Mibe fektessünk 2019-ben?

Pénz beszél
Itt az idő bevásárolni a feltörekvő országok részvényeiből; az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Morgan Stanley elemzői szerint 2019 nagy sztárjai ezek a piacok lehetnek.

Duplázhat a Magyarországon, Csehországon, Lengyelországon kívül Kínát, Oroszországot és tizenkilenc másik gazdaságot magában foglaló MSCI Emerging Markets Index: a bank prognózisa szerint akár nyolc százalékot is emelkedhet decemberig. Ezzel felülmúlná az etalonnak tekintett amerikai S&P 500-at, valamint a fejlett európai gazdaságokat tömörítő MSCI Europe Indextől várt négyszázalékos növekedést.

A felpattanás amiatt is indokolt, mert 2018 elég kemény éve volt a feltörekvő piacoknak: sok befektető azért vonta ki a pénzét ezekből a gazdaságokból, s vett inkább amerikai részvényeket, mert nőttek a kötvényhozamok, és az USA-dollár is nagyot erősödött. Szintén csökkentette a feltörekvők vonzerejét, hogy Törökországban és Argentínában különböző okokból súlyosbodtak a pénzügyi nehézségek, ami az egész csoport befektetői megítélésére kihatott. Így ezen piacok mutatója, az MSCI Emerging Markets Index mintegy tizenhat százalékot süllyedt.

Borúra derűt várnak a befektetési bank szakemberei, mivel a prognózisok szerint a világ legnagyobb gazdasága a tavalyi 2,9 százalékos növekedés után ez évben már csak 2,3, 2020-ban pedig mindössze 1,9 százalékkal bővül majd. Ezzel az amerikai deviza az eddigiekhez képest gyengébb teljesítményt mutathat – ami jó hír lenne a nagyobb dolláradósságot maguk előtt görgető feltörekvők számára. Utóbbiak a múlt esztendei átlagosan 4,8 százalékos gyarapodás után az idén 4,7-del bővülhetnek, azonban 2020-ra újra elérhetik a 4,8-es növekedési ütemet.

Emellett a bank elemzői globális szinten is jobban kedvelik a jó ár-érték arányú részvényeket, a relatíve alacsony árakon forgó, de vállalati szinten erős alapokkal rendelkező papírokat, szemben a drága részvényekkel, amelyeknél a befektetők a jövőbeli nagy növekedési potenciálra fókuszálnak. Az első kategóriába a pénzügyi, a nyersanyag-, az energiaszektor, valamint a közművek területén működő vállalatok papírjai tartoznak, míg a másikba a technológiai és az egészségügyi cégekéi, valamint a fogyasztói javakban utazó társaságokéi. A Morgan Stanley egyébként különösen vonzónak találja a fémekkel foglalkozó cégeket és a bányatársaságokat, melyek komoly hátszéllel erősíthetik a vállalati eredményeiket. Emellett melegen ajánlják a befektetési portfólió diverzifikálását, azaz a részvények mellett az azokkal általában ellentétes pályán mozgó, biztos hozamú kötvényekbe, valamint arany-, ingatlan- és infrastrukturális alapokba invesztálást.

Összességében egyébként mérsékelt lelkesedéssel tekintenek 2019-ben a részvénypiacokra a nagybank elemzői a globális bővülés lefelé ható kockázatai, ezzel együtt a cégek potenciális növekedésének a gyengülése miatt. Aggodalommal figyelik a vállalatok jövedelmezőségét erősen befolyásoló béremelési trendeket és a növekvő finanszírozási költségeket is.