Húscsökkentő étrend Lengyelországban

Mátrix
A káposztás húsételek hazájában egyre többen térnek át a rugalmas vagy szemivegetáriánus étrendre. Varsóban különösen népszerűek a vegán éttermek.

FLEXITARIANIZMUS

A varsói IQS közvélemény-kutató felmérése szerint a lakosság 43 százaléka korlátozza húsfogyasztását, ami azt jelenti, hogy egyre ritkábban vagy egyáltalán nem eszik húst. Ebben a körben a nők és az idősek aránya a legnagyobb, főként a felsőfokú végzettségűeké. Az előrejelzések szerint a tendencia erősödik. A nem hústartalmú étrendet követők között a 16–24 évesek aránya a legmagasabb (7 százalékuk teljes lemondott erről a fehérjeforrásról). 

 

KÉTSÉGEK 

A korlátozás melletti fő érv a feldolgozott húsok, húskészítmények, felvágottak tényleges összetételével kapcsolatos félelem. Így nyilatkoztak mindazok, akik áttértek a vegetáriánus étrendre, vagy akik megpróbálják korlátozni e fehérje fogyasztását, de maguk a klasszikus húsalapú, vegyes étrendet követők is. A tanulmány szerzői rámutatnak, hogy a jelentősen csökkenő fogyasztás mellett megfigyelhető a hús prémiumizációjának a jelensége, azaz növekszik a kereslet a magasabb színvonalú termékek iránt. Sokan jobb minőségű és drágább húst vásárolnak, s nagyon fontos a számukra, hogy az alapanyag megbízható forrásból származzon. A lengyelek általában kevésbé aggódnak a hús magas zsír- és kalóriatartalma miatt, csupán a vegetáriánusok és a flexitáriánusok 21 százaléka tartja ezt kockázatnak, valamint a klasszikus étrendűek 12 százaléka. A húsfogyasztás és a daganatos betegségek összefüggését még kevesebben gondolják veszélyesnek (a vegetáriánusok és a mérséklők 18 százaléka, továbbá a húsfogyasztók 9 százaléka). Viszont a húsról teljesen vagy részben lemondók 40 százaléka az állatvágást vagy annak nagyipari alkalmazását tartja elfogadhatatlannak. 

 

ÉTTERMEK

Varsó egyébként előkelő helyen áll azon világvárosok listáján, amelyek jó étkezési lehetőségeket biztosítanak a vegánok és a vegetáriánusok számára. Pörög az üzlet, folyamatosan nyílnak a húsmentes ételeket kínáló éttermek, bárok. Ebédidőben – a rántott sertéshúst imádó ország fővárosában – megtelnek a vegetáriánus vendéglátóhelyek, sorban állnak az emberek a Krowarzywa vegabár előtt. A HappyCow portál szerint Varsóban 47 vegán vendéglő üzemel, további 112 vegánbarát helynek számít, az élelmiszerüzleteken kívül cipőbolt vagy körömszalon is található közöttük. Varsóban virágzik ez az étrend – adja hírül az említett honlap, amely a világ vegánjainak a sorvezetője, s a hetedik helyen említi a lengyel fővárost London, Berlin, New York, Portland, Tel-Aviv, Los Angeles, a vegán és vegetáriánus szolgáltatásokat kínáló városok között.  

 

AGGÓDIK A HÚSLOBBI

Az új trend már foglalkoztatja a lengyel húsipar szereplőit. Az utolsó, húsvét táján tartott iparági találkozó során a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Biotechnológiai Intézetet képviselő dr. Dariusz Lisiak kifejtette, hogy a lengyeleknek sokkal több húst kell fogyasztaniuk, mára ugyanis csak évi 70 kilót esznek fejenként, míg a németek, osztrákok, spanyolok 15-20 kilóval többet (Magyarországon is mintegy 70-et). A varsói tudós egy friss kutatásra hivatkozott, amely szerint a lengyelek fele korlátozza a húsfogyasztást, és a negyedük vegetáriánus étrendre akar áttérni. Az orvosok és a táplálkozási szakemberek szempontjából a húsfogyasztás növelésének a szükségessége vitatható, de az abszolút igaz, hogy a lengyelek viszonylag kevés húst fogyasztanak a fejlett és gyorsan fejlődő országok lakosaihoz képest.  

 

Borítófotó: Tüntetés Londonban. A vegán szemlélet egyre jobban terjed Lengyelországban

Ezek is érdekelhetnek

További híreink