Budapestet is megújítja

Fejleszteni, megújítani, szépíteni: a vizes világbajnokság a Magyarországon valaha megrendezett legnagyobb sporteseményként a városképet is átalakítja.

„Gyönyörű, tágas, világos, a medencén pedig látom, hogy rettenetesen gyors” – ha a riói olimpia mellúszó bajnokát, a brit Adam Peatyt lenyűgözte a vadonatúj Duna Aréna, alighanem másokat is le fog a 17. vizes világbajnokság alatt. Az aréna még az olimpiákon is ritkán látott, impozáns létesítmény, a vb pedig több sportágat is új dimenzióba helyez – vélekedett Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója.

A világ legmodernebb és legjobb úszókomplexumai közé kerülő létesítményben 12 300-an tombolhatnak telt ház esetén a vb-n, a világbajnokság után pedig – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – visszabontják a lelátókat, a jövőbeli kapacitás 6000 fő. A Duna Aréna közel sem csak látványos ékszerdoboz, hanem valódi vizes központ lesz: olyan úszókomplexumot kapott a főváros és az ország, mely a jövőben a nagyközönséget – családokat, gyerekeket, szabadidős úszókat – is kiszolgálja.

A vizes világbajnokság gyakorlatilag komplett uszodamegújítást is hoz a fővárosban: a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és Széchy Tamás Uszoda, a Császár–Komjádi Sportuszoda, valamint a BVSC-uszoda is fejlesztések után várja a versenyzőket. Előbbi a vízilabda „Mekkájaként” versenyhelyszín, utóbbi két vizes központ (a Tüskecsarnokkal együtt) pedig edzéshelyszín lesz a vb alatt, a fejlesztéseket ezt követően az itt sportolók és élők élvezhetik.

A FINA világbajnokságra elkészülő tartós fejlesztések és beszerzések költségei 84,2 milliárd forintot tesznek ki, az ideiglenes beruházások költségeinek összege 7,8 milliárd, a működési és szervezési költség 38,6 milliárd forint. A főváros városrehabilitáción esik át, Angyalföld és a Margitsziget is megújul a beruházásoknak köszönhetően. Az amúgy is tervezett fejlesztéseket a vb miatt a kormány előrébb hozta – így azok már 2017 nyarától szolgálják a lakosságot.

A Margitsziget úgy esik át teljes rekonstrukción, hogy az a fontos és jelentős zöldterületet nem károsítja, míg a XIII. kerületben, a Duna Aréna környékén megy végbe a legnagyobb volumenű rehabilitáció: árvízvédelmi beruházásokat valósítanak meg, felújítják a Dagály strandfürdőt, kiépítik a Dagály sétányt és megújulnak a környék fontos útjai is. A Duna Arénához vezető, eddig kihasználatlan Duna-parti szakaszon elkészült a belváros és Észak-Pest közötti gyalogos és kerékpáros összeköttetést biztosító Moszkva sétány, melynek támfalairól a világbajnokság arculati elemei köszönnek vissza.

Egy ekkora volumenű, a világ legnagyobbjai közé tartozó sportrendezvény természetesen a városképet is formálja, bárhol rendezik. Az esemény ideiglenes és tartós fejlesztésekkel, infrastrukturális beruházásokkal lesz teljes, és amikor vége a világbajnokságnak, a lakosság ezekkel találkozik nap mint nap. Ez az egyik legfontosabb tényező – a világbajnokság öröksége.

A legmagasabb szinten

A FINA világbajnokságokon a versenymedencék és nyílt vízi helyszínek színvonala az elérhető legmagasabb, a vb-ken ugyanis ugyanolyan szigorú követelményeket támasztanak, mint az olimpiákon. A szabályzat szerint mindenben az ötkarikás standardnak kell megfelelni ezek kialakításakor, az olimpiai programban nem szereplő óriás-toronyugrásra pedig a FINA vb-standard vonatkozik. Az eredményjelzőktől a kötelek színéig, a világítástól az óriás-toronyugrásnál kötelezően jelen lévő orvosi és mentőbúvár-csapat összetételéig mindent részletesen szabályoznak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink