Semmi sincs veszve

Nyílttá vált az Európa-bajnoki selejtező E csoportja: a magyar válogatottnak még a saját kezében a sorsa, de bravúrra van szüksége. Emellett kínálkozik még egy út: drukkolni kell a finneknek és még négy másik csapatnak.

MAGYAR VÁLOGATOTT

Nem ok nélkül reklamált Marco Rossi és Baráth Botond a szlovákok ellen elszenvedett 2–1-es fájó vereség után a Groupama Aréna gyepén Mateu Lahoz-nál. Mindkettejüket fűtötték az indulatok és még tombolt bennük az adrenalin. Baráth Botond járt rosszabbul, aki ezt minden arra utaló jel szerint túl hevesen tehette, mert a spanyol játékvezető nem restellte neki felmutatni a piros lapot a lefújást követően. A szövetségi kapitány a megadott lesgólt, a Sporting Kansas City légiósa pedig ennél többet kért számon a bírón. De erről majd egy kicsit később. 

A magyar labdarúgó-válogatott kedvező helyzetből várta az Európa-bajnoki selejtező E csoportjának folytatását, hiszen egy esetleges győzelemmel megerősíthette volna továbbjutást érő helyezését, mi több, Szlovákia három körrel a sorozat vége előtt nagyon messze került volna a kvalifikációtól. Így viszont teljesen nyílttá vált a kvintett, és az új szabályok miatt már most el lehet kezdeni a matekozást. De erről is majd később, mert a kilencven perc alatt történtekről is érdemes ejteni pár szót.

 

Megbosszulta magát a sok kihagyott helyzet

„Az Európa-bajnokság előttetek, a fekete sereg mögöttetek” – a magyar szurkolók ezzel a felirattal és egy hatalmas Mátyás király-alakkal fogadták a nemzeti csapatot, amely a félidő első felében több lehetőséget is kialakított, de Kleinheisler László gyengén találta el a labdát 12 méterről, Szoboszlai Dominik lapos lövését és Szalai Ádám középre tartó bombáját pedig fogta az egész mérkőzésen jó formában védő Dúbravka. A 20. perc környékén Mak távoli lövésével tértek magukhoz a kapujuk elé szegezett szlovákok, akik a játékrész hátralévő részében mérsékelni tudták a rájuk nehezedő mezőnyfölényt, és a játék képe kiegyenlítetté vált. A 41. percben aztán a semmiből kerültek előnybe szomszédaink, és bár a lassításból egyértelműen megállapítható volt, hogy lesállás előzte meg a találatot, Mak gólját – a magyarokat a helyszínen buzdító 22 ezer szurkoló legnagyobb bánatára – megadták.

A második félidőből még öt perc sem telt el, és ígéretes helyzetből kapott szabadrúgást a magyar válogatott. A labda mögé Dzsudzsák Balázs és az októberben mindössze 19. születésnapját ünneplő Szoboszlai Dominik állt. A Red Bull Salzburg korát meghazudtoló rúgótechnikával és játékintelligenciával rendelkező légiósa ötödik válogatott mérkőzésén meg is villantotta képességeit, és tökéletesen csavart a kapu jobb oldalába. A meccs után elárulta, eddig mindig Dzsudzsák lőtte el a pontrúgásokat, neki még nem volt lehetősége, de most azt mondta neki a rutinos csapatkapitány, hogy eljött az ideje, ő pedig élt is vele. 


Emelt fővel. Kádár Tamás és Juraj Kucka küzd a labdáért

 

Parádés szabadrúgással egyenlített Szoboszlai

A magyar futball legígéretesebb tehetsége tehát megadta a módját válogatottbeli első találatának, az öröme azonban nem tartott sokáig, mert az 56. minutumban újra Szlovákiánál volt az előny. Boženíket nagyon egyedül hagytuk Baráthtal a tizenhatos előterében, Bese Barnabás pedig beragadt, így nem volt les. A szlovák center egy lefordulással oldotta meg az egy az egyet, és Gulácsi Péter is tehetetlen volt, a labda a bal alsóban kötött ki. Az elkövetkező negyedórában a magyar csapat ismét jó néhány alkalommal eljutott lövésig, ám Dúbravka eszén többször már nem sikerült túljárni. A második játékrész derekától alábbhagytak a magyar rohamok: a szlovákok nagyon taktikusan elkezdték csalni az időt, amiben partner volt a spanyol játékvezető. 

 

Nem zártuk a szívünkbe a bírót

És itt kanyarodjunk vissza Baráth Botond kiállításához. Ő ugyanis nemcsak a megadott lesgólt, hanem azt is nehezményezte, hogy a mérkőzésen miért nem alkalmazták a júniustól bevezetett új szabályt, ami kimondja, hogy a lecserélt játékosnak a határolóvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret. Ezt a módosítást éppen azért hozta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, hogy gyorsítsa a játékot, és ne engedjen teret a mérkőzések hajráját eddig jellemző időhúzó cseréknek. Ennek ellenére a már két BL-elődöntőt is vezetett spanyol szépen végignézte szlovákok három hosszú sétáját is, amelyekre a 77. és a 86. perc között került sor. 

Nyilván nem ezen múlt a pontszerzés, ezt az 55. születésnapját ünneplő Marco Rossi is elismerte a találkozó után, de amellett, hogy a hibákról beszélt, bizony felemlegette a lesből született gólt is, amelyet egészen biztos, hogy érvénytelenítettek volna, ha működik a videóbíró. A szövetségi kapitány józanul értékelve kifejtette, most minden sokkal bonyolultabbá vált a csoportban, és nem tudja, hogy a csapat képes lesz-e a hátralevő három mérkőzésen kiharcolni az Eb-részvételt, de hinni kell benne, mert a hit képes előhozni a megfelelő erőfeszítést, ami elvezethet a végső sikerhez. 

 

Így lehet kijutni az Eb-re

A csoport valóban komplikáltabb, vagyis inkább nyíltabb lett három körrel a befejezés előtt, veszve semmi sincs, a továbbjutás kérdése továbbra is a saját kezünkben van. A képlet egyszerű: hozni kell a kötelezőt Azerbajdzsán ellen, és idegenbeli bravúr kell Horvátországban és/vagy Walesben is. Egyik sem ígérkezik könnyűnek, de lehetetlennek sem, hiszen az idén már mindhárom együttest legyőztük, a világbajnoki bronzérmest ráadásul 79 év után ismét. Ami viszont fejtörést okozhat Marco Rossinak, hogy a kiállított Baráthra és a második sárga lapját összeszedő Nagy Ádámra sem számíthat Splitben. 

A csoportból az első két helyezett jut ki automatikusan a 2020-as Eb-re, amelyet Európa-szerte 12 városban, köztük Budapesten rendeznek 24 csapat részvételével. Ahhoz, hogy a válogatott hazai környezetben pályára léphessen a kontinensviadalon, kínálkozik még egy út, méghozzá a márciusi pótselejtező, ahol négy hely talál majd gazdára a 16 együttes között. A négy minitornán azok az országok vehetnek részt, amelyek a Nemzetek Ligájában csoportelsőként zártak, illetve ha ők közvetlenül kijutnak, akkor a helyükbe a második helyezettek lépnek, mint például Magyarország, amely a C ligában Finnország mögött végzett csoportjában, és a Nemzetek Ligája összesítésében a 31. helyet szerezte meg. Ez a pozíció azért fontos, mert a szabály úgy szól, hogy ha egy csoportgyőztes már kijutott az Eb-re a selejtezőn, akkor helyette a kvótát ugyanabban a ligában legmagasabban rangsorolt csapat kapja. A sorrendben a csoportgyőzteseken (Finnországon, Norvégián, Szerbián, Skócián) túl előttünk áll Bulgária és Izrael is. Ha a magyarok nem tudják kiharcolni a közvetlen részvételt, akkor a fent említett hat válogatott közül legalább háromnak meg kell tennie azt, és csak akkor lehet helyünk a pótselejtezőn. Mivel Skócia és Bulgária továbbjutására már vajmi kevés esély kínálkozik, így leszűkült kör a maradék négy együttesre.

De erre egyelőre ne is gondoljunk, mert a magyar válogatottnak még a saját kezében van a sorsa. Reméljük, ez így is marad az utolsó csoportkörig!

 

Borítófotó: Szurkolói akció. Az Európa-bajnokság előttetek, a fekete sereg mögöttetek

Ezek is érdekelhetnek

További híreink