Kapzsi gyógyszeripar, gyilkos fájdalomcsillapítók?

Társadalom
Ismerős dr. House neve? Nézte a sorozatot? Emlékszik, milyen függőségben szenvedett a pokróc doki? Erős fájdalomcsillapítón élt. Mint ahogy az amerikaiak tömege. A kormánynak ősszel intézkedéseket kellett hozni a krízis kezelésére, ugyanis minden ötödik fiatal felnőtt halála az opioidokkal függ össze. A gyártók bankszámláján szaporodnak a dollármilliók, de már nem lehet elkenni a gyógyszeripar felelősségét.

GYÓGYSZERBOTRÁNY

2017-ben 72 000 ember vesztette életét gyógyszer-túladagolás miatt az Egyesült Államokban. Többen haltak meg orvosságoktól, mint autóbalesetben. Az évről évre drámaian romló statisztika mögött kábító hatású fájdalomcsillapítókat kell keresni. Ilyen okozta többek között Prince, Heath Ledger vagy Tom Petty halálát is.  

Az opioidok, az úgynevezett kábító fájdalomcsillapítók az agy jutalomközpontját stimulálják, így nagyon könnyű rászokni a szedésükre. Rövid távon enyhíthetik a fájdalmat, nyugodtnak és boldognak érzik magukat a betegek. Káros mellékhatásaik: álmosság, zavartság, hányinger, lelassult légzés. Ez utóbbi hypoxiát, agyi oxigénhiányt okoz, ami kómához, agyi károsodáshoz, halálhoz vezet. A helyzetet súlyosbítja, hogy a függő kismama csecsemője elvonási tünetekkel küszködik a születése után.

Megkülönböztetnek természetben előforduló, félszintetikus és szintetikus opioidokat. A természetes vegyületek egyébként a mákból származnak. A vényköteles opioidokat leginkább közepes vagy súlyos fájdalom kezelésére használják. Nagyon addiktívak lehetnek, gyakori a túladagolás és a halál. A legveszélyesebb a heroin, amelyről senkinek sem jut eszébe, hogy bármi köze lenne a gyógyításhoz.                                                                 

 

MEGNEVEZTÉK A HASZONÉLVEZŐKET

Donald Trump, az USA elnöke ősszel közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az opioid fájdalomcsillapítókkal kapcsolatos járványszerű visszaéléseket. Szenátusi bizottságok vették elő a nagy gyógyszergyártókat, perek tucatjai indultak. Nagyon úgy fest: a gyártók felelősségre vonása csak idő kérdése. Hogy megértsük, miként jutott el az amerikai társadalom oda, hogy ilyen súlyossá vált a helyzet, meg kell ismerkednünk a történet fontos szereplőivel, a dúsgazdag  gyógyszergyáros Sackler családdal. Nem is apró adalék: vagyonukat 13 milliárd dollárra becsüli az amerikai sajtó. Nagylelkű filantrópok, jól ismertek mind akadémiai, mind művészeti körökben, a Yale Egyetemtől a Guggenheim Múzeumig – írja a Guardian. Tavaly ősszel azonban a közhangulat is ellenük fordult: aktivisták kampányt indítottak a família adományainak elfogadása ellen. 

Raymond és Mortimer Sackler lengyel bevándorlók fia volt. Ők alapították a Purdue Pharmaceuticalst, s ők fejlesztették ki az első olyan opioid fájdalomcsillapítót, az OxyContint, amelyet széles körű marketingkampánnyal juttattak el a fogyasztókhoz. A kilencvenes évek közepéig ezeket a szereket csak végstádiumban lévő rákos betegeknek írták fel az orvosok. Mindez megváltozott 1995-ben, amikor a Purdue az amerikai gyógyszerpiacra dobta az OxyContint. A termék bevezetését megelőzően agresszív és célirányos lobbitevékenységgel elérték, hogy az egészségügyi hatóság átdolgozza az opioid fájdalomcsillapítók felírásának és szedésének a protokollját. A Sackler család finanszírozta az ehhez szükséges kutatásokat, az orvosokat, s hatalmas adományokkal támogattak orvosi egyetemeket. Mindezt azzal a szándékkal, hogy a szakemberek hitelesítsék és igazolják: az OxyContin-függőséggel kapcsolatos korábbi aggodalmak megalapozatlanok voltak, a gyógyszer biztonságosan és hatékonyan kezeli betegségek egyre bővülő körét. A kampány eredményesnek bizonyult. Orvosok tömegei fenntartások nélkül kezdték meg a fájdalomcsillapító tömeges felírását, később azt állítva, hogy nem tudtak a valódi kockázatokról. Akadnak azonban olyan vélemények, amelyek szerint ez nem igaz; a doktorokat nem a tudatlanság, hanem a kapzsiság vezette.

 

AZ ORVOSOK LELKIISMERETE

Az orvosok felelősségét sem lehet tehát elkendőzni, hiszen ők írták fel betegeiknek a függőséget okozó gyógyszereket. A San Diego megyei egészségügyi hatóság egy udvarias körlevelet intézett több száz doktorhoz, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy a betegük – név, lakcím, a halál időpontja – vényköteles készítmény túladagolása miatt hunyt el. Továbbá kérték az orvosokat, hogy csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, melynek révén ezt meg akarják állítani. A szokatlan kísérletnek ha nem is nagy, de mérhető eredménye lett, nagyjából tíz százalékkal csökkent a felírt opioidok mennyisége.

 

AZ ELSZÁMOLTATÁS MEGKEZDŐDÖTT

Az opioidkrízis persze nem egyik napról a másikra alakult ki, a halálozási statisztikák már mutatták, hogy valami drámaian félresiklott ebben a történetben. Az öt legnagyobb Big Pharma vállalatot – ezek gyártották a receptköteles opioidokat – egy amerikai szenátusi bizottság azzal vádolta meg, hogy tízmillió dollárt költöttek a betegek érdekképviseletére meg orvoscsoportokra, hogy ösztönözzék az addiktív gyógyszerek használatát. Korábban is indultak perek. 2007-ben a Purdue beleegyezett abba, hogy 19,5 millió dollárt fizet, de nem ismerte el a jogsértést.

Több mint háromszáz peres eljárás indult szerte az USA-ban a Purdue és más vállalatok ellen. A múlt novemberben viszont egy új helyzettel is szembe kellett nézni a milliárdos famíliának, mert a New York-i Suffolk megye elindította az első olyan pert, amelyben a Sackler család nyolc tagját nevezték meg felelősnek, három generációra visszamenőleg. 

„A Purdue szokásformáló gyógyszerei a meggondolatlan marketinggel párosítva elrabolták családok fiait és lányait, lerombolták barátaink, szomszédaink és munkatársaink életét – mondta Cynthia Coffman coloradói államügyész. – Bár nincs az a pénz, amely visszahozhatja szeretteinket, a kártérítés kompenzálhatja a cég szándékos vétkességéből keletkezett hatalmas költségeket.”

A perben azt állítják: a Purdue Pharma bagatellizálta az opioidokkal összefüggő függőség kockázatát, eltúlozta az előnyöket, valamint olyan tanácsot adott az egészségügyi szakembereknek, mellyel megsértette a hippokratészi esküt, mert csak akkor teljesítették a betegek kérését, ha azok fájdalomcsillapítót kértek. A gyógyszergyár visszautasította ezeket a vádakat. Szerintük nem tévesztették meg az egészségügyi szolgáltatókat a vényköteles opioidokkal kapcsolatban. 

Ez év elején a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Purdue azt tervezte: befejezi az OxyContin népszerűsítését az orvosok körében. Majd azt is bejelentették az év folyamán, hogy szabadalmaztattak egy olyan gyógyszert, amely enyhíti a szenvedélybetegek tüneteit. Ez is opioid, annak egy enyhe változata. Csak hogy jól értsük: miután bő húsz év alatt függővé tették emberek millióit, most kifizettetnék velük az „ellenszert”.  Emiatt ismét támadások kereszttüzébe került a vállalat. Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy a Sacklerek, akik lényegében az opioidfüggőségekből lettek milliárdosok, hamarosan egy új szerből profitálhatnak. Ez a gátlástalanság és morális deficit tovább rombolja az emberek bizalmát a gyógyszeripar humánuma irányában, és újabb okot ad arra, hogy inkább elhiggyék a gyógyszermaffiáról szóló „összeesküvés-elméleteket”.

 

OPIOIDADATOK AZ USA-BÓL 

A betegek 21–29 százaléka krónikus fájdalmak ellen használja az opioid fájdalomcsillapítókat.  

8-12 százalékuknál rendellenességet okoz ezeknek a készítményeknek a szedése. 

4-6 százalékra becsülik azok számát, akik visszaélnek a fájdalomcsillapítókkal, kábítószernek használják azokat. 

A heroinisták nyolcvan százaléka korábban visszaélt a vényköteles fájdalomcsillapítókkal. 

Az opioidok túladagolásának a száma harminc százalékkal nőtt 2016 júliusától 2017 szeptemberéig 45 állam 52 körzetében. A középnyugati régióban hetven százalékkal.

Forrás: National Institute on Drug Abuse