Simon Zoltán

Cappuccino
Eredetileg biológusnak tanult, a poszter- és képkészítést csak hobbiból kezdte el. Mára viszont egy angol könyvkiadó és a Star Wars filmekért felelős stúdió is felfigyelt a munkáira.

– A Csillagok háborúja több tízezer rajongója kereste fel naponta azt az ötnapos chicagói rendezvényt, amelyet a Star Wars filmek gyártásával is foglalkozó Lucasfilm rendezett meg. Az eseményen hivatalos művészként mindössze három európai árulhatta a képeit. Ön volt közülük az egyik. Hogy sikerült bejutni?

– Azok jelentkezhettek az eseményre, akik a Lucasfilm valamely partnerszervezetének már készítettek hivatalos képet. Azért lettem esélyes, mert még 2010-ben a Dorling Kindersley könyvkiadó Londonban Guinness-rekordot kívánt felállítani, és 384 ezer legókockából épp az én egyik Star Wars-plakátomat rakták ki. Így megvolt a lehetőségem a pályázásra. A mostani chicagói eseményre minden jelentkező két képtervet készíthetett, ezek alapján választotta ki a Lucasfilm a győzteseket, akik végül a rendezvényen egy-egy művet árulhattak 250 példányban.

– Lehet tudni, hogy hány jelentkező közül választották ki?

– Hivatalos adatot nem tettek közzé, de alsó hangon is több száz emberről lehet szó.

– Milyen volt a kép fogadtatása?

– A győztesek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a Lucasfilm segíti őket a reklámozásban: sajtóközleményt ad ki róluk, felteszi a nyertesek alkotásait és bemutatkozásukat a hivatalos Star Wars-weboldalra. De amikor megnyitották az online rendeléseket, roppantmód izgultam. Végül a képek közel fele kelt el előrendelésben, ami kifejezetten jónak számít, pláne, hogy sok más nyertessel szemben én nem vagyok befutott név a szakmában.

Ami a régi motorosokat illeti, mindannyian nagyon támogatók voltak. Kint óriási érzés volt, hogy olyanokkal együtt állíthatok ki, akiknek a műveit könyvekből ismerem. Itt pedig egy lehettem közülük. 

– Ha jól tudom, egy „rajongójának” köszönhetően végül nem csak a kiválasztott képe szerepelt a rendezvényen.

– Még évekkel ezelőtt egy amerikai férfi engedélyt kért tőlem, hogy felfesthesse az egyik poszteremet a kocsijára. Ez az autó ki volt állítva a rendezvénycsarnok bejáratánál. 

– Hogy indult ez a hobbi? Mikor kezdett el képkészítéssel foglalkozni?

– Tizenöt éves koromban, 1997-ben láttam először a Csillagok háborúja filmeket. A trilógia annyira megragadott, hogy szerettem volna képekbe önteni a vele kapcsolatos érzéseimet. Ezért már a gimnázium alatt elkezdtem kísérletezni azzal, hogy tudok számítógéppel különféle kompozíciókat létrehozni.

– Autodidakta módon képezte magát?

– Sokáig nagyrészt önmagam képeztem, de egy idő után úgy döntöttem, hogy egy strukturáltabb oktatást is kipróbálok, így pár éve elvégeztem egy amerikai főiskolán néhány online kurzust: itt tipográfiai mellett kompozíciós tárgyakat vettem fel. A tanulást előmozdította, hogy az utóbbi időben már felfigyelt rám a Lucasfilm, és az egyik művészeti igazgatójuk segített értékelni a munkáimat. Jelezte, hogy szerinte mit kellene másképp csinálnom. A rengeteg gyakorlás mellett a neten található oktatóvideók is jó mankót adtak. A legnagyobb rajongói ünnepségre, a Celebration rendezvényekre 2015 óta próbáltam bejutni. Az idei volt az első, ahol végül sikeresen pályáztam.

– Mennyit gyakorolt eddig?

– Az utóbbi években több ezer órát.

– Vannak olyanok, akik meg tudnak élni pusztán abból, hogy a Lucasfilm hivatalos művészei?

– Csak egy nagyon szűk réteg, de az is több ügyfélnek dolgozik, s nemcsak limitált szériás munkákat állít elő, hanem sorozatgyártásban készülő merchandisingtermékek készítésében is részt vesz.

– Lesz ennek bármi folytatása mostanában? Van kilátás külföldi szerződésekre?

– Van rá esély, de ennek még nagyon az elején vagyunk. Bővebben erről most nem nyilatkoznék.

– Az eredeti szakmája viszont egészen más.

– Igen, eredeti végzettségem szerint biológus vagyok. A diplomám megszerzése után egy hazai kisvállalkozás k+f vezetője voltam, korai fázisú gyógyszerfejlesztési projektekben vettünk részt. A korábbi munkaadómmal továbbra is kapcsolatban vagyok, de már az Ernst & Young (EY) kutatás-fejlesztési szakértőjeként dolgozom. Az ügyfelek k+f projektjeinek az értékelésében veszek részt. 

– Ha megélhetne pusztán a képkészítésből is, akkor váltana?

– Nagyon szeretek képeket készíteni, de ez többnyire magányos hivatás. Akkor szinte állandóan a gép előtt ülnék, és amíg a munkával foglalkozom, rendre egyedül lennék. Ezzel szemben most rengeteget beszélek kutatókkal, fejlesztőkkel. Érdekes embereket ismerek meg, ami roppant inspiráló. Erről nem szeretnék lemondani.

– Kicsit elkanyarodva a képalkotás világától: mint k+f szakember, hogyan látja ennek a területnek a helyzetét Magyarországon? Ez a terület mennyire kap kellő támogatást és hátszelet?

– A kutatás-fejlesztés pénzügyi támogatása részben pályázatok, részben adóösztönzők révén történik. Az előbbiek nehézsége, hogy miként lehet olyan támogatási konstrukciókat létrehozni, amelyek a legkisebb és a legnagyobb vállalkozásokat is tudják segíteni, s a közeli sikerek megcélzása mellett a távlati eredményekre szintén kellő hangsúlyt fektetnek. Az új rendszer kialakulóban van, még várjuk a részleteit. Ami az adóösztönzőket illeti, e téren, úgy látom, Magyarország a régióban, de akár nagyobb léptékben is kiemelkedő. Számtalan lehetőségük van a cégeknek arra, hogy a k+f tevékenységük a sikeres termékek mellett adómegtakarítást is eredményezzen.

 

NÉVJEGY 

37 éves.

Az ELTE biológia szakán végzett, majd doktori címet szerzett szerkezeti biokémikusként.

A Lucasfilm hivatalos művésze, az EY kutatás-fejlesztési szakértője.

KEDVENCEK

Film » A keresztapa

Zene » film- és sorozatzenék, a könnyűzenében például Taylor Swift, Lana Del Rey és Bebe

Könyv » Halíl Dzsibrán: A próféta

Hobbi/szabadidő: a legnagyobb hobbija a képkészítés, e mellett szeret utazni és szívesen foglalkozik vallásokkal, történelemmel