövedelmezett tavaly a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. is.

A 2019-es költségvetésben a teljes állami portfólióból 35,3 milliárd forintot reméltek, de az állam csak a Moltól 29,47 milliárd forint bevételre számíthat. A Szerencsejáték Zrt. 21,58 milliárd forintos nyereséget ért el, az MVM Zrt. pedig 21,59 milliárdnyit.

Az elmúlt hónapban az állam átadta a Mol Nyrt.-ben és a Richter Nyrt.-ben a 10-10 százalékos részesedését a Corvinus Egyetem fenntartójának, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak, amely már jogosult a tavalyi eredmény után járó osztalékra, ami a Mol esetében 11,7 milliárd forint, vagyis a költségvetésbe 17,7 milliárd forint kerül.

A Világgazdaság azt is megjegyezte, hogy a költségvetés osztalékelvárásait minden évben ultrakonzervatívan tervezik, így gyakori a felülteljesítés. Az állam továbbá nem von el minden forintot a cégektől, így a tényleges osztalékbevétel kevesebb lesz a nyereségnél.

 

Borítófotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor