Hirdetés átugrása →
Bezár ×

A BKV több mint 9 milliárd forintnyi veszteséget termelt

Hírekfigyelo.hu

Mindent elvitt tavaly a BKV vesztesége, amely részben az alulfinanszírozottsággal magyarázható.

A rezsicsökkentéssel sújtott fővárosi közműcégek jól teljesítettek, ám a BKV Zrt. kilencmilliárdot meghaladó vesztesége mindent elvitt – derül ki a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett cégbeszámolókból.

A Világgazdaság azt írja, a vizsgált nyolc fővárosi önkormányzati cég összesen 2,8 milliárd forintos veszteséget termelt 2018-ban, de a Főtáv Zrt. még nem közölte a beszámolóját. 

A cégbirodalomból negatív értelemben a BKV lóg ki: a közlekedési vállalat tavaly 138,9 milliárd forintos bevétel mellett 9,3 milliárdos veszteséget termelt a főváros számára. Kiemelendő azonban, hogy az üzleti tervben még 15 milliárdot meghaladó veszteséggel számoltak. A bevételek kismértékben emelkedtek, ennek ellenére jött össze a jelentős veszteség, miközben a cég egy évvel korábban 110 millió forintos nyereséggel zárt.

A BKV költségei minden fronton nőttek – az anyagi jellegű személyi ráfordítások és a leírások is –, a vállalat 9,3 milliárdos veszteségét részben ellensúlyozza a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. 1,3 milliárd forintos nyeresége.

Az ellenpont a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.: a cég tavaly 4,3 milliárd forintos adózott nyereséget termelt.

 

Borítófotó: A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 4-es metróvonalán közlekedő egyik Alstom Metropolis szerelvény megérkezik a Szent Gellért téri mélyállomásra. A peronon utasok várják, hogy beszállhassanak. (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)