Tőkeemeléssel lépnének szintet

Pénz beszél
Története legjobb eredményét érte el tavaly a cég. A befektetők is felfigyeltek a kispapírra

OTT-ONE

Három éve, amióta megújult az OTT-One menedzsmentje, szinte töretlen az árfolyam-növekedés: nem véletlen, hogy napirendre került a BÉT T kategóriájából való kilépés is a cégnél. A társaság a Prémium kategóriát célozta meg. Ennek utolsó, eddig még nem teljesített feltétele, hogy végrehajtsanak egy legalább százmillió forint értékű nyilvános részvénykibocsátást. Bár a nemrégiben tartott éves közgyűlésen elhangzott, hogy a következő hónapokban lehetséges egy minimum nyolcszázmillió forint értékű tőkeemelés végrehajtása, a fokozatosság elvét követve a vállalat elsőként mégis a Standard kategóriába szeretne átlépni.

A pesti parketten 2017 októberében került reflektorfénybe a korábban „filléres” kispapírként elkönyvelt OTT-One: amikor Bogotában szerződtek Kolumbia egyik meghatározó biztonságtechnikai cégével, az árfolyam szinte kilőtt. A kurzus átlépte az ötven forintot, s pár hét alatt háromszáz közelébe emelkedett. A bogotái sztori a vénaszkenneres biztonságtechnikai megoldások értékesítéséről szólt, továbbá arról, hogy a kolumbiai szerződés jó belépő a dél-amerikai piacra. De nem ragadtak le a tengerentúlon. Tavaly márciusban öt afrikai ország – Kongói Demokratikus Köztársaság, Kongói Köztársaság, Kenya, Ruanda és Burundi – képviselőjével írtak alá együttműködési megállapodást. A szerződő országok fizetős orvosi ellátási szolgáltatások igénybevételére Magyarországra utaztatnak magánellátást igénybe vevő pácienseket. Ebben a folyamatban magas biztonsági szintű, GDPR-konform betegadat-kezelő megoldásokat és vénaszkenneres alapú betegazonosító rendszereket biztosít közreműködő partnerként az OTT-One.

Nem kevésbé izgalmas fejlemény, hogy tavaly megszerezték a Gecko fegyverszimulációs rendszer európai, afrikai és ázsiai kereskedési jogait. Ezzel a technikával a honvédelmi és rendvédelmi szervek, valamint a biztonságtechnikai cégek költséghatékonyabban és kevesebb korlátozással gyakorolhatják a fegyverhasználatot. Például a rohamosan fejlődő hazai tartalékos katonai képzésben is szerephez juthat a társaság. Mert az éleslövészet drága mulatság. Ráadásul nemcsak különleges eszközöket, vagyis fegyvereket és lőszereket, de speciális helyszínt és kiképzett személyzetet is igényel. Ezzel szemben a Gecko elfér egy nagyobb bőröndben, és akár tantermi körülmények között is biztonsággal használható. Ami azt is jelenti, hogy toborzási helyszínekre ugyancsak olcsón telepíthető.

Időközben az OTT-One és stratégiai partnere, az iSRV egy sor engedélyt és minősítést is beszerzett. Ilyen a „NATO-beszállításra alkalmas” értékelés, valamint az engedély a haditechnikai tevékenység folytatására. Ugyanebbe a sorba illeszkedik az iparbiztonsági eljárás, melynek során még az ötszázalékosnál nagyobb befolyású részvényeseket is ellenőrzi a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat.

„Egyre nagyobb az érdeklődés az OTT-One biztonságtechnikai fejlesztései iránt, ezért elengedhetetlenek bizonyos engedélyek, amelyek előfeltételei pályázatokon való indulásunknak. Emellett megfelelően kialakított fizikai tárolóhelyek is szükségesek lehetnek, mert bizonyos iratokat csak akkor vehetünk át, ha azok elhelyezése és kezelése megfelel a különleges előírásoknak, s a hozzáférés dedikált pozíciókhoz kötött” – magyarázta Kósa Gábor, az OTT-One főrészvényesének (iSRV Zrt.) a tulajdonosa és a high-tech biztonságtechnikai üzletág vezetője.

Tavaly a legnagyobb piaci reakciót a vállalat „klasszikus” szegmense, a streaming (digitális videótartalom-kiszolgálás) indukálta. A múlt év októberében 212-ről 268 forintig kúszott az árfolyam, amikor az OTT-One és a TV2 Csoport hosszú távú stratégiai szerződést kötött egymással. Ennek első elemeként közösen fejlesztik és üzemeltetik a Spíler Extra videostreaming-alkalmazást. De ezt az üzletágat erősítette a tavaly augusztusban aláírt Sony-megállapodás is: az OTT-One lett a technológiai kiszolgálója a Columbia Pictures Corporation Sony Networks alkalmazásának Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Romániában. S ez év áprilisában lényegében változatlan feltételek mellett hosszabbította meg a Telenor Magyarország azt a még 2016-ban kötött szerződést, melynek alapján a jövőben is az OTT-One nyújtja a Telenor MyTV-hez szükséges technikai infrastruktúrát, valamint üzemelteti és fejleszti a szolgáltatást. Több üzletágat – streaming, biztonságtechnika, oktatás – is kiszolgál a tavaly decemberben, 1,1 milliárd forint saját forrásból elindított fejlesztés, amelynek a keretében védett és minősített szerverközpontot telepítenek. A szerverpark nagy részének (nyolcszáz eszköznek) a leszállítása és kifizetése már megtörtént. A teljes projekt várhatóan 2019 második negyedére valósul meg, és a menedzsment tervei szerint a harmadik negyedben már pénzt termel ez az egység.

Húsipari okosmegoldásokkal indult ez az esztendő. Már az első fél évben 280 millió forint nettó bevételt hozhat a megállapodás a Green Tech Innováció Zrt.-vel és az Integra Technology Kft.-vel. A fejlesztésnek köszönhetően az érintett vállalatok többek között olyan folyamatokat tudnak majd szenzorok segítségével monitorozni, mint például a húsipari termékek tartósítási folyamatai – füstölés, szárítás, fagyasztás –, vagy a húskészítmények tárolására szolgáló helyek páratartalma, hőmérséklete, továbbá az áru logisztikája.

„A kedvező éves eredményeink lehetővé teszik, hogy tovább folytassuk a fejlesztési, továbbá a piacszerzési tevékenységünket a bővülés érdekében” – mondta Májer Bálint vezérigazgató, kiemelve: továbbra is a növekedésre fókuszál a társaság, ezért döntöttek úgy a közgyűlésen, hogy gyorsan növekvő vállalatként nem fizetnek osztalékot, hanem visszaforgatják a bevételeket. Nagy dobás lehet az online oktatási üzletág, amely ebben az évben várhatóan az OTT-One egyik fókuszterülete lesz. Természetesen ez esetben is nemzetközi értékesítésben gondolkodnak, és az a cél, hogy a magyar szürkeállományból formáljanak exportcikket – hangsúlyozta Kósa Gábor, aki szerint erről a területről a közeljövőben sokat hall majd a piac.

 

REKORDÉV VOLT A TAVALYI

A cég árbevétele a múlt évben 548,6 millió forinttal, 1,7 milliárdra nőtt, ez közel ötvenszázalékos bővülés 2017-hez képest. Az adózott eredmény még impozánsabb képet mutat: több mint kilencvenszázalékos ugrást produkálva, 111,4 millióról 215,5 millió forintra emelkedett.