Elkektromos kamiont indított a Metrans

Print rovatok
A WIN Capital Kft. flottájába tartozó, a cég által elektromos üzeműre alakított konténerszállító kamiont Indított útjára a Metrans-csoport, amely a vasúti áruszállításban és logisztikában érdekelt. Az új elektromos kamion segítségével elsőként válik lehetővé Magyarországon a konténeres áruk vasúti-közúti kombinált szállításának teljesen karbonsemleges formája.

Az áruszállítás utolsó kilométereit jellemzően kamionokkal bonyolítják le még akkor is, ha az áru vasúton utazik. A most átadott és egyben Európában az első teljesen elektromos konténerszállító kamionnal elvileg megoldható a vasúti áruszállítás karbolsemlegessége, mindez azonban egyelőre sok pénzbe kerül.

A WIN Capital a meglevő dízelüzemű kamiont közel 100 millió forintért alakította át elektromos meghajtásúra.

A cél persze ezzel nem elsősorban a költséghatékonyság volt, hanem az, hogy a 1-2 év múlva a kiskereskedelmi forgalomban is megjelenő elektromos hajtású kamionokkal felvegye a versenyt, addig pedig referenciát és nem utolsó sorban know how-t biztosítson a társaságoknak.

Nem mellesleg a hírek szerint a teljesen elektromos kamionok ára többe fog kerülni, mint 100 millió forint, ami alapból teszi őket versenyképtelenné az áruszállításban, most ugyanis a legolcsóbb megoldás a szállításra a dízel üzemű közúti kamionos áruszállítás.

Ugyanakkor van ráció a helyi szinten zéró kibocsátású járművekben, hiszen a városi légszennyezés jelentős részét ezek a járművek adják. A METRANS Csoport a német Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) intermodális, azaz vasúti-közúti kombinált áruszállítással foglalkozó leányvállalata, több mint 10 országban van jelen, Európa egyik piacvezetője ezen a területen. Első saját tulajdonú magyarországi konténerterminálját a METRANS 2017-ben nyitotta meg Budapesten, Csepelen. 2021-ben pedig lerakta következő hazai termináljának alapkövét is Zalaegerszegen. A METRANS fő profilja a termináltól terminálig történő nemzetközi konténeres vasúti áruszállítás, de számos esetben közúti partnerek bevonásával „háztól-házig” történő kombinált logisztikai feladatokat is teljesít.

A METRANS stratégiai célja a széndioxid-kibocsátás nélküli, teljes mértékben klímabarát áruszállítás. A vállalat a legmodernebb, energiatakarékos, elektromos és hibrid mozdonyokkal rendelkezik, konténertermináljain korszerű elektromos konténerdarukat és rakodógépeket használ, vontatási energiaigényének nagy részét környezetbarát zöldárammal biztosítja. Fennmaradó CO2-kibocsátását pedig nemzetközi emissziócsökkentő beruházásokkal hozza egyensúlyba a vállalat, hogy globális karbonlábnyomát nullára csökkentse. Éghajlatvédelmi programja keretében a METRANS Csoport 2021-ben egy év alatt több mint 45 ezer tonna széndioxid légkörbe jutását előzte meg és váltotta ki alternatív, környezetbarát megoldásokkal.

 

Címlapkép: METRANS

Ezek is érdekelhetnek

További híreink