Nyugati fényben szebben csillogó adósságmutató

Pénz beszél
Különösen jól fest a magyar GDP-arányos államadósság-ráta csökkenése annak fényében, hogy az euróövezet, sőt az Európai Unió egésze átlagában képtelenek mérsékelni e mutató emelkedő trendjét.

KÖRKÉP

Bár még nem állnak rendelkezésre a végleges tavalyi adósságráták, brüsszeli forrásaink szerint az elmúlt évek emelkedő trendjét továbbra sem sikerült megtörni a vén kontinensen. A legutolsó, 2018-as adatsor szerint a GDP-arányos államadósság az EU egészében több mint 84 százalékos, míg az eurózónában elérte a 89,5-et. Aligha árulunk el azzal titkot, hogy a negatív csúcstartók a görögök, akiket az olaszok és a portugálok követnek. A pozitív oldalon Észtország és Luxemburg található, a kelet-közép-európai régióban pedig Bulgária viszi a prímet. Az Eurostat összeállítása alapján az unió tizenkét tagállamában nőtt, míg tizenöt EU-s országban csökkent ez a tartozás. 

S mi a helyzet nálunk? A jegybanki pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás maastrichti adóssága 2018 végén 29 032 milliárd forint, a GDP 69 százaléka volt, 2,5-del kisebb az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor az Eximbank adósságát is figyelembe véve 1,9-del nagyobb, a bruttó hazai termék 70,9 százaléka volt, szintén 2,5 százalékkal alacsonyabb szintű az egy esztendővel korábbi 73,4-nél – jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Idetartozik, hogy az új elképzelések alapján, amelyekről Matolcsy György, az MNB elnöke beszélt a kamara minapi konferenciáján, az államadósság száz százalékát magyar tulajdonba „terelnék”. Jelenleg mintegy 35 százalékos a külföldiek birtoklása deviza- és forintalapon, vagyis forintban számolva nagyjából 10 ezer milliárdot kell megmozgatni a következő hat év leforgása alatt.  Miközben sokakat meglepett a jegybank vezetőjének a bejelentése, addig nem árt emlékezni arra, hogy tavaly decemberben Varga Mihály pénzügyminiszter már bejelentette: a következő öt esztendőben meg szeretnék duplázni a jelenleg 7500 milliárd forintos lakossági állampapír-állományt. Bár a friss számok tükrében láthatóan kezd kifulladni a lakosság állampapír-vásárlási étvágya, a jövőben ez fokozódhat. Tudniillik a múlt héten benyújtott törvényjavaslat szerint a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok esetében eltörölnék a kamatadót. Számítások szerint egymillió forint befektetéssel és az egyes konstrukciók saját futamidejével számolva több tízezer forintot nyerhetünk majd így.

 

Borítófotó: Holdnézők az Akropolisz melletti Areioszpagosz dombon. A görögök továbbra is negatív csúcstartók