Több mint sportesemény

Egy hatalmas sportesemény ma már sokkal több mint kizárólag sportesemény: míg a vízben a legjobbak bűvölik el a közönséget, a helyszíneken kívül is rengeteg szórakoztató program várja a szurkolókat. Magyarországon a vizes vb egyedülálló körítést kap.

A szurkolói zóna egyfajta fórum, már ha a szó történelmi jelentését vesszük: olyan köztér, amelyen a drukkerek találkozhatnak, körülnézhetnek, diskurálhatnak, vásárolhatnak, programokba kapcsolódhatnak be. Nemcsak szurkolói, hanem élményzóna is, amelyben órákig tartó szórakozási lehetőséget talál a kilátogató – egyben lehetőség a házigazdának, hogy magát, kultúráját, gasztronómiáját, hagyományait, értékeit is bemutassa országnak-világnak. Egyben mindig egy rendkívül színes, szórakoztató, nemzetközi forgatag, mely kiteljesíti a rendezvény atmoszféráját.

Kultúra, gasztronómia, családi és gyermekprogramok: ez a hármas hívószó. A 17. vizes világbajnokságon Budapesten két, Balatonfüreden egy FINA Market, tehát szurkolói zóna fogadja az érdeklődőket. Az, hogy több, ingyenesen látogatható élményteret is kialakítanak a drukkerek számára, egyedülálló a vb-k történetében: Rómában, Sanghajban, Barcelonában és Kazanyban egy helyre koncentrálódtak a kiegészítő programok.

Az egyik zónát a Duna Aréna mellett, a Dagály strandfürdő területén rendezik be, ebben interaktív játékok, vizes programok várják a kilátogatókat, illetve bemutatkoznak a FINA és a világbajnokság támogatói is. A Nemzetközi Úszószövetség múzeumában a vizes sportok múltjában tehet virtuális sétát a kilátogató, mielőtt (vagy miután) megnézte a jelen legnagyobb csillagait.

Egy ugrás – vagy hajóút, hisz a vb alatt a két központi helyszín a vízen át is megközelíthető –, és a másik FINA Markethez jutunk: a margitszigeti MAC atlétikai centrumában, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda közelében alakítják ki a másik szurkolói zónát. A helyszínválasztás nem véletlen: ha visszaemlékszünk a 2016-os „Eb-nyár” varázslatára, a magyar futballválogatott minden mérkőzését valóságos népünnepély kísérte a Margitszigeten, így aztán logikus volt ismét ide tervezni a fő szurkolói zónát. Ez lesz a világbajnokság fő szórakoztató központja, hiszen mindennap könnyűzenei koncerteket rendeznek, de az interaktív játékok, valamint sportbeszélgetések itt sem maradhatnak ki a sorból. És amíg „kint” vannak a drukkerek, láthatják, mi van bent: kivetítőkön követhetik a világbajnokság történéseit. Ez a zóna 11 és 22 óra között tart nyitva, a Dagályon a FINA Market Street nyitvatartása az eseményeket követi.

Balatonfüreden a nagyhírű Tagore sétány a központ: a Kisfaludy színpadon koncerteket rendeznek, de kiállítások, borbemutatók is várják a nyílt vízi úszószámokra kilátogatókat a világbajnokság harmadik hivatalos FINA Market területén, komplex élményt kínálva a szurkolóknak.

Nélkülük nem menne

Ha bármilyen nagy sporteseményre látogatunk, természetesnek tartjuk a jelenlétüket és segítségüket, holott nélkülük semmi sem lenne ugyanaz. A FINA vizes világbajnokság zökkenőmentes lebonyolítását mintegy 3500 önkéntes segíti, akiket több mint 8500 hazai és külföldi jelentkezőből választottak ki. Mivel a delegációktól a szurkolókig mindenkivel kapcsolatba kerülnek az összesen 25 szakterületen dolgozó önkéntesek, kiemelten fontos, hogy megfelelő képzést kapjanak. Jelenlétük óriási pluszt adhat. Hogy csak egy példát mondjunk: a riói olimpia egy igen lelkes önkéntese minden áldott reggel hangosan köszöntötte megafonjával az olimpiai parkba igyekvő sokezres tömeget, és minden nap új nyelven tanult meg üdvözlő formulákat. Csoda-e, hogy a játékok végére mindenki kedvence lett?

Ezek is érdekelhetnek

További híreink