Horvátország új pályázatot ír ki harci repülőgépek vásárlására

Mátrix
A meghiúsult izraeli gépvásárlást követően újra próbálkozik a horvát kormány. Egy nemrégiben kötött megállapodás szerint szükség esetén a magyar légierő látja el jelenleg déli szomszédunk légterének a védelmét.

KATONAI BESZERZÉSEK

Zágráb hamarosan új pályázatot ír ki 12 többcélú harci repülő beszerzésére, miután az év elején meghiúsult az előző tenderen befutó izraeli F–16C/D Barak típusú gépek megvételére irányuló üzlet – jelentette be az ország védelmi minisztere, Damir Krstičević július végén. A pályázat megismétléséről a horvát parlament védelmi bizottsága döntött. A tárcavezető a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az előző fiaskóból tanulva ezúttal rendkívül körültekintően kell végigvinni a beszerzési folyamatot.

 

WASHINGTON BEKAVART

A horvát kormány az előző tendert még tavaly márciusban hirdette meg. Akkor az illetékesek öt országtól – Svédországtól, Görögországtól, Izraeltől, az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától – kértek ajánlatot harci gépek beszerzésére. Dél-Korea kivételével mindegyik küldött is ajánlatot, Zágráb pedig végül a kedvező ár miatt a használt izraeli gépek mellett döntött. Az izraeliek ajánlata tíz együléses és két kétüléses, modernizált F–16-os harci gép, valamint egy szimulátor szállítását, hat-nyolc pilóta és 45 technikus továbbképzését, a teljes infrastruktúra és a gépekre felszerelhető fegyverek biztosítását tartalmazta. A 25-30 éves repülők ára félmilliárd dollár lett volna. Izrael azonban ez év januárjában bejelentette, hogy mégsem tudja teljesíteni a vállalását, mert nem sikerült megszereznie az Egyesült Államok szükséges jóváhagyását a harci repülők Zágrábnak történő eladásához. A háttérben egyesek szerint az áll, hogy a horvátok nem az USA ajánlatát fogadták el, mely a jóval drágább, új F–16 Block 70/72 típusú gépekre vonatkozott.

 

UKRÁN ÁTVERÉS

A fiaskó miatt az ellenzék a horvát védelmi miniszter lemondását követelte, de a bizalmatlansági indítvány nem kapott többséget a parlamentben. Az új pályázat némiképp eltér majd az előzőtől. A védelmi miniszter kijelentette, hogy a kellemetlenségek elkerülésének érdekében ezúttal csak NATO- vagy EU-tagországoktól kérnek ajánlatokat, s külön értékelik majd az új és a használt gépekről szólókat. Sajtóhírek szerint ezúttal Franciaország is érdekelt lehet az üzletben.

Horvátország jelenlegi vadászrepülő-flottája tizenkét szuperszonikus MiG–21 Bisz repülőgépből áll. Ezeknek egy része a jugoszláv időkből maradt meg, a többit Lengyelországból és Ukrajnából szerezték be. A MiG-eket Ukrajnában modernizálták 2014-ben, amit komoly botrány kísért. Kiderült, hogy Kijev eleve nem eredeti MiG–21-es vadászrepülőket adott el Zágrábnak, hanem több, más országból beszerzett, leselejtezett alkatrészekből összeállított gépeket, melyek sorozatszámait átütötték, és az alkatrészek sorozatszámai sem egyeznek a dokumentációkban lévőkkel.

 

MAGYAR FELADAT

Jelenleg mindössze néhány repül ezen gépek közül, és azok is csak minimális időt töltenek a levegőben. Ennek fényében a horvát kormány nemrégiben megállapodást kötött hazánkkal, miszerint szükség esetén a horvát légtér védelmét is a Magyar Honvédség látja el.

 

Borítófotó: MIG–21 vadászgép horvát színekben. Cserére érett a légiflotta

Ezek is érdekelhetnek

További híreink