Bölcsődeépítési láz

Való Világ
A gyerekvállalási kedvhez nagyban hozzájárul, ha a kisgyermekek gondozásában intézményi segítséget kapnak a szülők. Amennyiben minden a tervek szerint halad, pár éven belül mindegyik jelentkezőnek jut elegendő férőhely. Az újabb program azonban nem előzmények nélküli.

Rákapcsol a kormány a bölcsődei férőhelybővítésre, a jelenlegi ötvenezres számot pár éven belül hetvenezerre növelné. A családvédelmi akcióterv jövő januárban hatályosuló vonatkozó pontja szerint a cél az, hogy 2022-ben gyakorlatilag minden kisgyereket el lehessen helyezni bölcsődében, ha a szülei így szeretnék. Ugyanakkor a területre eddig is komoly forrásokat fordított az állam, részben az anyák rugalmasabb munkavégzését biztosító feltételek megteremtése céljából, amit egyébként többek között a gyed extra különböző formái is erősítenek. A jövő évi költségvetés tervezetében mindenesetre ötmilliárd forint szerepel a fejlesztési program fejezetben, továbbá a nem állami fenntartású intézményekre szánt másfél milliárd.

BIZTOSI KÉZBEN

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) már miniszteri biztos felel a bölcsődei ügyek koordinációjáért. Kovácsné Bárány Ildikó egy dunakeszi fejlesztés átadása kapcsán beszélt arról, hogy a kormány családpolitikájának egyik alappillére a munka és a család egyensúlyának a megteremtése, a családbarát társadalom kiépítése, ezért a kabinet már 2010 óta sokoldalú támogatást nyújt a kisgyermeket vállalók, illetve nevelők részére.

Fontos megjegyezni, hogy már 2017-ben átalakították a rendszert annak érdekében, hogy biztosított legyen az ellátás, ha arra a kisgyermekes famíliáknak igénye van. Vagyis a férőhelyhiány ne legyen akadálya a munkavállalásnak. Ennek megfelelően a törvény szerint minden olyan településen kötelező önkormányzati feladat a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatások valamely formájának a biztosítása, ahol a három év alattiak száma meghaladja a negyven főt, vagy legalább öt kisgyermek tekintetében erre igény jelentkezik.

Azt a kormányzat részéről is elismerik, hogy ez egyelőre nincs így, még ha sokat javult is a helyzet. Viszont több formát vezettek be, így például lehetőség van mini-, munkahelyi vagy családi bölcsődét is működtetni. Ugyanakkor Kovácsné Bárány Ildikó az említett eseményen kitért arra is, hogy országosan a három év alattiak mintegy tizenhat százaléka számára biztosított férőhely.

PÁLYÁZATOK SORA

Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter még tavaly ősszel hirdetett meg Kásler Miklóssal, a humántárca vezetőjével közösen egy 4,5 milliárd forintos keretösszegű pályázatot a bölcsődei fejlesztésekre, konkrétan önkormányzati és minibölcsődék kialakításához. A települések már szeptembertől jelentkezhetnek, ám a határidőt nemrég egészen jövő márciusig kitolták. A pénzt az év eleje óta osztják. A legutóbbi közlés szerint tizennégy település részesült összesen 1,4 milliárd forint támogatásban, s ezzel csaknem háromszáz új bölcsődei férőhely jön majd létre.

Ezzel együtt a kiírás tartalma is módosult: a tervezett intézmények kialakításakor előnyben részesülnek a költség- és energiahatékonyságot szem előtt tartó, környezetbarát építési megoldások – hangsúlyozta minapi tájékoztatóján Berczik Ábel, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. Az új minibölcsődékre maximálisan igényelhető támogatás is 75 millió forintra nőtt, azzal a feltétellel, hogy legfeljebb két ilyen csoport létrehozása támogatható. Fontos még az is, hogy a településeknek legalább tíz évig biztosítaniuk kell a létrehozandó intézmények működtetését, azonban ezt a mostani módosítás értelmében teljes egészében önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, illetve egyházi fenntartók bevonásával is megtehetik – jelentette ki a szakember.

A részleteket még nem tudni. A korábbi bejelentés szerint a kistelepüléseknek szóló Magyar Falu Programban is szerepel forrás erre a célra, ám a pályázati kiírás még nem jelent meg. Mindenesetre nem kis összegről van szó, a projektben ugyanis a bölcsőde- és óvodafejlesztést támogató pályázatok keretösszege összesen tizenötmilliárd forint lesz. Várhatóan kapacitásnövelő bővítésre, felújításra, korszerűsítésre harmincmillió forint értékben lehet forrást igényelni, de lehet majd új építésre is támogatást nyerni, több száz millió forintig. Miután a program jövőre is folytatódik, az ideihez hasonlatos léptékben, vélhetőleg ez a „szál” sem hal el a jövőben. A napközbeni ellátás elérhetősége ugyanis leginkább vidéken hiányos.

EGYHÁZI SZÁL

És ez még nem minden. A pénzügyi tárca még áprilisban adott ki közleményt arról, hogy lezárult a Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése című uniós pályázat tervezetének társadalmi egyeztetése, sőt megjelentek a 10,5 milliárd forintos keretösszegű pályázatok, amelyek kilenc megyét és nyolc megyei jogú várost érintenek. Rákossy Balázs államtitkár az MTI-vel tudatta: a kormány célja ezen fejlesztésekkel, hogy a lehető legközelebb biztosítson elhelyezést a dolgozni szándékozó kisgyermekes szülőknek.

A tenderre az önkormányzatok mellett egyházi fenntartók, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, közalapítványok és önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozások pályázhatnak.

Mindezek újabb elemei a kormány mintegy százmilliárd forintos bölcsőde- és óvodafejlesztési programjának, amely fejlesztési források különböző pályázatokon keresztül érhetők el.

Jó példa minderre, hogy a kormány a következő években közel 67 milliárd forintot fordít kizárólag katolikus óvodák és bölcsődék építésére. Legalábbis a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós közlése szerint.

Borítófotó: H. Szabó Sándor, MTI