A magyar állam csak nyert a Fradival

Mátrix
A Groupama Aréna jó példa arra, hogy a stadionépítés jó üzlet lehet az állam számára, és a létesítményüzemeltetést is lehet haszonnal csinálni.

STADIONÉPÍTÉS

„Ez egy sikertörténet nemcsak az FTC, hanem az állam számára is. A stadion gyakorlatilag ingyen épült fel, miközben a magyar állam összességében nyolcmilliárdos bevételre tett szert az egykori Fradi-pálya ingatlanának hasznosításával” – mondta lapunknak Kubatov Gábor, a klub elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a Fradi előző tulajdonosa, Kevin McCabe angol üzletember is elsősorban a Könyves Kálmán út–Üllői út sarkán elhelyezkedő ingatlan hasznosításában gondolkodott, nem véletlenül tervezte azt, hogy az arénát elköltözteti innen a X. kerületbe és felszabadítja a területet különböző fejlesztések reményében. A teleknek ugyanis kiváló adottságai vannak: itt halad az 1-es villamos és a 3-as metró nyomvonala, közel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, itt fut be Budapestre az M5-ös autópálya, illetve a Népligeti Nemzetközi Autóbusz-pályaudvar is itt található.

A Fradi elnöke szerint ingatlanhasznosítási szempontból az Orbán-kormány szintén tisztában volt a terület kiváló adottságaival, ezért is vásárolta vissza a magyar állam a telket Kevin McCabe-től 5 milliárd forintért. Pontosan annyiért, amennyiért 2008-ban az üzletember megvette, így helyreállt az eredeti állapot.

 

Árnyékos oldal?

A stadion építésének bekerülési költsége nagyjából 18,5 milliárd forint volt, ebből adók és járulékok formájában visszakerült az államhoz a beruházás 38 százaléka, amely megközelítőleg 7 milliárd forint. Felvetésünkre, hogy a Groupama Arénát miért a telek hátsó, „árnyékos” oldalára húzták fel, Kubatov elmondta, a Fradiban mint megrendelőben és később a Wingben, az ingatlanfejlesztőben volt annyi érzék, hogy a stadiont elforgatva, az új arénát a telek hátsó részébe építse, s ezzel helyet biztosított egy másik beruházásnak is, ez lett a Magyar Telekom új székháza.

„A stadion értékéből viszonylag keveset vont le, hogy nem ugyanoda került az új pálya, ahol a régi Fradi-aréna állt” – tette hozzá. Az állam mint tulajdonos a telekrész első részét 5 milliárd forintért adta el a Wing Zrt.-nek. Emlékezzünk csak, így a stadionépítés közterheiből összejött 7 milliárddal együtt már 12 milliárdos állami bevételnél tartunk. A kiadás a stadionépítéssel és a telekvásárlással együtt 23,5 milliárdnál járt. Viszont a Telekom-székház – amelybe nemrég költözött be az FTC főszponzora – értéke 50 milliárdosra tehető. 38 százalékkal számolva így az állam 19 milliárd forintos adó- és járulékbevételt kasszírozott. Összességében tehát a 31 milliárd forintos bevétel áll szemben 23,5 milliárdos kiadással, így a magyar állam majdnem 8 milliárd forintot keresett azzal, hogy ezt az ingatlanfejlesztési projektet megvalósította. 

 

„Féltelek” hatmilliárdért

Fürjes Balázs, aki most Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, akkoriban kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa-

ként felügyelte a stadionberuházást, azt mondta, az MSZP-kormány idején privatizált telek egészét 5 milliárd forintért vásárolta vissza az Orbán-kormány. Ennek a kevesebb mint felét kitevő részt értékesítették összességében hatmilliárd forintért, ahol át is adták a Magyar Telekom székházát. „Ez is bizonyítja, hogy az állam szempontjából felelős döntés született” – tette hozzá. A stadion megépítése másfél év alatt ötezer embernek adott munkát.

A telekrész megvásárlója, a Wing Zrt. megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy döntéseiket az ingatlanpiaci logika alapján hozzák. „Amikor eldöntöttük, hogy ajánlatot teszünk a telek megvásárlására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által meghirdetett pályázaton, a terület vonzerejét a fejlődő városi elhelyezkedés adta” – közölték. A meglévő adottságai mellett már a telek megvételének idejében ismert volt, hogy – köszönhetően a tervezett fejlesztéseknek – az infrastruktúra is megújul, úgy, mint az M3-as metróvonal felújítása, az 1-es villamos meghosszabbítása, illetve a környéken található közparkokat és közterületeket is rendezik, fejlesztik: Budapest legnagyobb parkja, a Népliget komplex megújítása tervezett, továbbá az Orczy Kert, a Nehru Park és a Bakáts tér is fejlődik.

És ne felejtsük el, hogy a Magyar Telekom-székház megépítése is milliárdos áfabevételt jelentett az államnak. 

A cég lapunkkal közölte, az új létesítményükre alapos és többkörös tender alapján esett a választásuk: a költségek és a megközelíthetőség fontos szerepet játszott a végleges döntésben. A Magyar Telekom nem tulajdonosa az épületnek, hanem hosszú távú bérlője (15 évre szól a bérleti megállapodás a Winggel), ez pozitívan hat a társaság pénzügyi mutatóira és a Magyar Telekom a kiürült irodaépületeinek értékesítéséből árbevételt is realizál.

 

Jó üzlet az üzemeltetés

De vissza a stadionba, hiszen egy arénát a megépítése után üzemeltetni is kell. Az ezért felelős cég, a Lagardère Sports Hungary Kft. ügyvezetője, Igaz András lapunknak kifejtette, azért jó üzlet ez a számukra, mert az FTC az ország legnépszerűbb és legeredményesebb csapata. „A Groupama Aréna világszínvonalú helyszín, amely a futballmérkőzések mellett kiválóan alkalmas számos egyéb rendezvény lebonyolítására. Mind a sportszponzorációs és a mérkőzésekhez kötődő VIP-szolgáltatások terén, mind pedig a rendezvénypiacon jó adottságai vannak, így az üzemeltetése gondos munkával kifizetődő” – fejtette ki. Az átadás óta, az elmúlt négy év alatt cégük mindvégig pozitív üzleti eredménnyel zárt, és ez 2018-ban sem lesz másképp, sőt minden bizonnyal az eddigi legjobb üzleti évet tudhatják majd maguk mögött. A klub és cégük hatékonyan működik együtt, az ő elsődleges feladatuk a Ferencváros mérkőzéseinek és egyéb rendezvényeinek kiszolgálása.
Az aréna konferencia-központ is, és közelednek az ezredik rendezvényükhöz. Évente körülbelül 200 rendezvénynapjuk van, ez már majdnem maximális kihasználtságot jelent. „Az elmúlt négy évben a Fradi 3 Magyar Kupa-győzelmet, egy bajnoki címet szerzett itt, a válogatott ebben a stadionban jutott ki újra világeseményre, a Mol Vidi itt játszotta az Európa-liga csoportmérkőzéseit, számtalan konferencia, expo, előadás, esküvő, bál, céges parti, évnyitó, évzáró helyszíne voltunk” – tette hozzá. Emellett volt már az arénában Depeche Mode-, Robbie Williams-koncert is. Az ügyvezető elmondta, folyamatos tárgyalásban vannak nagy nemzetközi promótercégekkel, hogy a következő években is hasonló nagyrendezvényeknek adhassanak otthont, de erre a Fradi és a magyar válogatott zsúfolt mérkőzésnaptára miatt reálisan csak nyáron lehet esélyük.

 

Fontos „skyboxok”

„A Groupama Aréna multifunkcio-ná-lis stadion. De egy futballaréna más sportágat nem nagyon tűr el, a multi-funk-cionalitást kulturális rendezvények és konferenciák szempontjából kell érteni” – mondta András Krisztina közgazdász, a Corvinus Egyetem docense. Az aréna skyboxai, tehát a páholyai mindegyikét kiadták, a bérlők ezekben bármikor bármilyen rendezvényt, tárgyalást szervezhetnek, ebben nincs megkötés. Az ezek iránti érdeklődést nagyban befolyásolta, hogy a Fradi Magyarország legpatinánsabb és legnépszerűbb klubja, egy legutóbbi márkakutatás szerint 1,8 millió szimpatizánsuk található az országban és a határon túli területeken. Fontos szempont, hogy a csapat évek óta a bajnokság élmezőnyében szerepel, illetve az itt játszott válogatott mérkőzések, a Mol Vidi FC Európa-liga-
vendégszereplése és az idei női BL-döntő megrendezése is hozzátesz az Aréna üzemeltetésének sikerességéhez.
Hozzáfűzte, nem véletlenül nyerték el 2015-ben az első díjat az újonnan épült stadionok kategóriájában a The Stadium Business Awardson. Tavaly pedig a Groupama Aréna elnyerte a Best of Budapest & Hungary 2017 díjat. Ezért sem véletlen, hogy a Corvinus Egyetem létesítménymenedzsment sportközgazdász mesterszakos tárgya keretében a Fradi arénája is helyszín és tananyag, amellyel a hallgatók közelebbről előadások és stadionbejárás keretében ismerkedhetnek meg.  

 

CSÚCSARÉNA

Az aréna 14 hónap alatt készült el, 2014 augusztusában adták át. A kivitelezést a Market Építő Zrt. végezte, az építészeti terveket Streit Ágnes és Kormos Szabolcs készítette. UEFA 4-es kategóriájú stadion, alkalmas bajnoki és kupamérkőzések, Eb-, vébéselejtezők, Eb-csoportmeccsek, továbbá Bajnokok Ligája-csoport- és kieséses találkozók lebonyolítására a negyeddöntőkig, valamint helyszíne lehet U19-es, U21-es vb-döntőknek. A stadion 2708 tonna acélszerkezetet foglal magában, magyar bajnokikon 23 700, nemzetközi mérkőzéseken 22 ezer nézőt fogadhat. Az aréna készpénzmentes fizetési rendszerrel rendelkezik, a nézők beléptetése biometrikus kézleolvasó segítségével történik. A stadiont gólvonal-technológiával és mérkőzéselemző rendszerrel is felszerelték.