Két és fél hét vízmágia

Óriási szakmai és közönségsikert hozott a Budapesten és Balatonfüreden megrendezett FINA vizes világbajnokság, melyet a magyar küldöttség 2 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel zárt. Villanásnyi képekben tekintsünk vissza a legnagyobb momentumokra!

Duplán aranyos

Az, hogy Hosszú Katinka megnyerte a 200 és a 400 méteres női vegyes úszást, papírforma. Pláne itthon, bár az elvárások rendkívüli nyomást helyeztek rá. A 200 vegyesen aratott győzelem biztosította helyét a vb-k aranykönyvében: ez volt Hosszú Katinka hatodik világbajnoki címe, és ezzel a valaha volt legeredményesebb magyar úszóvá avanzsált a FINA vizes vb-k történetében.

Amikor kijött a medencéből és mikrofont kapott, hogy szóljon a tömeghez, a várakozás szinte olyan volt, mintha a közönség egy vallásos eseményen lenne. A szurkolók leborultak Hosszú nagysága előtt – ő pedig nem győzte megköszönni azt a segítséget, amelyet a lelátóról kapott. Aztán az utolsó napon megkoronázta „művét” 400-as győzelmével, és hozzátette a hetedik vb-aranyat is gyűjteményéhez.

Kikap egy királynő

Hosszú Katinka mellett Katie Ledecky a női úszás királynője – a 20 éves amerikai egyetemista ötszörös olimpiai bajnok, és első 13 világbajnoki fináléja mindegyikét megnyerte. Évek óta nem szenvedett vereséget igazán jelentős eseményen. Budapesten aztán alaposan meglepték Ledeckyt: az olasz Federica Pellegrini megelőzte 200 méter gyorson, az egész vb egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatva. „Mintha nem is önmagam lettem volna” – kommentált a csalódott amerikai, Pellegrini meg gyorsan bejelentette, pályafutása során utoljára úszott 200 gyorsot. Hiába, a csúcson kell abbahagyni. Ledecky vereségétől függetlenül a vb-történelem legeredményesebb női úszója lett Budapesten, és aligha fog megállni itt.

A legsportszerűbb jelenet

Chad le Clos még fiatal úszóként, egy dél-afrikai edzőtáborban ismerte meg a már akkor világklasszis Cseh Lászlót, akinek aztán jó barátja és egyik legnagyobb riválisa lett. A 200 méteres pillangóúszás fináléjában Le Clos rajt-cél győzelmet aratott, majd a célban odaúszott Cseh Lászlóhoz, és magasba lendítette kezét, az ezüstérmes, legyőzött riválisra mutatva: tessék őt ünnepelni!
Óriási sportember.

És közben (egyáltalán nem mellesleg) Cseh László lett a vizes világbajnokságok történetének első úszója, aki nyolc, egymást követő vb-n dobogóra állhatott. 2003, Barcelona. 2005, Montreal. 2007, Melbourne. 2009, Róma. 2011, Sanghaj. 2013, Barcelona. 2015, Kazany. És végül 2017, Budapest – egy csodálatos pályafutás csodálatos eredménysora. Pillangóúszásban pedig aligha apad el a magyar éremforrás: az olimpián nagyot dobó Kenderesi után Budapesten Milák Kristóf száguldott be a világelitbe 100-on bravúros ezüstérmével.

Csodás esték a hajósban

A világbajnokság során azt lehetett érezni, a vízilabda itt van otthon. Ahogy az 1996-os futball Eb-t az angolok a „Football’s Coming Home!” mondattal hirdették, úgy a póló ide tartozik, a Hajós Alfréd Uszodába. Zsúfolásig telt nézőtér, klasszisok sora a vízben, legendák a lelátón, magával ragadó hangulat. A Hajós az a vízilabdának, ami a Maracana, a Wembley vagy a San Siro a futballnak, a Twickenham a rögbinek, Wimbledon a tenisznek – otthon, ahol érzik, értik és értékelik a legmagasabb szintű játékot. A tökéletes hely. A döntőre csordultig megtelt a lelátón kívül a margitszigeti szurkolói zóna is, hisz Magyarország a sporttörténelemben először játszott labdajátékban hazai vb-finálét – végül a horvátok „közbejöttével” arany- helyett ezüstfénybe borult a Sziget.

„Bárcsak sohase érne véget!”

A világbajnokság egyik legnépszerűbb figurájának Kozma Dominik bizonyult, aki a magyar 4×100-as gyorsváltóval szerzett bronzérmet – a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású kvartett harmadik helye a vb legnagyobb hazai szenzációja és meglepetése volt! A Duna Arénát eksztázisba hajszolta a teljesen váratlan bronz: a magyar úszásnak a hőskortól eltekintve hagyományosan nem erőssége a „királyszámnak” számító 100 méter gyors, még kevésbé a 4×100-as gyorsváltó. A közönség üvöltése kis híján megrengette az arénát – Kozma Dominik egyik nyilatkozata pedig mindent elárult arról, hogy milyen lehetett ilyen tábor előtt úszni.

„Reméljük, még egyszer át tudjuk vállalni a rendezést, hogy ilyen élményben legyen részünk” – mosolygott a vegyes zónában a vb végén. De hát már a második napon azt mondta, „bárcsak sohase érne véget” a verseny.

Feladva a lecke

Ország- és tisztségfüggetlenül minden hivatalos nyilatkozó egyetértett abban: Budapest alaposan feladta a leckét minden jövendő FINA vizes vb-házigazdának. „Fantasztikus helyszíneken, nagy tömegek előtt zajlottak a versenyek, egy csodálatos országban” – jelentette ki a záró sajtótájékoztatón Julio Maglione FINA-elnök, aki maximálisan elégedett volt a rendezéssel. Aki pedig szeretne még részesülni a varázslatból, a Masters világbajnokságon is belekóstolhat.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink