Hirdetés átugrása →
Bezár ×

A baloldal nem gördít akadályt a plakáttörvény elé?

HírekPindroch Tamás

A Fidesz-KDNP-ben abban bíznak, hogy az MSZP pénteken “nem gördít akadályt” a plakáttörvény elfogadása elé - értesült a Figyelő. Erre utalhat a szombati Népszavában megjelent cikk, amely szerint a “demokratikus pártok” nem kapnak segítséget Simicska Lajos cégeitől, miközben a baloldal szavazóira ráhajtó Jobbik nyomott áron hirdethet a milliárdos plakáthelyein.

 

Az MSZP-hez közelálló Népszava szombaton oknyomozó cikkben ment utána, hogy mennyiért is hirdethet a Jobbik a Simicska Lajos tulajdonában álló reklámcégeknél. Az utóbbi hónapokban a baloldali média egyáltalán nem foglalkozott a jobbikos plakátüggyel, most viszont nagy összeállítást közöltek arról.

A Népszava szombati “Simicska nevetségesen olcsón adott felületet a Jobbiknak” című írásában jobbikos forrásokra támaszkodva azt írta, a párt kéthetente számol el Simicska cégeivel, és az óriásplakátokért háromezer, a city lightokért ezer forintot fizet. A lap számításai szerint a párt kéthetente, kedvezményesen nem egészen 15 millió forintot fizet, ami valamivel több a havi 27 milliónál, de az eltérés belül van a „hibahatáron”. Emlékeztetnek, a NAV által az érintett cégeknél kezdett vizsgálat a kezdeti stádiumában nem találta nyomát tényleges kifizetésnek, és az sem teljesen világos, hogy a fent említett összegek tartalmazzák-e az áfát.

“Arra sincs válasz, hogy a piaci ár legfeljebb ötödének-hatodának megfelelő összeg tartalmazza-e az előállítás költségeit. Ha igen, akkor még feltűnőbb a Simicska-cégek engedékenysége” - fogalmaztak.

A cikk következtetése szerint “ha az ellenzék valamilyen formában lehetővé teszi a Simicska és a Jobbik közötti egészségtelen viszonyt célba vevő törvény elfogadását, azzal lemond az utcai kampány maradék lehetőségéről. Pedig a Fidesz óriási médiatúlsúlya miatt ez az egyik utolsó eszköz üzeneteik célba juttatására.” Felhívják viszont arra is a figyelmet: “ha marad a mostani helyzet, akkor a Jobbik Simicska segítségével az életnagyságúnál is nagyobbnak tűnhet, s a versenyhelyzet nem egyenlőtlen lesz, hanem szinte teljesen megszűnik. A cukiságkampányt nyilvánvalóan átmenetinek szánó, a szélsőjobboldali nézetekkel csak látszólag és úgy is csak részben szakító Jobbik a mostani kampányával máris előnybe került. A baloldalt az a veszély fenyegeti, hogy kiszorul a hadszíntérről, de legalábbis képtelen lesz szólni azokhoz, akik nem használnak aktívan internetet.”

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a plakáttörvény parlamenti leszavazása után arról beszélt, hogy korábban a szocialisták is benyújtottak a pártfinanszírozással kapcsolatos javaslatot, amelyet viszont a Fidesz leszavazott. Szerinte abban a javaslatukban szerepeltek olyan elemek, amelyek a mostani plakáttörvényben is benne voltak, de a jelenlegi törvényjavaslatot hiányosnak tartották. Az volt vele  a gondjuk, hogy miközben bár a kormánynak és az önkormányzatoknak tilos lett volna a plakátolás kampányidőszakon kívül, a CÖF-öt vagy épp a Fidelitast nem zárták volna ki. Megjegyezte, a törvényjavaslat megakadályozta volna, hogy a Simicska Lajos által "elhordott pénzből" a Jobbik folytasson politikai kampányt. A frakcióvezető jelezte, "leporolják" korábbi előterjesztésüket, és javaslatot tesznek arra, hogyan lehet megtiltani a kormánynak, az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek, hogy beavatkozzanak a választási kampányba.

Mindenesetre a Fidesz-KDNP-ben azt érzékelik: a szocialistáknál is egyértelművé vált, hogy Simicska minden eszközével - médiaérdekeltségeivel és plakátcégeivel - csak a Jobbikot segíti, a volt radikálisok pedig egyértelművé tették, hogy a baloldal szavazóira is hajtanak. Ezért a kormányoldalon abban bíznak, hogy az MSZP - és a független baloldali képviselők egy része is - végül ha nem is szavazza meg, de nem gördít akadályt annak elfogadása elé jövő pénteken, a parlament rendkívüli ülésén. Ismeretes, a képviselők június 23-án szavaznak az Áder János által a parlamentek visszaküldött plakáttörvényről.