Hirdetés átugrása →
Bezár ×

A christchurchi mészárlást akarták megbosszulni a Srí Lanka-i robbantásokkal

Hírekfigyelo.hu/MTI

A húsvétvasárnapi Srí Lanka-i összehangolt merényleteket bosszúból követték el a christchurchi mecsetekben elkövetett március 15-i tömegmészárlásért - jelentette ki kedden a Srí Lanka-i védelmi miniszter helyettese a nyomozás eddigi eredményei alapján.

A legfrissebb összesítések szerint a nyolc robbantásban 321-en haltak meg, 521-en megsebesültek, közülük 375-en vannak kórházban. Eddig 42 gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük egy szíriai állampolgárt is.

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF összesítése szerint a támadás halálos áldozatai között 45 gyerek van. A legfiatalabb közülük másfél éves volt.

Egyiküket nemrég Buddha-szobrok megrongálásáért őrizetbe vették

Srí Lanka kormánya és hatóságai a korábbi figyelmeztetések alapján azt gyanítják, hogy a terrortámadásokhoz köze lehetett a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű, eddig jobbára ismeretlen terrorszervezetnek, és egyelőre nem zárják ki, hogy a terroristák kapcsolatban álltak más, külföldi csoportokkal.

A Srí Lanka-i védelmiminiszter-helyettes, Ruvan Vidzsevardene kedden úgy nyilatkozott: a kormány meglátása szerint a támadásokat egy szélsőséges iszlamista csoport követte el, amely kapcsolatban állt a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű helyi iszlamista szervezettel. Hozzátette, az elkövetőket bosszúvágy és gyűlölet vezérelte, nem pedig a vallás.

Az elkövetőkről és hátterükről ugyanakkor egyelőre keveset lehet tudni. Kormányinformációk szerint az egyik merénylőt néhány hónappal ezelőtt Buddha-szobrok megrongálásáért őrizetbe vették. Kilenc őrizetbe vett személyről pedig annyit lehet tudni, hogy egy gyárban dolgoztak, amely az egyik elkövetőhöz tartozik. A rendőrség közlése szerint több mint 20 házat kutattak át. 


Véres a fal egy Krisztus-szobor mögött a robbantásos merényletben megrongálódott negombói Szent Sebestyén katolikus templomban 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. (MTI/AP)

Számítottak a támadásra

A Srí Lanka-i kormányzat úgy gondolja, hogy az elkövetők külföldről kaphattak segítséget. Radzsita Szenaratne kormányszóvivő arról beszélt: nem hiszik, hogy ezeket a támadásokat egy olyan csoport vitte volna véghez, amely csupán erre az országra korlátozódik. Egy nemzetközi hálózat nélkül ezek a támadások nem sikerültek volna - tette hozzá. 

A kormányszóvivő szerint április elejétől több ország hírszerzése figyelmeztette a Srí Lanka-i hatóságokat, hogy egy viszonylag ismeretlen helyi iszlamista szervezet, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat támadásokra készül. Szenaratne szerint a védelmi minisztérium ekkor értesítette a rendőrséget, amely továbbította az értesüléseket a biztonsági erőknek. A tájékoztatót több rendőri egység is megkapta, de az információ nem jutott el időben Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor. 

A Srí Lanka-i rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több olyan gyanúsított neve szerepelt, aki az új-zélandi Christchurch mecsetjei elleni támadást követően a más vallásúak ellen uszított.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége - 2009 - óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb villongások.

Az új-zélandi Christchurchben 50 muszlimot gyilkolt meg egy szélsőjobboldali ausztrál férfi.

Frissítés: Az Iszlám Állam jelentkezett elkövetőként

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett kedden a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások elkövetőjeként - adta hírül a szervezet Aamák nevű "hírügynöksége".

A terrorszervezet egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy valóban ők állnak a több mint 300 emberéletet kioltó támadás hátterében.

"Az Iszlám Állam harcosai voltak azok, akik végrehajtották a támadást a koalíciós nemzetek polgárai és a keresztények ellen tegnapelőtt" - fogalmazott a szervezet a hozzá köthető propagandacsatornán keresztül.

A "koalíció" szó az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetségre utal, amely felvette a harcot az Iszlám Állammal azután, hogy az jelentős területeket foglalt el Szíriában és Irakban 2014-ben, ám amelyeket mostanra már teljesen elveszített. 

A terrorszervezet sem videóval, sem fényképekkel nem igazolta, hogy az öngyilkos Srí Lanka-i merénylőknek bármi közük lett volna a szervezethez.    

Az Iszlám Állam gyakran jelentkezik olyan terrortámadások elkövetőjeként, amelyekhez semmi köze, hogy így tartsa fenn jelentőségteljességének látszatát. A Srí Lanka-i hatóságok a helyi, Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű, eddig jobbára ismeretlen terrorszervezetet tartják legvalószínűbb elkövetőnek, de nem zárják ki, hogy a terroristák kapcsolatban álltak külföldi csoportokkal.

Borítófotó: Szalagkordonnal kerítették el a Szent Antal tempomot Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 50 ember meghalt, és 300-an megsebesültek. (MTI/AP/Eranga Jayawardena)