Hogyan alhatunk jobban?

Extra PR
Közismert tény, hogy az alvás fontos szerepet játszik mentális és fizikai egészségünk megőrzésében. Akkor azonban mit sem ér, ha nem megfelelő a minősége: emberek tömegei küzdenek rendszeresen azzal a problémával, hogy nem jutnak elegendő, és/vagy kielégítő minőségű alváshoz, ami tömegesen vezet súlyos problémákhoz. Szerencsére sok minden csak rajtunk áll. De mégis mit tehetünk annak érdekében, hogy kipihenten ébredjünk reggelente?

 

Fotó: canva

Ahol az álmoké a főszerep

Ideális esetben az éjszakákat a hálószobában töltjük, ezért az első dolgunk, hogy rendet tegyünk kicsit álmaink háza táján. Válasszunk magas minőségű párnát és matracot – halgassunk a testünk jelzéseire és az alapján döntsük el, hogy melyik típus a legideálisabb számunkra. A friss, kellemes illatok jó hatással vannak az alvásra, ezért cseréljünk gyakrabban ágyneműt. Jó ötlet a hálószobában illóolajokat és hangulat fényeket is használni, hogy megteremtsük a nyugalmat árasztó atmoszférát. A tökéletes alváshoz kiváló minőségű párnákat és egyéb kiegészítőket akár online is megrendelhetjük a Gruppi.hu-ról.

Mindennek megvan a maga ideje

Nem véletlen, hogy gyermekkorban olyan szigorúan vesszük az alvásidőt, csak aztán felnőtté válásunk során valahogy megfeledkezünk róla. Pedig ugyanolyan fontos beosztanunk az alvásra szánt időnket, mint pontosan beérni a munkahelyre: Ha minden nap ugyanakkor fekszünk és ugyanabban az időpontban kelünk, a szervezetünk megtanulja, hogy ideje pihenő üzemmódba kapcsolni. Ezért érdemes vigyázni a délutáni szundizással, mert ha túl hosszúra nyúlik, vagy túl későn következik be, nem fogunk olyan jól aludni éjjel.

Fotó: canva

Előkészületek és utómunkálatok

Számos külső inger ér bennünket, melyek megzavarhatják az alvásciklusunkat. Ennek elkerülésére érdemes rutint kialakítani, amit minden lefekvés előtt és ébredés után ugyanúgy ismétlünk, pl. iktassuk ki az okos eszközöket. Jó módszer lehet az elalvás előtti és az ébredés utáni telefonozás ellen, ha kitiltjuk őket a hálóból vagy ha van, használjuk az alvás funkciót. Érdemes lefekvés előtt legalább fél órával elkezdeni az alvásra való hangolódást. Ilyenkor jó, ha csökkentjük a fényt és valamilyen csendes tevékenységgel, például olvasással vagy relaxálással készítjük fel magunkat a pihenésre. Reggelre pedig próbáljunk beiktatni egy kevés mozgást: akár 10 perc jóga vagy nyújtás is meghozza a kívánt eredményt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink