Hirdetés átugrása →
Bezár ×

A lengyelek sem akarják, hogy gumiszabályokra hivatkozva fenyítsék őket a bevándorláspártiak

Hírekfigyelo.hu

Lengyelország ellenzi az uniós támogatások kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötését, mindazonáltal Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes szerint az erre vonatkozó új európai parlamenti jelentés nem veszélyezteti a Lengyelországnak a 2020 utáni uniós keretből járó pénzeket.

Az Európai Parlamentben (EP) csütörtökön megszavazott állásfoglalás - amely az Európai Bizottság javaslatán alapul - olyan mechanizmusok létrehozásáról szól, melyek a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban jogállamisági feltételekhez is kötnék az Európai Unió (EU) tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését.

A szabályozás végleges változatát az EU minisztereit tömörítő tanács hozzájárulásával fogadják csak el - emelte ki az EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes csütörtök este. Konrad Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva aláhúzta: az EU Tanácsának fórumán Varsó korábban "eredményesen felvetette", hogy a jogállamisági kritériumok nem köthetők "aktuálpolitikai értelmezésekhez". Ezeket a kétségeket az EU Tanács jogi szolgálata és az Európai Számvevőszék is osztja - jegyezte meg Szymanski az MTI tudósítása szerint.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) EP-képviselője, Zdzislaw Krasnodebski szerint nem biztos, hogy az uniós tagállamok "beleegyeznek majd szuverenitásuk ily messzemenő korlátozásába". Az EP jelentésében szereplő kitételek nincsenek összhangban az uniós alapszerződésekkel - ítélte meg Krasnodebski a Radio Wnet konzervatív rádiócsatorna péntek reggeli adásában. Úgy látta: a mechanizmus "csupán a politikailag kényelmetlen államok fegyelmezését szolgálná".

A kezdeményezés miatt "a nemzetek szabadsága a múltba távozhat", a jelentés arról tanúskodik, hogy az EU "sajnos nagyon rossz irányba halad" - jegyezte meg Krasnodebski. 

A PiS egy másik EP-képviselője, Zbigniew Kuzmiuk a PAP-nak elmondta: a csütörtökön megszavazott jelentéshez hasonló "ötletek belülről bomlasztják az EU-t".

Bevándorláspárti nyomásgyakorlás a jogállamiságra hivatkozva

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa még májusban azt nyilatkozta az M1-nek, hogy a jogállamiságot a bevándorláspárti erők olyan gumifogalomként használnák fel, mellyel nyomást tudnának gyakorolni a bevándorláskritikus országokra, olyanokra, mint Magyarország, vagy Lengyeleország. A brüsszeli politikusok ezzel akarnák megbélyegezni azokat az országokat, melyek következetesen ellenezték a betelepítési kvótákat.

Az elfogadást megelőző napon tartott vitában Deutsch Tamás fideszes képviselő kijelentette, hogy az Európai Bizottság eredeti javaslata gyenge, ráadásul a parlamenti előkészítés során tovább romlott, nélkülözi a normativitást, és nem lehet belőle világosan kihámozni, hogy pontosan mely szabályok milyen megsértése esetén indulna eljárás.

Borítófotó: Konrad Szymanski (Michel Christen, European Union 2014)