Cserben hagyott ország

Mátrix
Politikai válságot és társadalmi drámát hozott magával egy 66 éves, sorozatgyilkossággal megvádolt férfi kegyetlen tetteinek a felderítése; egy 15 és egy 19 éves lányt ölt meg. A románok egyre inkább úgy találják, cserben hagyják őket az állam intézményei, így egyre nagyobb bizonytalanságban érzik magukat.

ROMÁNIAI GYILKOSSÁGOK

Alig telt el bő három és fél év a Colectiv klubban kirobbant tűzeset óta, amikor 27-en vesztették életüket a helyszínen, majd az elszenvedett súlyos égési sérülések miatt további 37-en haltak meg kórházban, így a halálos áldozatok száma 64 volt, s további mintegy 150 sérült szorult hosszas kezelésre. Már akkor kiderült, hogy az engedélyeztetési szabályok be nem tartása és a korrupció miatt számos olyan balesetveszélyes szituáció adódhat, amelyet a román hatóságok nem képesek kezelni. A Colectivben történt tragédia rávilágított a rendszer gyenge pontjaira, hiszen a kórházakban a szakszerűtlen kezelés miatt végül többen vesztették életüket, mint a baleset helyszínén. Az ország nem volt felkészülve egy ilyen tragédiára, ami részben érthető, de azt már végképp senki sem tudta megbocsátani, hogy a hatóságok nem voltak hajlandók ezt beismerni, így későn egyeztek bele a súlyos sérültek külföldi kezelésébe, a huzavona pedig emberéleteket követelt. 

 

INTÉZMÉNYI VÁLSÁG

A caracali sorozatgyilkost is már hónapok óta keresték a hatóságok, hiszen a 19 éves lány áprilisban tűnt el. A Craiova megyei szervezett bűnözés elleni ügyészség azonban mélyen alulteljesített, nem találta meg idejében az elkövetőt, így a férfi július végén újabb áldozatra csapott le. Végül Gheorghe Dincăt úgy sikerült azonosítaniuk és elfogniuk, hogy 15 esztendős, második és legutóbbi áldozata, Alexandra ötször is telefonált a segélyhívó számra. A rendőrök azonban nem vették komolyan az ügyet, lekezelően bántak a lánnyal, így teljes erőbedobással csak jó pár órával később indultak a keresésére – ez végzetes hibának bizonyult. 

A caracali gyilkosság rávilágított arra, hogy több állami intézmény mély válságba került, miután az elmúlt években főleg politikai szimpátiák szerint nevezték ki a vezetőket a belügyi tárca kö-te–lé-ké-be tartozó fegyveres erők élére. Ennek egyébként hosszú hagyománya van Romániában – még a kommunizmus idejére nyúlik vissza. Az átpolitizálás a helyi szintet is elérte, így valójában nagyon kevés olyan szakember van, aki ilyen válsághelyzetekben gyorsan és szakszerűen tud eljárni. A 112-es segélyhívó szám rendszere is csődöt mondott. Kiderült, hogy hiába fordultak már elő azonosítási problémák, a technikai feltételek nem sokat fejlődtek, így a speciális telekommunikációs szolgálat újfent nem tudta pontosan bemérni, honnan telefonált a kislány.

 

POLITIKAI KÖVETKEZMÉNYEK

Az ügy nem maradt politikai következmények nélkül, hiszen az amúgy is mély válságban lévő román szociáldemokraták megérezték: ez az ügy lehet az utolsó szög a koporsójukban, ha nem cselekednek látványosan. Sorra hulltak a különböző intézményvezetői fejek, de ebben nagyon sok színjáték is volt. Lemondott a speciális távközlési hatóság elnöke, leváltották az Olt megyei prefektust és alprefektust, a helyi és az országos rendőrparancsnokot, s a hivatalába hat nappal korábban beiktatott Nicolae Moga belügyminiszter is lemondott a gyilkossági ügyre hivatkozva. 

A tárcavezető nemrég került a posztjára, így őt senki sem hibáztatta. Ugyanakkor jobbnak látta, hogy távozzon a posztjáról, amikor rádöbbent, milyen súlyos mulasztásokat követtek el az alárendeltségébe tartozó intézmények – nem akarta vállalni ennek terhét. Az ügynek áldozatául esett Ecaterina Andronescu oktatási miniszter is, akinek egy szerencsétlen nyilatkozata miatt kellett távoznia a kormányból. Egy televíziós műsorban kijelentette: annak idején a szülei arra nevelték, hogy ismeretlenek autójába ne üljön be, utalva arra, hogy Alexandrát
autóstoppolás közben rabolta el a caracali rém, így mintha őt tette volna felelőssé a történtekért. A tárcavezető szerint szavait kiragadták a kontextusból, de Viorica Dăncilă kormányfőt ez nem hatotta meg, azonnali hatállyal menesztette miniszterét.

A kormány fő erejét képező PSD-nek nagyon bonyolult válságmenedzsmentet kell végeznie, hiszen rövid egy év kivételével 2012 óta folyamatosan kormányon van. Így a lakosság jelentős része elsősorban a szociáldemokratákat hibáztatja az állami intézmények meggyengüléséért, továbbá általában azért a mély morális és politikai válságért, amely az országban uralkodik. A szocdemeknek azért sem könnyű a helyzetük, mivel a dél-romániai olténiai régió hagyományosan az ő szavazóbázisukhoz tartozik, számos polgármesterük és megyei önkormányzati vezetőjük van a térségben, így elsősorban rájuk mutogatnak. Az ellenzék és Klaus Johannis államelnök meg is próbálta kihasználni ezt a helyzetet, s újabb éles támadásokat indítottak a kormányzat ellen. Főként azért jönnek kapóra nekik ezek az állapotok, mert az év végén elnökválasztás lesz Romániában, amelynek nagy esélyese a jelenlegi szász származású államfő. 

 

A JÉGHEGY CSÚCSA

Az ügynek még számos tisztázatlan részlete van. Felmerült annak a gyanúja, hogy a caracali gyilkos egy kiterjedt emberkereskedelmi hálózat szolgálatában volt. Azt sem lehet még tudni, hogy Gheorghe Dincă valójában hány embert ölt meg. Egyelőre két gyilkosságot beismert, de a hatóságok nagy erőkkel kutatnak a környéken újabb maradványok után.

A caracali gyilkosságok minden jel szerint csak a jéghegy csúcsát képezik. Romániában ugyanis évente több tucat gyerek tűnik el, mivel keleti szomszédunk az emberkereskedelmi hálózatok egyik fő exportálója. Számos nehéz szociális helyzetben levő fiatal lányt kényszerítenek prostitúcióra, majd küldenek Nyugat-Európába román és nemzetközi bűnszövetkezetek, hogy embertelen körülmények között, valóságos modern rabszolgákként dolgoztassák őket.

 

Borítófotó: helyszínelők a borzalom házában. A hatóságokat azért is bírálták, mert csak a gyilkosság után több mint egy héttel kezdték a nyomrögzítést