Hirdetés átugrása →
Bezár ×

A történelemvizsgákkal folytatódtak az írásbelik

Hírekfigyelo.hu/MTI

Történelemből vizsgáztak az érettségizők szerdán, a diákok közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról.

Az ókori Athénnal, a törökellenes küzdelmekkel, a második ipari forradalommal, a határon túli magyarsággal és a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében – tudta meg az eduline.hu.

A lap azt írja, hogy a középszintű történelemérettségi második részében a középkori uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és a trianoni béke hatásairól is kaptak esszéfeladatot a vizsgázók.

Az oktatási portál által megkérdezett szaktanár szerint a feladatok jók, a tanulók számára megoldhatók, bár természetesen vannak olyan feladatok is, amelyek valamivel több tárgyi tudást igényelhetnek, de aki megfelelően felkészült az érettségire, annak nem okozhat problémát.

A háztartások pénzügyeiről és a szovjet propagandáról is kaptak feladatot a diákok a töriérettségin

Az Oktatási Hivatal szerdai közleménye szerint történelemből középszinten 1 235 helyszínen 67 025 vizsgázó (közülük 1 903-an angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 125 helyszínen 5 831 vizsgázó (közülük 127-an angol, francia, német, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven) tesz érettségit.

A középszintű írásbeli 180 percig tart, az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll.

A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.

Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

Vizsgázónként szükséges segédeszköz az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik. Továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz.

A diákok először az első feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot.

A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.

 

Fotók: történelem írásbeli érettségi vizsga feladatlapját tölti ki egy diák a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)