Hirdetés átugrása →
Bezár ×

A törökök nem vesznek össze a kínaiakkal

Hírekfigyelo.hu / MTI

Törökország nem hagyja, hogy bárki viszályt szítson közte és Kína között – idézte a China Daily kínai pártlap szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki kedden Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott Pekingben.

A kínai lap beszámolója szerint Erdogan az "egy Kína elv" támogatása mellett foglalt állást a találkozón, amelyen a kínai elnök háláját fejezte ki azért, hogy török kollégája nem tolerál semmiféle Kína-ellenes vagy szeparatista tevékenységet országában. 

Hszi a stratégiai együttműködés elmélyítése mellett a két ország fejlesztési stratégiáinak átfogóbb összekapcsolását jelölte ki célul, és a gyakorlati együttműködés fokozását sürgette. 

Úgy fogalmazott: Kína szeretné hamarabb összekötni az Egy övezet, egy út (BRI) nemzetközi gazdasági-infrastrukturális kezdeményezést Törökország Középső folyosó elnevezésű, kontinenseken átívelő integrációs projektjével.

Ezáltal szorosabb együttműködés jöhetne létre a kereskedelem, a befektetések, a tudomány, az energia és az infrastruktúra területein – mondta. 

A török elnök válaszul hangsúlyozta Törökország elkötelezettségét a BRI iránt, és szándékát fejezte ki az együttműködés elmélyítésére. 

Erdogan április végén nem vett részt a Pekingben második alkalommal megrendezett BRI-csúcstalálkozón, miután országa többször élesen kritizálta a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő, muszlim vallású ujgur kisebbség tagjaival szemben alkalmazott bánásmódot. 

Februárban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában Törökország aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy jelentések szerint a kínai hatóságok átnevelő táborokat működtetnek Hszincsiangban az ujgurok számára a szélsőséges nézetek terjedésének megfékezése céljából. Peking álláspontja szerint a hszincsiangi lakosság tagjai szabad akaratukból vehetnek részt a központok kínálta képzéseken. 

A China Daily cikke szerint Erdogan a keddi találkozón ténynek nevezte, hogy Hszincsiangban az emberek boldog életet élnek Kína fejlődésének köszönhetően. Kiemelte: Törökország határozottan ellenzi a szélsőségességet, és kész elmélyíteni a kölcsönös politikai bizalmat, valamint erősíteni a biztonsági együttműködést Kínával. 

Hszi elnök ezzel kapcsolatban azt javasolta, hogy a két ország tegyen gyakorlati lépéseket a terrorellenes együttműködés előmozdítására.

Törökországban becslések szerint mintegy 40 ezer ujgur él, akik az elmúlt években menekültek oda Hszincsiangból a kínai hatóságok intézkedései elől.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és török hivatali partnere, Recep Tayyip Erdoganellép a díszsorfal előtt a Pekingben rendezett fogadási ünnepségen 2019. július 2-án. (MTI/EPA/Roman Pilipej / POOL)