Csíkkarcfalva, a hokifőváros

Mátrix
E heti háromnapos erdélyi útján Orbán Viktor kormányfő a magyar közéleti személyiségekkel való kolozsvári megbeszélése és a csütörtöki nagyszebeni európai uniós csúcstalálkozó után pénteken felavatja Románia legnagyobb takarmánykeverő üzemét, amely a magyar UBM cég beruházásával valósult meg Kerelőszentpálon. Majd ellátogat Böjte Csaba csíkszentsimoni gyermekotthonába, valamint a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és metodikai központjába. Ott épp hokimajális lesz. Csíkban egyébként ez a sport hitvallás.

SZÉKELYFÖLD

„Íme Románia legjobban felszerelt sportközpontja!” Így mutatta be 2019. január 18-án Csíkkarcfalván a Székelyföldi Jégkorong Akadémia frissen átadott orvosi és módszertani központját Tánczos Barna szenátor, az akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke. A magyar állam 640 millió forintos támogatásával megvalósult fejlesztés a 2016-ban átadott létesítményt valóban egészen magas szintre emelte. Már a többéves álom valóra váltását jelentő akadémia puszta létrejötte is elképzelhetetlen lett volna a budapesti kormány segítsége nélkül, s hogy a felcsíki központ mennyire fontos szerepet foglal el a magyar nemzetpolitikai célkitűzések élettel és tartalommal való megtöltésében, azt nemcsak az év elején használatba vett objektum bizonyítja, hanem az is, hogy a létesítmény ad otthont Orbán Viktor miniszterelnök e hét végén esedékes, az erdélyi sportberuházások vezetőivel tartandó megbeszélésének.

Bár a jégkorong elsősorban Csíkszék és Gyergyószék „nemzeti” sportja, az akadémia tevékenysége Székelyföld egészére kiterjed, a csíkkarcfalvi centrum mellett ugyanis Csíkszeredában, de másutt is a Csíki-medencében, valamint Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen is működtet alközpontokat. Az alapvető cél a tehetséges fiatalok felkutatása és képzése, ugyanakkor erőteljes identitásképző és -fenntartó szerepet is szánnak az intézménynek: a nemzeti öntudat erősítését, a szülőföldön maradásra való biztatást is szolgálja. Tánczos Barna szerint azonban nemcsak jégkorongozókat és edzőket szeretnének képezni, hanem embert is nevelnének, ezért aztán nem csupán kifogástalan jégfelület várja a gyerekeket – az iskolai felkészüléshez szükséges szakmai és technikai feltételek biztosítása szintén kiemelt fontosságú.

A fejlesztések révén a csíkkarcfalvi bázison szárazedzések lebonyolítására alkalmas edzőterem, szintetikus jeges felületű korcsolyapálya, korcsolyázógép (SkateTrek), lövés- és bottechnikát fejlesztő eszközök sora, valamint korszerű sportorvosi központ kapott helyet. A januári megnyitón Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára úgy fogalmazott, a hoki Székelyföldön több mint játék, verseny vagy sport: a székely önmeghatározás része, közösségépítő erő, a magyar kormány pedig a székely jövő mellett tette le a voksát, amikor 2016-ban támogatta a centrum létrehozását. A kultúra után a sport a legfontosabb identitásformáló erő. Budapest ezért biztosít forrásokat több sportág székelyföldi megerősítéséhez, a jégkorong mellett például a futball utánpótlás-neveléséhez, a lovassport hagyományainak újjáélesztéséhez. De a pillanatnyi eredmények is biztatók: az utánpótláskorúakkal együtt 305 székelyföldi jégkorongozó versenyez a Magyarországon szervezett bajnokságok valamelyikében, az anyaországi csapatokhoz leigazolt hokisok közül pedig közel kétszázan származnak Székelyföldről. (Egyébként a székely játékosokra épülő romániai válogatott épp most jutott fel a divízió 1/A-ba, ahol 2020-ban a magyar válogatottal is megmérkőzik majd.) 

„Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.” Bethlen Gábor erdélyi fejedelem bölcsességének a tanúságát a jelek szerint a magyar kormány és az erdélyi magyar sport vezetői egyaránt a magukévá tették.

 

Borítófotó: a jégkorong-akadémia orvosi és metodikai központja, háttérben Csíkszék legszebb templomvárával. Csíkkarcfalvának immár két, messze földön híres büszkesége van