Négy-öt érmet vár a kapitány

Sport
A 2017-es budapesti vizes világbajnokságot követően az idén a dél-koreai Kvangdzsu városa ad otthont az eseménynek, július 12. és 28. között.

VIZES VB

Két éve két aranyérmet, négy ezüstöt és kettő bronzot szereztek a magyar úszók. Sós Csaba szövetségi kapitány lapunknak elmondta: a ranglistahelyezések alapján most négy-öt medálra számít. „Hosszú Katinka két számban világranglista-vezető. Kétszáz pillangón az első és a második helyen áll Milák Kristóf és Kenderesi Tamás. Négyszáz vegyesen várhatunk még érmet Verrasztó Dávidtól. Első nekifutásra így néz ki, de ne felejtsük el Kapás Boglárkát sem, aki korábban volt már bronzérmes világbajnokságon.”

A magyar úszóválogatott 29 versenyzővel szerda este utazott ki a vb helyszínére. Sós Csaba szerint komoly küzdelemre lehet számítani, mert a mezőny „brutális”. „Nagyon pici különbségek vannak az elsők és a nyolcadikok közt. Gyakorlatilag aki döntőbe jut, már éremesélyesnek mondhatja magát, de ez fordítva is igaz: hiába jut be valaki második, harmadik helyen, ugyanúgy lehet nyolcadik” – ecsetelte az erőviszonyokat a kapitány.

Milák Kristóf Budapesten robbant be a köztudatba, amikor váratlanul száz méter pillangón 17 éves létére világbajnoki ezüstérmet ünnepelhetett a Duna Arénában. Sós Csaba szerint a fiatal magyar tehetség annál az időnél is jobbra lehet képes, mint amivel jelenleg vezeti a világranglistát, ugyanakkor komoly kihívója akadhat Kenderesi Tamás mellett egy feltörekvő amerikai és egy japán rivális személyében. 

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkáról a kapitány elmondta: a magyar csapatból ő indul a legtöbb, összesen öt számban. Úgy látja, az elmúlt másfél évben Katinka folyamatosan fejlődött, kitűnő időeredményeket szállított, „teljesítménye több mint megnyugtató”. Legutóbb Rómában, a Hét Domb versenyen kétszáz méter vegyesen győzött, kétszáz háton pedig második lett.

A férfivízilabda-válogatott a 2017-es budapesti játékokon már 4–0-ra is vezetett a horvátok elleni döntőben, ám szomszédaink fordítottak, s végül 8–6-ra megnyerték a finálét. A Märcz Tamás irányította nemzeti csapat Spanyolországgal, Új-Zélanddal és Dél-Afrikával együtt került a C csoportba. A felkészülés remekül sikerült. A hazai rendezésű BENU-kupát megnyerte a csapat, míg a vb előtti utolsó felkészülési mérkőzésén 14–10-re legyőzte a házigazdákat.

Női együttesünk – amely két éve az ötödik helyen zárt – szintén részt vesz a dél-koreai vb-n. Bíró Attila szövetségi kapitány játékosai – a férfiakhoz hasonlóan – hazai rendezésű tornával hangolódtak a vizes vb-re. A hölgyek az Európa-bajnoki címvédő hollandoktól egygólos vereséget szenvedtek, és a második helyen végeztek a Diapolo Kupán. A B jelű kvartettben a házigazdák mellett Oroszország és Kanada lesz az ellenfél a vizes világbajnokságon.

A nők július 14-én, vasárnap Dél-Korea ellen, míg a férfiak július 15-én, hétfőn Új-Zéland ellen kezdik meg a vb-szereplésüket. Az úszószámok a műugrással és a szinkronúszással július 12-én, pénteken indulnak. 

 

Borítófotó: Egyik esélyesünk. Milák Kristóf a tavalyi nyári ifjúsági olimpián