Lépéselőnyben a kvótacsatában

Nagy a harc a férfi öttusázóknál az elérhető két olimpiai kvótáért. Az angliai Európa-bajnokságon Demeter Bence 7. lett, és így társaival szemben kedvezőbb helyzetből várja a budapesti világbajnokságot.

Európa-bajnokság

Olimpiai kvótát érő hetedik helyen végzett a Bathban rendezett öttusa-Európa-bajnokságon Demeter Bence. A 29 éves székesfehérvári sportoló a 200 méteres úszást követően még csak a középmezőnyben állt, de a vívás kiválóan alakult számára, mivel 22 győzelme mellé csak 13 vereség társult, ráadásul a bónuszvívásban további három sikerével újabb három pontot szerzett, így összetettben feljött az ötödik helyre. Lovaglásban ugyan visszacsúszott a hetedikre (négy akadályt vert le és időtúllépése is volt), de ezt a pozíciót már meg tudta tartani a négy lövészettel tarkított 3200 méteres futás során, és végül a nyolc megszerezhető olimpiai kvóta közül egy az ő neve mellé került. 

 

Érezte még a sérülését

A csapatban világ- és Európa-bajnok, egyéniben 2012-ben Eb-harmadik Demeter Bencének egyáltalán nem indult biztatóan az idei esztendő: a tavaly novemberi műtétje után március közepén újra kés alá kellett feküdnie, mert komplikációk merültek fel a bal bokájával kapcsolatban. „Kicsit megviselt a verseny, vívás közben, amikor leültem, akkor éreztem még fájdalmat a lábamban. A végére még rosszabb állapotba került a lábam, de úgy gondolom, hogy ez nem befolyásolta a teljesítményemet – emlékezett vissza a kontinensviadalra a 29 éves sportoló a Figyelőnek adott interjújában. – A körülményekhez képest örülök, hogy összejött a kvóta. Szerettem volna egyéniben dobogóra állni, de ez sajnos nem sikerült, viszont úgy érzem, hogy így is egy elfogadható eredményt értem el.”

 

Jön a budapesti VB

Néhány nap pihenő után újra az edzéseké lesz a fő szerep, ugyanis szeptember 3–9. között Budapest ad otthon az öttusa-világbajnokságnak. Ez az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos megmérettetés, csakúgy, mint a jövő évi, hazai rendezésű világkupa, valamint a kínai világbajnokság. „Nem sok idő maradt a regenerálódásra, mert három hét múlva itt a világbajnokság, amelyet Magyarország rendez. Most még fáradt vagyok, de ez majd elmúlik. Érzek magamban erőt az elkövetkezendő időszakra” – tekintett a jövőbe az Alba Volán sportolója. 

A tokiói olimpiára Magyarországról nemenként két versenyző utazhat, az elmúlt évek tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy ennél mindig többen szereztek kvótát, így a kvalifikációs versenyeket követően a szövetség dönt az utazók kilétéről. Demeter Bence Londonba is szerzett utazási jogot, de akkor ő maradt itthon, Rióban viszont már számítottak rá, és 17. lett. Most egy pici lépéselőnyben van társaival szemben, mert Regős Gergely a 26., Marosi Ádám a 28., Kasza Róbert pedig a 29. helyen végzett az angliai Eb-n.

 

Harc a két kvótáért

„Mindenképpen előnyben vagyok így, hogy sikerült már most megszerezni a kvótát, de mivel csak két magyar versenyző utazhat jövőre az olimpiára, semmiképp sem dőlhetek hátra. Két rutinosabb és egy fiatalabb öttusázóval küzdünk a kvótáért. Úgy érzem, jó úton haladok, és ugyanazzal a szemlélettel folytatom a versenyzést, ahogy eddig. Az a célom, hogy kijussak Tokióba, és onnan egy nagyon szép eredménnyel térjek haza.”

Az angliai Európa-bajnokságot a hölgyeknél Alekszejev Tamara kézközépcsonttörés miatt kénytelen volt kihagyni, Földházi Zsófiának pedig úgy tűnik, nem sikerült százszázalékos állapotba kerülnie májusi lábműtétje után, és már a döntőbe sem jutott be, így a világbajnoki ezüstérmes öttusázó szereplése kérdésessé vált a budapesti vb-n. Jó hír, hogy Kovács Sarolta a 13. helyen ért célba, ám a torlódások miatt övé lett az utolsó olimpiai kvóta.

A Málits István, Bereczki Roland és a Barta Luca, Réti Kamilla összetételű váltó egyaránt bronzérmet nyert, míg csapatban a férfiak az ötödik helyen fejezték be a küzdelmeket.

 

Borítófotó: Demeter Bence. A riói versenyen, 2016-ban 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink