Csábítanák az újabb befektetőket

Pénz beszél
Noha a tengerentúlon ötezer dolláros havi áron kínált számlázó-készletező szoftver nyereséget termel a cégnek, itthon nem kell attól tartani, hogy fizetőssé válik a szolgáltatás – mondta a Figyelőnek Kulcsár Tibor, a társaság alapítója, többségi tulajdonosa. Az alacsony közkézhányad növelése továbbra is cél.

KULCS-SOFT

Kicsit ráijesztett a 2009-es tőzsdére lépése óta stabilan nyereséges Kulcs-Soft a befektetőkre azzal, hogy csökkentette az osztalék mértékét. Mindezt tették annak ellenére, hogy a múlt évet is profittal zárta a vállalat, és a részvényenkénti 68 forint 5,2 százalékos osztalékhozamot jelent, ami kifejezetten vonzó a jelenlegi kamatkörnyezetben. Mégis feltűnő, hogy az előző esztendőben részvényenként 81 forinthoz képest annak ellenére csökkent az összeg, hogy most az eredménytartalékhoz is hozzányúlnak. Tavaly ugyanis az adózás utáni konszolidált nyereség 398 millió forint volt, közel három százalékkal maradva el az előző évi mintegy 408 milliótól.

Az osztalék változását egyszeri tételekkel magyarázta Kulcsár Tibor, a társaság alapítója, aki jelenleg is 95,79 százalékban tulajdonosa a cégnek. Az egyik ilyen tétel, hogy 2017-ben zárult a pereskedés a Five International Kft.-vel, így felszabadult csaknem 62 millió forintnyi céltartalék, ami részvényenként plusz 13 forintot hozott. Továbbá a fennállásuk legerősebb üzleti éve volt a 2017-es, ami önmagában 68 forintos osztalék kifizetését tette lehetővé. Ezek együttes hatására emelkedhetett akkor egy esztendő alatt 46-ról 81 forintra az összeg. A mostani kifizetés így a tavalyi osztalék egyszeri hatásoktól tisztított szintjének felel meg.

Még mindig a kisvállalkozások életét megkönnyítő BizXpert számlázóprogram a társaság legnagyobb sztorija – ez egy felhőben működő számlázó- és készletkezelő alkalmazás. Amerikában már a fizetős verzió fut, havi ötezer dollárba kerül, így ez a projekt a tengerentúlon immár nyereséget termel. Itthon az ingyenes verzió van forgalomban, s régóta találgatások tárgya volt, hogy vajon mikor válik fizetőssé a rendszer. Kulcsár Tibor a napokban azzal lepte meg a piacot, hogy egyáltalán nem terveznek pénzt kérni a számlatömböt kiváltó programért. A stratégia az, hogy a sikeres és növekvő cégek a vállalkozás felívelő szakaszában majd szintén a Kulcs-Soft termékeit választják. Tőlük vesznek például könyvelőprogramot s más egyéb számviteli szoftvert.

A 2019-es év nagy dobása egy „szu-per-szink-ron-szoftver” lehet, amely összehangolja majd a vállalatok különböző gyártóktól beszerzett ügyviteli programjait. Az árérzékenység miatt ugyanis jellemzően egyedi beszerzéseket folytatnak a társaságok, így az egyes szoftverek sokszor nehezen kommunikálnak, gyakoriak a kompatibilitási problémák.

Régi nóta a Kulcs-Soft esetében a szűkös közkézhányad. Az alapító nagytulajdonos ennek növelése céljából tavaly nyáron rögzített, 1390 forintos jegyzési áron eladásra kínált százezer törzsrészvényt, ám az akció nem hozott eredményt. Továbbra is az a cél, hogy 80 és 90 százalék közé süllyedjen a tulajdonrésze. Kulcsár Tibor többször is hangsúlyozta, hogy a piacon mindig van eladó papír, elég csak belepillantani a részvénykönyvbe. Ráadásul ő bármikor, bármennyit hajlandó eladni, persze nem bármilyen áron. „Nem az olcsó részvényeket leső spekulánsokat várom, hanem azokat a hosszú távon gondolkodó befektetőket, akik a jelenlegi kispapírrali kifutását követően is részesedni akarnak egy stabilan növekvő vállalat sikereiből” – fogalmazott a cégtulajdonos.