Világelitbe jutottak a női jégkorongozók

A magyar női jégkorong-válogatott története során először jutott fel az A csoportba, így jövőre a világ tíz legjobb nemzete között korcsolyázhat majd jégre Kanadában. A férfiválogatott is hasonló tettre készül, a kazahsztáni világbajnokság április 29-én kezdődik.

ÓRIÁSI BRAVÚR

Ki emlékezne vissza vegyesebb érzésekkel 2012. január 3-ára, mint Gasparics Fanni? Az akkor 17 éves magyar jégkorongozó egyszerre örömében és bánatában sírt a tromsői jégen, amikor az U18-as magyar jégkorong-válogatott feljutott az A csoportba. Azért volt kissé keserédes számára a siker, mert tudta, hogy kiöregszik, így nem lehet ott társaival a következő évi világbajnokságon. Azóta eltelt több mint hét év, és a kiváló balszélső immár a felnőttválogatott tagjaként élhette át ugyanazt a sikert, ráadásul hazai környezetben, és most attól sem kell tartania, hogy túlkoros lesz… 

 

HÚSZ LŐTT GÓLLAL A VILÁGELITBE

A magyar válogatott a hazai rendezésű divízió 1/A-s világbajnokságon Norvégia 2–1-es legyőzését követően ugyan a szlovákoktól büntetőkkel kikapott, Dániát 6–2-re, az olaszokat pedig 9–0-ra múlta felül, majd Magyarországon női mérkőzésen soha nem látott számú, 1944 fős közönség előtt, a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban az Ausztria ellen elért 2–1-es sikerével története során először jutott fel az A csoportba. „Még mindig azt érzem, hogy nem is tudom felfogni, mekkora dolog. A hideg ráz, ha visszagondolok egy-egy momentumra vagy amikor visszanézek pár képet, videót az ünneplésekről, a meccsekről. Ez egy annyira nagy, eksztázisszerű élmény volt mindannyiunk számára, hogy ezt még fel kell dolgozni. Szerintem a napokban ülepszik és tudatosul mindenkiben, és éli át mindenki, hogy feljutottunk az A csoportba és mekkora dolgot értünk el” – osztotta meg érzéseit a Figyelővel Gasparics Fanni, aki azt is elmesélte, hogyan ünnepelték meg a történelmi sikert. – Az ünneplés már a jégen elkezdődött, az öltözőben volt egy kis pezsgő, majd a szállodába visszaérve vacsora közben egy-egy koktélt elfogyasztottunk. Az edzőink ekkor szóltak hozzánk pár szót, az nagyon megható pillanat volt. Ezt követően pedig egy kicsit kirúgtunk a hámból, és szerintem mindenki méltóképpen megünnepelte ezt a sikert aznap este.”

 

CORTINA MÁSODIK CSODÁJA

Az ötéves oroszországi légióskodásából tavaly hazatért játékos – aki először a Vasasnál, fiúk közt készült, majd a MAC Marylin csapatának tagja lett – Pat Cortina szövetségi kapitány munkáját dicsérte. A kanadai szakember 2008-ban a férfiválogatottat vezette feljutásig, most pedig a lányokkal ismételte meg ugyanazt a bravúrt. A hála nem is maradt el, a győzelmi mámorban a nemzeti csapat játékosai a levegőbe dobálták a szövetségi kapitányt.

„Pat Cortinával egy hónapunk volt felkészülni, rengeteget edzettünk és dolgoztunk mentálisan, fizikailag és taktikailag is. Támasztottak felénk elvárásokat bőven a torna előtt, ezért a mentális teher elbírására kiemelt hangsúlyt fektetett. A csapategységet próbálta a legnagyobb mértékben kialakítani, hogy mindenki egységesen, egy célért tudjon küzdeni, feláldozni magát az egész csapatért – foglalta össze a felkészülés esszenciáját a hat góljával és hat asszisztjával a torna gólkirálynőjének választott játékos, aki szerint jövőre egyértelmű cél a világelitben való bennmaradás kiharcolása. – És az, hogy fejlődjünk csapatként, hogy meg tudjunk mutatni egy olyan magyar válogatottat, amely már tényleg A csoportos színvonalú és fel tud állni minden csapat ellen tisztességesen.” A bizakodásra minden ok megvan, hiszen a válogatott nagyon fiatal, 14 olyan játékos is alkotja a keretet, aki 1996 után született. Ha a jövő évi, kanadai rendezésű vb-n legalább hatodik helyen zár a magyar együttes, automatikusan kijut a 2020-as pekingi játékokra.

„Utoljára talán a 2008-as szapporói csoda és a 2015-ös krakkói feljutás után voltunk annyira büszkék a magyar jégkorongra, mint most a női válogatottra. A női hokiról mostanáig sokan itthon sem igazán tudták, hogy létezik, ezentúl viszont már azt is tudni fogják, hogy a csapatunk a legjobb tíz közé tartozik az egész világon” – ezt már a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára mondta a Figyelőnek. Sipos Levente hangsúlyozta, olyanra még sosem volt példa, hogy ugyanaz a szövetségi kapitány ugyanannak az országnak a férfi- és a női jégkorongját is az elitbe segítse. „Nagyon reméljük, hogy ez csak a kezdet, hiszen van két újabb célunk – és mind a kettő reális. Az egyik, hogy maradjunk ott a legjobbak között a jövő évi A csoportos vb-n, amelyet a sportág őshazájában, Kanadában rendeznek. A másik, hogy jussanak ki a lányok a 2022-es téli olimpiai játékokra. Mostantól ezért dolgozunk mindannyian.”

 

A HARMADIKÉRT MENNEK

A magyar férfi jégkorong-válogatott tavaly szintén hazai közönség előtt léphetett jégre, de akkor csak a csoport negyedik helyére futotta, így a csapat az idén ismét a divízió 1/A-s világbajnokságon szerepel. Április 29-étől május 5-éig Kazahsztánban lehet megszerezni az A csoportos tagságot. 2008-ban és 2015-ben már sikerült a fiúknak, most a házigazdák mellett Fehéroroszországgal, Dél-Koreával, Szlovéniával és Litvániával kell majd megmérkőzni. Vas János, a magyar válogatott csatára a 2018-asnál keményebb meccsekre számít, de egyértelműen a feljutást tűzte ki célul.

„Nagyon erős világbajnokságunk lesz, remélhetőleg minden csapattal ki-ki mérkőzést fogunk vívni. Azért mondom, hogy ki-ki, mert tavalyhoz képest szerintem erősödött a mezőny. Természetesen úgy megyünk ki Kazahsztánba, hogy az első találkozót meg akarjuk nyerni, majd lépésről lépésre, meccsenként akarunk győzni mindenki ellen, és fel akarunk jutni az A csoportba” – jelentette ki a Figyelőnek a 35 éves jégkorongozó. 

A magyar válogatott felkészülési mérkőzéseinek sorát egy kiváló erőkből álló és bombaerős kerettel felálló Svédországtól elszenvedett 4–3-as vereséggel kezdte, majd a lengyeleket először büntetőkkel, majd 4–2-re verte. Lapzártánk után ért véget a szlovénok elleni meccs, amelyet április 20-án az olaszok, 21-én pedig a Nagy-Britannia elleni találkozó követ. 

 

Borítófotó: Pat Cortina a férficsapat után a lányokat is eljuttatta az elitbe. Történelmi siker

Ezek is érdekelhetnek

További híreink