Százmilliárdos többlet

Való Világ
A jövő évi büdzsé egyik nagy nyertese a honvédelem. A következő időszakban jelentős fejlesztések valósulhatnak meg.

HONVÉDSÉGI KÖLTSÉGVETÉS

A 2020-as forrásnövekmény révén hazánk újabb lépéssel kerül közelebb ahhoz, hogy NATO-tagállamként a GDP két százalékát költse erre a területre, legkésőbb 2024-ben. Ezzel együtt a magyar hadiipar újraindítását is érinti a bővülés. Hosszú távú cél az is, hogy a haderőfej-lesztési program eredményeképpen mintegy harmincezer hivatásos katona és húszezer önkéntes tartalékos szolgálja a hazát.

Az idei büdzsében 513 milliárd, jövőre már 616 milliárd forintos összeg szerepel a Honvédelmi Minisztérium során. „Meg kell értenünk: magunkért, a gyermekeinkért, az országért, a jövőért tesszük azt, amit teszünk. Mindennek a biztonság az alapja. Ezt a célt szolgálja a haderőfejlesztés” – érvelt egy közelmúltban tartott előadásában Benkő Tibor tárcavezető.

Ami a további számokat illeti: az ütemezett fejlesztésekre 216 milliárd jut majd, ebből alakítják ki és fejlesztik többek között a JAS–39-es Gripen vadászgépek szárazföldi csapattámogató képességét. De ugyanezen összegből fedezik a további, Airbus H145M könnyű és H225M közepes helikopterek beszerzését is. A szárazföldi erők esetében szintén bőven lesz korszerűsítés: 44 új gyártású Leopard 2A7+, továbbá 12 használt Leopard 2A4-es harckocsi, 24 PzH–2000-es önjáró löveg, ezenkívül 900 katonai gépjármű, autóbusz és tehergépkocsi, valamint cseh licenc alapján gyártott hazai kézifegyverek „csatlakoznak” hamarosan a magyar honvédséghez.

Minden részlet egyelőre nem ismert, de az előzetes bejelentések szerint jövőre is folytatódik a katonai életpályamodell, illetve a béremelés. Az ötvenszázalékos növekményt hozó folyamat ugyanis az idén lezárul, a következő lépésekről azonban még egyeztetések folynak. Egy biztos: a további emelések valamennyi rendvédelmi dolgozót, nem csak a honvédeket érintik majd.

Az ellenzéki módosító javaslatok közül mindenképp meg kell említeni a DK-s Vadai Ágnesét, aki a Gyurcsány-kormány honvédelmi államtitkáraként is dolgozott. A honvédelmi szakpolitikus indítványa mintegy 120 milliárdot vont volna el az ágazattól.

Németh Szilárd államtitkár ezzel kapcsolatban megjegyezte: itthon is van mi ellen védekezni. Tájékoztatóján felidézte, hogy a 2010 előtti kormányok idején csaknem a felére csökkent az állomány létszáma.

Ugyancsak a következő időszakhoz kapcsolódó információ, hogy a haza védelmének a kötelezettségét a most alakuló új Nemzeti alaptantervben is rögzíteni kívánják. Fontos kiemelni a jövő évi költségvetésből a Honvédelmi Sportszövetség támogatását. A köztestület a honvédelmi nevelésért felel, koordinálja a multifunkcionális szabadidős sportközpontok országos hálózatának a kiépítését. Az első ütemben 40 járásban építenek sportcentrumokat, a második ütemben további 67 helyszínen folytatódnak a fejlesztések.

A költségvetésben a Honvédelmi Sportszövetség működésének a támogatására 1,286 milliárd forintot szánnak.

Németh Szilárd pedig egy minapi tájékoztatón kifejtette: jelenleg ezer honvéd vesz részt a határvédelemben, 2018 nyaráig bezárólag pedig összesen 18 ezer katona teljesített határvédelmi szolgálatot.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink