Felfutás jöhet a falvakban

Való Világ
Leginkább a falusi CSOK és a családvédelmi akcióterv tízmilliós babaváró hitele mozgathatja meg az ingatlanpiacot. Az elmúlt hónapokban látványosan nőtt a kínálat és a kereslet is a lakásszegmensben.

ÚJ LEHETŐSÉGEK

Mivel az idén bejelentett kedvezményrendszer tényleges elemei csak július elsejétől igényelhetők, így senki sem tudja, hogy a lakóingatlanárakra pontosan miként hat a CSOK-rendszer még kedvezőbbé tétele, vagy éppen a családvédelmi akcióterv részeként a 18–40 éves friss gyermekes anyák számára meghirdetett tízmilliós babaváró hitel lehetősége. Bár az tény, hogy a számos kedvezmény közül ez a kettő az, amely biztosan kedvező és érdemi hatással lesz a piacra. Annyi persze már most is látható, hogy az irányárak tovább emelkedtek, és a kínálat szintén jelentősen nőtt. Sőt nagyjából azt is tudjuk, mennyivel. 

 

LÁTVÁNYOS BŐVÜLÉS

Biztató jelek tehát már akadnak bőven: a legérdekesebb ezek közül, hogy az év első három hónapjában húsz-harminc százalékkal több ingatlant hirdettek meg eladásra, sőt a lakáskeresők aktivitása ennél is jelentősebben erősödött. A jelenleg mintegy 150 ezer lakóingatlan-hirdetést listázó Ingatlan.com adatai szerint 2018 azonos időszakával összevetve 64–74, illetve 81 százalékkal lódult meg a lakáskeresés a portálon 2019 január-februárjában és márciusában. Pedig a gazdaság a múlt esztendő elején sem volt rossz állapotban, a kamatok sem voltak magasak, azaz az érdeklődés kiugró növekedése szinte kizárólag a friss családvédelmi akciótervről szóló híreknek köszönhető.

Ezek közül is kiemelkedik a 18–40 éves nőknek szóló, fent említett anyasági hitel bejelentése. Ugyan egy szabad felhasználású kölcsönről van szó, ám a többség ezt a pénzügyi segítséget minden bizonnyal ingatlanvásárlásra szeretné fordítani. 

A kevéssé tehetős, illetve vidéki rétegek számára ehhez a tízmillió forintos ingyenes, nulla kamatozású hitelhez jöhet még hozzá a falusi CSOK rendkívül bőkezű támogatása, amely, mint ismert, közel 2500 településen teszi lehetővé, hogy akár használt házat is kiemelt mértékű szubvencióval vásároljanak a gyermekes családok.

Az egygyermekesek 600 ezer, a kétgyermekesek már 2,6 millió, a háromgyermekesek pedig tízmillió forintot kapnak. Ami nagy újdonság, hogy a falusi CSOK-ra jogosult, csökkenő népességszámú településeken a fenti összegekkel nemcsak új, hanem a piaci üzletkötések legnagyobb részét kitevő használt házak, vagy a falvakban ritkább lakások vétele is támogatható. A megkötés mindössze annyi, hogy a használt házak megvásárlására a fenti támogatási összegeknek csak a fele fordítható, a maradék felújításra vagy bővítésre mehet.

Természetesen a továbblépéshez el is kell adni a korábbi ingatlanokat a legtöbb esetben, így a kereslet élénkülését a kínálat jelentős bővülése előzi majd meg. Így van ez a községekben is. Csakhogy nagy kihívás, hogy az összes adásvétel kevesebb mint tíz százaléka bonyolódott tavaly ezekben a helységekben, ráadásul ebben benne vannak a Budapest és más nagyvárosok körüli falvak ingatlan-adásvételei is. 

 

AHOL ÉRDEMES

Az állam „ingyenmilliókat” ad, és nyilvánvaló, hogy a nagyvárosból történő kiköltözéssel csak egy kicsit is kacérkodó sokgyerekesek tízezreinek, százezreinek csillant fel a szeme a falusi CSOK-kal kapcsolatos tervek hallatán. 

Lehet ugyan az erre a támogatásra jogosító jó községet találni, csak nem a legnagyobb, legfejlettebb városok szomszédságában. Elég egy pillantást vetni a falusi CSOK-ra alkalmas települések térképére, és rögtön rájön az ember: Budapest, Debrecen, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár, Tatabánya, Veszprém, Nyíregy-
háza, Szeged, Pécs közvetlen környékén nincs igazán olyan ötezer fő alatti község, amelynek 2003 óta csökkent volna a lélekszáma. Azért esetleg a déli és a keleti, no meg persze az északkeleti országrész nagyvárosai körül érdemes mégis nézelődni. Az azonban szinte biztos, hogy autó nélkül a városba vagy a környék nagy foglalkoztatóihoz biztosan nehéz lesz a bejárás. Miért? Mert ha könnyű lett volna, akkor nem csökkent volna a lélekszám.

 

PESTI HELYZET

A Pest északi részéhez legközelebb található falusi CSOK-os helyek: Galgagyörk, Püspökhatvan, Acsa. Délkelet felé pedig Pusztavacs és Mikebuda ilyen település. Ezek a községek nagyon messze esnek a fővárostól, legalábbis tömegközlekedéssel. Az első budapesti nagy csomópont tőlük jellemzően másfél-két órára van. Ezt mindennap oda és vissza már nagyon kevesen vállalják. Ráadásul e helységek még autóval is egyórányira, a reggeli és a délutáni csúcsban inkább 70-80 vagy 90 percnyire vannak. 

Persze ha valaki Pest környékén eleve mondjuk Vácon, Monoron, Cegléden – vagy hasonló, egy-egy vidéki nagyváros vonzásába tartozó kisvárosban – dolgozik, és a gyerekek is itt járnak óvodába, iskolába, akkor van értelme a falusi CSOK-nak. Így már szóba jöhet az ingázás.

Persze akad, aki amúgy is falura akar költözni, elvonulna a nagyváros zajától. Idősebbek, akik már a nyugdíjra gondolnak, de még vannak CSOK-jogosult gyermekeik, vagy olyanok, akik többnyire távmunkában dolgoznak és kedvelik a vidéki életet: nos, ezt a támogatást nekik találták ki. Ők azonban nincsenek sok százezren, legfeljebb tíz-húszezer családról lehet szó. Igaz, az okos faluvezetők rámozdulhatnak a lehetőségre, és a városokhoz relatíve közelebb eső falvak lakosságát akár fel is frissíthetik jó pár sokgyermekes családdal.

 

FOLYTATÓDIK A NÖVEKEDÉS

A friss KSH-adatok szerint az első negyedévben közel 8 százalékkal több lakás épült, ami 3661 darabot jelent, ebből az eladásra épített lakások száma 16 százalékkal, 2053 darabra emelkedett. A pénzügyminiszter szerint a növekedést a Családvédelmi Akcióterv keretében kibővített otthonteremtési kedvezmény, a javuló foglalkoztatási és jövedelmi helyzet, az alacsony kamatkörnyezet, az élénkülő hitelezés, valamint a kedvezményes lakásáfa is támogatta. Varga Mihály szerint a lakásépítések száma akár 20 százalékkal is bővülhet ebben az évben. Az otthonteremtési programban a kormány már több mint 100 ezer család saját lakáshoz jutását támogatta, közel 300 milliárd forint értékben. Az elmúlt években megkezdett építkezések jelentős része még befejezés előtt áll, tekintettel a 2015–2018 között kiadott 120 ezer építési engedélyre. Azaz az elkövetkező negyedévekben a lakásépítések számának további emelkedése várható. Szakértők szerint akár 25 ezer új lakás is felépülhet idén.

 

MEGYEI LISTA

Borsod-Abaúj-Zemplénben van a legtöbb, 329 olyan település, ahol igénybe vehető lesz a falusi CSOK, ezután Baranya jön 269 helységgel, a harmadik pedig Zala 225-tel. A megyei lista végén Csongrád 44, Komárom-Esztergom 45 és Jász-Nagykun-Szolnok áll 53 községgel. Pest megyében is mindössze 62 településen érhető majd el a kedvezmény, de a fővárostól ezek kifejezetten messze esnek.

 

GYÜLEKEZŐ FELLEGEK

A magyar gazdaság 2019 első két hónapjában a tavalyihoz képest még gyorsult is, de a hazai várakozások áprilisban már kétéves mélypontjukra zuhantak, és az építőipar szerződésállományának a bővülése is rendkívül lelassult – igaz, nagyon magas volt a tavalyi bázis. A GKI Gazdaságkutató friss elemzése alapján az idén az EU-transzferek tovább nőnek, de már csak hét százalék körüli beruházásnövekedést alapoznak meg. A szakértők szerint a lassulásra utal, hogy az építőipar szerződésállománya február végén már csak 2,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel azelőttinél. Persze a 2018-as kiugró esztendő volt, ezt sem szabad elfelejteni, illetve vannak olyan vélekedések, amelyek szerint a beérkező EU-pénzek összege is emelkedhet, ami a kormányzati beruházások révén pörgeti az építőipart. Itt a 25 000 milliárdos szerződésállományból 15 000 milliárdot a központi megrendelések tesznek ki.