Szörfözni a Balti-tengeren

Mátrix
Lengyelország valószínűleg nem az első úti cél, amely egy tengerparti nyaralás tervezésekor eszünkbe jut. Ennek ellenére a Balti-tenger lengyel partvidékén számos vonzó programlehetőség várja a pihenni vágyókat.

LENGYEL TURIZMUS

Az ország északi partja széles, aranylóan homokos strandokat kínál, borostyánt, jódos levegőt, ugyanakkor turisztikailag vonzó városokat. Remek feltételeket biztosít a vízi sportoknak, valamint gazdag, szórakoztató kulturális életet nyújt. A régió neve Pomeránia. A fővárosa, Gdańsk pedig abszolút kihagyhatatlan a tengerparti tartózkodásunk során. Az ezeréves Danzigként ismert Hanza-város igazán sok mindent látott, de történelmi belvárosa megőrizte régi jellegét. Itt található, a Hosszú Piac utcán a gótikus Artus udvara, valamint a kereskedői élet egykori központja és a Neptun szökőkút. A város egyéb szimbólumává vált a Motława folyó partján emelkedő gdański daru, a középkori Európa legnagyobb (egyben a legrégebbről megmaradt) rakodóberendezése, amely a kikötő dinamikus fejlődését biztosította.

 

A HÁRMASVÁROS

A történelmi Gdańsk, valamint a szomszédos Sopot gyógyfürdő és a modern Gdynia az úgynevezett Hármasvárost alkotja együtt. Sopot mindenekelőtt egy tengerparti fürdő és gyógyhely, amelynek nagy hagyományai vannak. Minden évben gyógyfürdőzők ezrei látogatnak ide, hogy visszanyerjék egészségüket, sóoldatot és mélyről feltörő jódvizet fogyasztva. A város egyik emblematikus látványossága a fából készült móló, amely Európában a leghosszabb ilyen létesítmény.

Gdynia a XX. század elején még csak egy halászfalu volt. A városi jogot az első világháború után kapta meg, amikor Lengyelországnak szüksége volt egy modern tengeri kijáratra. Azóta az egyik legérdekesebb példája az átgondolt várostervezésnek, és kedvenc helye a modernista építészet kedvelőinek. A város lenyűgöző ütemben nőtt, és ami a legfontosabb, ez a fejlődés a mai napig folytatódik. Gdynia számos nemzetközi vállalat, valamint innovatív lengyel startup székhelye.

A nyári zenei fesztiválok látogatói számára a település minden bizonnyal a régió egyik legnagyobb ilyen eseményéhez, az Open’erhez kapcsolódik. Tizenhét éve, július elején különböző zenei irányzatokat képviselő jelentős nemzetközi művészek/együttesek lépnek fel a rendezvény színpadain. Többek között a Red Hot Chili Peppers, a Depeche Mode, a Pearl Jam, Rihanna, a Coldplay vagy a Radiohead. A szervezők büszkék arra, hogy tavaly több mint 140 ezer ember szórakozott négy napig Gdyniában.

 

SIVATAGI TÁJ

Persze a városi nyüzsgést is meg lehet unni, de a Balti-tenger lengyel partja erre is kínál megoldást. A Rowy és Łeba település között fekvő Słowiński Nemzeti Park az egyetlen hely a Balti-tenger mellett, ahol az afrikai sivatagra hasonlít a táj, egyben a legnagyobb vándorlóhomok-terület Közép-Európában. A tenger által kidobott homok a parton szárad, és a szél a szárazföld belsejébe viszi. Az akár negyven méter magasságot elérő és évente akár tíz méterre elmozduló homokdombok sora – a lengyel Szahara – az UNESCO bioszféra-rezervátumainak a listáján is szerepel. A tavak, különösen a Łebsko (Lengyelország harmadik legnagyobb tava) és a Gardno szintén megérnek egy látogatást. A vizük sekély, többnyire nádasokkal benőttek, ami kiváló élőhelyet biztosít az állatvilágnak, különösen a madaraknak. Mindkét állóvíz időszaki vízimadár-rezervátum. Olyan ritka madarak fordulnak meg errefelé, mint az óriáskormorán, a rétisas, a fülesbagoly vagy a fekete gólya.

Tévednek, akik azt gondolják, hogy a lengyel tengerpartot nem lehet élvezni strandolva. A Balti-tenger partjai szélesek, lágy és aranyos homok takarja őket, s néhányukon alig van turistaforgalom. Sűrű part menti fenyőerdők rejtik őket, ezért gyakran nehezen megközelíthetők. Júliustól kezdve a tengervíz hőmérséklete 16-18 Celsius-fok. A legtöbb lengyel számára ez elég meleg ahhoz, hogy vízben hűsöljön a forró nyár folyamán. Egy kis szerencsével még borostyánt is találhatunk a tengerparton. A leghíresebb tengerparti üdülőhelyek: Jurata, Międzyzdroje, Łeba, Ustka, Kołobrzeg. Egyéb kedvelt helyek a wellnessközpontok, amelyek régióbeli választéka rendkívül gazdag. A leghíresebbek Sopot, Kołobrzeg, Jastarnia, Międzyzdroje, Świnoujście, Połczyń-Zdrój és Ustronie Morskie körzetében találhatók. A helyi kezelések összetevői: borostyán, tengeri algák, homok és természetes jód.

Azoknak, akik a népszerű üdülőhelyeknél jobban szeretik a rejtett strandokat, érdemes ellátogatni a Balti-tenger, a Bukowói-tó és a Kopańi-tó közötti keskeny sávra, ahol fehér és üres strandok találhatók, amelyek csak sétálva vagy kerékpározva elérhetők. Közel egy Poddąbie nevű kis faluhoz (Ustka és Rowy között) egy kis kanyonban fekvő folyó és a magas sziklák rendkívül festői látványt nyújtanak. A csendesebb, intimebb élményeket keresőknek meg kell látogatniuk Chłopyt is, amely Lengyelország egyik legjobban megőrzött halászfaluja. Élvezet sétálni a tengerparton fekvő kis, színes halászhajók között. Az ilyen lapos fenekű vízi alkalmatosságok a XX. század közepéig voltak használatban a balti partokon. A hajókról meg is lehet vásárolni a friss fogást.

 

A SZÖRFPARADICSOM

Lengyelország északi határvidékének egyéb kincse a Hel-félsziget, amely az egyik legjobb vízi sportoknak való helynek tekinthető Európában, a Pucki-öböl sekély vizei és mérsékelt szelei miatt. A harmincnégy kilométer hosszú félsziget alig 200-300 évvel ezelőtt emelkedett ki a Balti-tengerből. Szélessége 150 métertől egészen 3 kilométerig változik. A második világháború után Hel lett Lengyelország egyik legmenőbb tengerparti üdülőhelye, a 80-as években pedig a félszigeten fekvő Chałupy a közeli naturistastranddal lett igazán népszerű Zbigniew Wodecki Chałupy Welcome To című slágerdalának köszönhetően.

A rendszerváltás időszakában a terület vesztett valamelyest a népszerűségéből, később azonban újra felfedezték az extrém vízi sportok (főleg a kitesurf és windsurf) rajongói. Szerintük a Hel legnagyobb előnye az univerzalitás, mert a félsziget egyik oldalán található sekély öböl kezdőknek alkalmas, míg a másik oldalon a tenger kitűnő feltételeket biztosít a kihívásokra vágyóknak. Ilyen tökéletes körülmények miatt manapság a Hel-félsziget világszerte elismert szörfparadicsom, óriási kapacitású kempingekkel, sportfelszerelési és ruházati üzletekkel, valamint éttermekkel. A hely elsősorban Svédországból, Norvégiából és Németországból vonzza a szörfözőket.

 

Borítófotó: Főszezon a Balti-tengernél. A strandon kívül is zajlik az élet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink