Egyszerűbben, könnyebben, gyorsabban

Való Világ
Rövidesen számos területen egyszerűsödik a vállalkozási adó-adminisztráció. A kkv-k a digitalizáció áldásos hatásait végre az állami, hatósági ügyintézés során is egyre jobban érezhetik.

CSÖKKENŐ TERHEK

Évtizedek óta panaszkodunk – akár magánemberként, akár vállalkozóként – arra, hogy milyen rettenetesek az adminisztrációs terhek. Lényegében már csípőből sopánkodunk, és – miközben persze rengeteg a teendő ezen a téren, s a panaszaink jó része jogos – észre sem vesszük, hogy a digitalizáció végre az állami szektort is elérte. Számos előrelépés történt az elmúlt években a hivatalos ügyintézések könnyítésének terén, és ami még jobb hír, sok hasonló ezzel kapcsolatos koncepció van jelenleg is a előkészületben. 

Egyfelől az idén öttel csökkent az adónemek száma, a munkaadóktól pedig ma már jóval kevesebb adatot kér az adóhatóság, amikor be kell léptetni valakit, vagy bármilyen egyszerűbb ügyet kell intézni. Az EU-s GDPR adatvédelmi rendelet persze nem jött jól, mert megint csak növeli a feleslegesen legyártandó papírok hegyeit, de közben számos más dolog jobb lett, például a kedvezmények kihasználása terén.

 

KÖNNYÍTÉS KISMAMÁKNAK

Ott van többek között a munkaerőpiacra újra belépők kedvezménye, amelynek igencsak egyszerűsödött az igénybevétele. Február közepétől az adóhivatal értesíti a vállalkozásokat arról, hogy mely dolgozóik után igényelhetnek havonta 31 290 forint adóengedményt. Mint ismert, a munkaerőpiacra lépők kedvezményét a vállalkozók minden olyan foglalkoztatott után felhasználhatják, akinek az elmúlt kilenc hónapban legalább fél éven át nem volt munkája. 

A kedvezmény két esztendeig teljes munkáltatói adómentességet biztosít – a minimálbér összegéig. Azaz praktikusan a foglalkoztatónak nem kell sem szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást fizetnie a pályakezdők, a tartósan munka nélkül lévők és az anyasági ellátást követően visszatérők után. A munkaerőpiacra lépők után még a foglalkoztatás harmadik évében is jár a kedvezmény, akkor a szociális hozzájárulási adó felét kell csak megfizetni.

Magyarán a vállalkozások adminisztrációs terheinek a csökkentése érdekében a jogalkotás során gyakorlatilag megfordították az igénybevétel menetét. Korábban a cégeknek kellett igazolniuk az erre való jogosultságot. Például a gyed után visszatérő kismamák esetében maguknak kellett beszerezni az igazolást. Ez évtől viszont az adóhatóság az újonnan bejelentett dolgozók esetében automatikusan megvizsgálja a kompetenciát. A NAV a nyilvántartásában lévő adatok alapján, automatikusan megküldi az elektronikus igazolást, így könnyebben érvényesíthető a munkaerőpiacra lépő foglalkoztatott után a kedvezmény. (Fontos, hogy a korábbi munkahelyükre visszatérő kismamákat alkalmazóknak is jár ez a bő 31 ezer forintos engedmény, de az igazolást a havonta benyújtandó járulékbevallásban kell kérnie a munkáltatónak.)

 

KÖNNYÍTÉS A KÖNYVELŐKNEK IS

Manapság már a vállalati könyvelés dolga is jelentősen egyszerűbb, hiszen a havi és éves bevallásokat nem papíralapon kell beadni. Ugyanakkor az összetettebb ügyek és kérelmek intézése sokáig nehézkes volt. Az év elején viszont megtört a jég, hiszen megérkezett az ONYA. Ez a mozaikszó a NAV online nyomtatványkitöltő alkalmazását takarja, amellyel a legtöbb kérelem, beadvány, igény, azaz bármilyen adóhatósági nyomtatvány pár kattintással benyújtható.

Egyelőre csak a magánszemélyek bejelentési, változásbejelentési kötelezettségeinek a teljesítésére alkalmas a rendszer, de rövidesen a céges ügyintézésre is kiterjeszthetik. 

Az alkalmazással tehát webes felületen tölthetjük ki egyes adat-, illetve változásbejelentőnket, adóbevallásunkat. Most az alább felsorolt szolgáltatások érhetők el: magánszemélyek adóazonosító jellel, adóigazolvánnyal, vámazonosító számmal és levelezési címmel, valamint egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséggel kapcsolatos bejelentései, egyes jövedékiadó-bevallások és adó-visszaigénylések kitöltése, benyújtása, továbbá a jövedéki törvény 80. § (1) bekezdés szerinti adóalanyok (azaz ha a NAV állapítja meg az adót) bevallási tervezetének a megtekintése, elfogadása vagy módosítása és benyújtása. Természetesen csak az ügyfélkapun történő azonosítást követően működnek ezek a bejelentések. És most csupán a felsorolt ügyek vannak az alkalmazásban, de ezek körét folyamatosan szeretnék bővíteni.

 

AZ EGÉSZSÉGÜGY IS EGYSZERŰSÖDIK

Megkezdődött a központi pénzügyi engedélyező rendszer kialakítása. Ez lehetővé teszi, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ felügyelete alá tartozó intézményekben a pénzügyi-számviteli folyamatok egységes szabályrendszer alapján működjenek. A struktúrával a gazdasági események engedélyezésének a folyamata és adminisztrációja digitálisan kezelhetővé válik. Egyszerűbb lesz többek között a halottvizsgálati bizonyítványok kiállítása, és összekapcsolódik a védőnői, valamint az e-anyakönyvi szisztéma is.

Az egyik kapcsolódó rendszer fő célja egy lakossági platform létrehozása, amely tájékozódási lehetőséget biztosít a lakosokat érő különböző természetes és mesterséges sugárzások mértékével, illetve az orvosi berendezésektől származó sugárterhelések megyei szintű átlagaival kapcsolatban egy térképes ábrázolás segítségével. A működési engedélyek kiadásának a digitalizálását és egységesítését, a szakellátási kapacitást, valamint az ellátási területeket, működési engedélyeket nyilvántartó eGEN informatikai szakrendszer lekérdező felületének, továbbá az egészségügyi ágazati humánerőforrás-monitoring struktúrájának a továbbfejlesztését, azonkívül a közepes és nagy értékű műszereket nyilvántartó alkalmazás fejlesztését is megvalósítja a program.

A 3,4 milliárd forint keretösszegű projektet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ mint konzorciumvezető a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség közreműködésével hajtja végre.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink