Szőnyegtisztítás kisokos (x)

PR szponzorált tartalom
Ha szőnyeged van akkor mindenképpen olvasd végig ezt a cikket, ugyanis hasznos információkat osztunk meg veled a szőnyegek tisztításáról és ápolásáról kedves olvasó. Lesz szó az egyszerűbb szőnyegtisztítási módszerekről és a bonyolult nedves eljárásokról is, amelyeket szintén el kell végezni, ha azt szeretnéd, hogy szép tiszta legyen a szőnyeged és hosszú éveken át hű társadként szolgáljon.

Vegyük először át, hogy milyen szennyeződések találhatóak is a szőnyegeken!

Mivel a szőnyegek az esetek nagy többségében a padlón hevernek (az egyik, ha nem a legkedveltebb meleg padlóburkolat) ezért a szennyeződéseknek kiemelt céltáblájuk. Kutyaszőr, macskaszőr, hajszál, szőrszál, ételből származó morzsák és maszatok, az utcáról behordott kosz, ital rálöttyenés, por, poratka, elhalt hámsejtek, gyurma, zsírkréta, csak, hogy a legsűrűbben előfordulókat említsük. Még felsorolni is nehéz a szőnyegre leselkedő veszélyek számát, egyrészt mivel a pozíciójából adódóan minden nem kívánatos elem rajtuk landol, másrészt itt közlekedik mindenki. Ezáltal tovább rontva az amúgy sem fényes helyzetet még jól bele is tapossuk a szálak közé, hiszen rajtuk sétálunk. Ezen okok miatt a szőnyegeket gyakran kell tisztítani, különben nagyon hamar tönkremennek. Méghozzá úgy, hogy a szennyeződések maradandó foltokat, elszíneződéseket hagynak rajtuk és úgy már senkinek nem tetszenek, általában kidobásra kerülnek. Vannak kiemelten nagy szennyezésnek kitett szőnyegek, mint például a lábtörlők vagy az előszoba szőnyegek, ahol utcai cipőben futkosunk rajta és a cipők talpáról egyenesen a szőnyegbe töröljük a sok piszkot.

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre a szőnyegeink tisztítására?

Vegyük sorra először az egyszerűbb tisztítási eljárásokat, amelyeket otthon is saját kezűleg el tudunk végezni. Az első házi szőnyegtisztító metódus a porszívózás. Ezzel a viszonylag egyszerű művelettel a nem tapadó szennyeződéseket tudjuk eltávolítani a szőnyeg felületéről. Jobb esetben, ha hengerkefés fejegységgel van ellátva a porszívó, akkor a szőnyeg mélyebb rétegeiből is elő tudjuk csalogatni a piszkot és így még a hajszálakat, szöszöket is nagyobb hatékonysággal távolítjuk el. A szőnyegek porszívózását ajánlott hetente minimum egyszer elvégezni, mert nagyjából ez az az időintervallum ami alatt annyi por hullik a szőnyegre, amit már jobb ha letakarítunk róla. Azonban a porszívózás önmagában nem elegendő eme meleg padlóburkolat tisztán tartására! Időnként erélyesebb portalanítást is kell végeznünk, ha azt szeretnénk, hogy valóban megszabaduljon a szőnyeg ezektől a nem kívánatos elemektől, mint például szőrszál, hajszál, por, morzsa stb. Mivel ha hiszed, ha nem ezek a szennyeződések is látható elváltozásokat tudnak okozni a szőnyegen, nem csak a kiöntött bor vagy egyéb italok vagy mint például a sár, hogy az egyre nagyobb mértékben felgyülemlő por által okozott irritációról és az egyre erősödő kellemetlen szagról már ne is beszéljünk! Így hát a porszívózást 2-3 havonta érdemes megfejelni egy alapos porolással vagy kirázással. Ezt a feladatot egy állványon otthon is el tudja végezni. Csak egy kézi poroló kell hozzá, amivel alaposan átcsapkodjuk a fellógatott szőnyeg felületét. Készüljünk fel, hogy szállni fog a por rendesen! Egyenesen bele az arcunkba, így jobb ha maszkban végezzük! A porolás után természetesen porszívózzuk át a kiporolt szőnyeget és takarítsuk fel a szőnyeg alatti padlórészt is alaposan. Ha ezt a két módszert megfelelő időközönként elvégzi az ember és kellőképpen vigyáz a textília tisztaságára, akkor egész hosszú ideig megőrizhető a szőnyeg szépsége. De semmiképp se képzeljük azt, hogy bármilyen alapos és rendszeres porszívózással vagy porolással elkerülhető a nedves tisztítás. Sajnos el kell eresítsünk mindenkit aki azt gondolta, hogy ha vesz egy szőnyeget otthonra, akkor azt nem kell idővel nedves tisztítás alá vetnie, mert ezt bizony nem lehet elkerülni még akkor sem, ha csak mezítláb lépünk rá és megfelelően tisztítjuk a fent felsorolt eljárásokkal.

A nedves szőnyegtisztítást ajánlott egy, maximum két évente elvégezni. A szennyeződéseknek kevésbé kitett szőnyegek esetében is a 3 éves ciklust nem érdemes átlépni még akkor se, ha nem történt valami nem várt baleset, mivel ennyi idő alatt annyi por fészkeli be magát a szálak tövéhez, amit már ajánlott száműzni onnan! Ha évekig nem tisztítjuk ki vagy tisztíttatjuk ki, akkor a szennyeződések már szemmel látható elváltozásokat, elszíneződéseket okoznak a szőnyegen, plusz a szálak se állnak olyan szépen, rendezetten mint a nedves tisztítás után.

No, de lássuk milyen lehetőségeink vannak nedves szőnyegtisztításra!

Az első a permet-extrakciós szőnyeg- és kárpittisztító géppel történő szőnyegtisztítás. Ezeket a kisebb gépeket meg tudja bárki vásárolni, az áruk 150.000Ft-tól akár 800.000Ft-ig is terjedhetnek, de ha nem akar ekkora beruházást az ember, akkor 8-10.000 forintért ki is lehet bérelni naponta. Ezzel a géppel bárki sajátkezűleg elvégezheti a szőnyegtisztítást az otthonában. Porszívózás, porolás és már jöhet is a permet-extrakciós géppel történő nedves szőnyegtisztítás. Egész jó eredményt el lehet érni, azonban ennek a technológiának sajnos meg vannak a korlátai. Mivel se nem tudja rendesen kimosni a szálak közül a koszt és a „mosás” után nem is tudja olyan hatékonyan eltávolítani a nedvességet, mint például egy ipari szőnyegcentrifuga. És sajnos ez visszaüthet a száradás után, ugyanis minél több visszamaradó nedvesség marad a szálakon, annál nagyobb az esélye, hogy foltot hagy a szőnyegen amely kellemetlen szaggal fog párosulni. Ezért az erősebben szennyezett vagy régebb óta nem tisztított szőnyegeket ajánlott inkább profi szőnyegtisztítóba vinni és szakemberre bízni a tisztításukat!

Videó a permet-extrakciós szőnyegtisztításról:

A nedves szőnyegtisztítás csúcsát az ipari szőnyegtisztító rendszerrel történő tisztítás jelenti. Ez a technológia 3 fő részből áll, gépi porolás, sík mélymosás automata szőnyegsúroló géppel és a szárítás előtti centrifugázásból. A szennyeződések és a szőnyeg típusától függően itt is alkalmaznak kisebb súrológépeket és egyéb berendezéseket, mint például meleg vizes magasnyomású mosó. Használnak továbbá kézi keféket és speciálisan szőnyegtisztításra kifejlesztett vízkinyomó lapátokat, plusz a közforgalomban nem kapható különleges szőnyegtisztító szereket, amelyek elképesztő hatékonysággal oldják fel a szennyeződéseket.

A porológépes portalanítás a leghatékonyabb módja a nem tapadó szennyeződések eltávolításának. Vasrudak segítségével nagy frekvenciával üti a gép a szőnyeg mindkét oldalát így imitálja a hagyományos porolást. Csak sokkal hatékonyabb, mint az emberi erővel végzett művelet. Innen megy a szőnyeg az áztató kádba, ahol szépen átázik és fellazulnak a tapadó és nem tapadó szennyeződések egyaránt, majd kezdetét veszi a kefés súrolás. Ez az automata súrológép egy több tonnás monstrum, ami olyan hatékonysággal súrolja át a szőnyeg szálait és alját, hogy az ember szája tátva marad. E lépés alatt a szőnyeg egy füst alatt ki is lesz öblítve, így a súrolás után mehet a centrifugába. Itt akár 1400-as fordulatszámon kivonják a nedvességet a szőnyegből, majd még egy utolsó öblítés a centrifugázás közben egy csövön keresztül a centrifuga belsejébe engedett vízsugár segítségével, majd a szépen kiterített szőnyeg pár órán belül teljesen kiszáradva mehet vissza a helyére.

Videó az ipari szőnyegtisztításról:

Ezek is érdekelhetnek

További híreink